Trobla Velike Lašče | Napis

(VZ)TRAJNOSTNA DEDIŠČINA

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so potekali konec septembra in prvi teden oktobra. Njihova skupna tema je bila TRAJNOSTNA DEDIŠČINA. Evropskemu geslu je slovenski koordinator projekta Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije dodal še drug pomen, saj meni, da lahko z našimi trajnostnimi dejanji pripomoremo k temu, da bo dediščina vz-trajala tudi v prihodnosti. Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj z uporabo virov iz lokalnega okolja. Zato nam je lahko navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost.

Del odgovora, kako smo lahko trajnostni do naše lokalne kulturne dediščine, je ponudilo predavanje KULTURNA DEDIŠČINA VELIKIH LAŠČ, ki je potekalo v torek, 27. septembra, na Trubarjevi domačiji. Predavali sta konservatorki iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, OE Ljubljana, etnologinja Andreja Bahar Muršič in arheologinja dr. Maja Bricelj.

Dnevi evropske kulturne dediščine 2022V predstavitvi so obiskovalci izvedeli, katere enote kulturne dediščine z območja občine Velike Lašče so vpisane v register nepremične kulturne dediščine; seznanjeni so bili tudi z merili vrednotenja, ki jih uporabljajo konservatorji za vpis v register. Arheologinja dr. Maja Bricelj je posebej izpostavila nekaj ključnih arheoloških najdišč v Velikolaški pokrajini. Nekaj je predzgodovinskih najdišč, prednjačijo pa najdbe iz rimskega obdobja, ko je v bližini potekala vicinalna cesta. Andreja Bahar Muršič je predstavila etnološko stavbno dediščino. Izpostavila je, da je ta tip dediščine na Slovenskem najbolj ogrožen, kar je velika škoda, saj so ravno ti elementi najpomembnejši za identiteto prostora. Ob zaključku smo si bili edini, da so taka predavanja nujna za ozaveščanje o pomenu naše bogate kulturne dediščine.Dnevi evropske kulturne dediščine 2022

Ob rojstnem dnevu slovenskega književnika in politika Frana Levstika v Velikih Laščah z MKL, Knjižnico Frana Levstika, Velike Lašče vsako leto pripravimo Levstikov večer, na katerih različni gostje poskušajo osvetliti posamezne delčke Levstikovega ustvarjanja in delovanja. V četrtek, 29. septembra, je bila gostja večera mag. ANDREJA ŠKRABEC, ki nam je predstavila knjigo Okuse suhorobarske dežele. Andreja je v sodelovanju z Muzejem Ribnica in Škrabčevo domačijo raziskala navade prehranjevanja v suhorobarskih krajih. Knjiga črpa znanja iz preteklosti, a ponuja sodobne menije, ki temeljijo na tradiciji prehranjevanja. Še en (vz)trajnostni vidik naše neprecenljive dediščine.

Prireditev je povezovala Barbara Marinčič, vodja Knjižnice Prežihov Voranc. Za glasbeno podlago je poskrbela pianistka Stela Poje iz Glasbene šole Ribnica. 

 Andreja Škrabec je za pokušino spekla ribniško povanco. Za ostale dobrote je poskrbela Lili Mahne s kmetije Mohor (Javorje pri Turjaku). Foto: Boštjan Podlogar in Stella Vlašić, Barbara Pečnik, Javni zavod Trubarjevi kraji.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih