Trobla Velike Lašče | Napis

Trubarjev dan, 8. junij 2022

Devetič zapored se je na Trubarjev rojstni dan, 8. junija 2022, ob 18. uri dogajal tradicionalni literarni večer Društva slovenskih pisateljev, imenovan Dom v jeziku. Prireditev je sad sodelovanja DSP s Trubarjevo domačijo, Občino Velike Lašče in Programom Ars. Oddajo so pripravili številni sodelavci DSP, KUD Primož Trubar in Radio Ars ter znova pričarali zvočni most med Trubarjevo domačijo in vso Slovenijo. Na večeru, ki so ga lahko poslušalci spremljali v neposrednem prenosu preko programa ARS na Radiu Slovenija, so se, kot je v navadi na ta dan, predstavili dobitniki slovenskih literarnih nagrad v preteklem letu.

Trobla Velike Lašče | Dom v jeziku

V uvodnem pozdravu je velikolaški župan dr. Tadej Malovrh izrazil dobrodošlico in zadovoljstvo nad takim praznovanjem Trubarjevega dne ter se zavzel za to, da Trubarjeva domačija postane spomenik državnega pomena in pozval vse k dejavnemu prizadevanju za to. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc se je med drugim ozrl na številne lege slovenščine, ki smo jo ustvarili po Trubarju, in ne pomenijo le jezikovne dediščine, ampak tudi bistvo identitete in demokracije. Razvoj jezika, ki ga vzpostavljajo slovenski pesniki in pisatelji, pomembno vpliva tudi na jezik v najbolj preprostih ali pa strokovnih in znanstvenih krogih. Poudaril je, da Trubarja danes lahko beremo in razumemo, naši nasledniki pa bodo imeli po zaslugi programa Ars tudi zvočno podobo današnjega jezika.

Po uvodnih verzih iz Aškerčeve zgodovinske epske pesnitve Primož Trubar so nastopili avtorji, ki so brali odlomke iz svojih nagrajenih del. Nastopajoče in njihovo delo sta predstavila voditelja oddaje Eva Logyka Marušič in Igor Velše. Borut Kraševec je prebral odlomek iz svojega s Kresnikom nagrajenega romana AgniSimona Semenič je predstavila odlomek iz dramskega dela Tri igre za punce, za katero je prejela Cankarjevo nagrado. Sledila je interpretacija odlomka iz zbirke Nezakonita melanholija Carlosa Pascuala, za katero je prejel nagrado Novo mesto. Nina Dragičević, prejemnica Jenkove nagrade, je prebrala pretresljiv odlomek iz svoje pesniške zbirke To telo, pokončno. Sledila je Prešernova nagrajenka za literarno ustvarjanje Anja Štefan, ki je poslušalce pobožala in osvetlila s svojimi pesmimi. Sebastijan Pregelj se je predstavil s poglavjem iz svoje zadnje (šeste) knjige Vrnitev iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe, za katero je prejel nagrado Večernica za mladinsko književnost.

Po literarnem večeru sem prisedla k Nini, Sebastjanu in Anji ter jih vprašala, kako se počutijo na srečanju Dom v jeziku na Trubarjev rojstni dan.

Trobla Velike Lašče | Dom v jeziku

Sebastijan Pregelj je povedal, da se mu Dom v jeziku zdi pomembna prireditev, most med preteklostjo in sedanjostjo; opomni nas na pomen Trubarja in je hkrati stik sodobnih pisateljic in pisateljev z bralci. Za ustvarjalce so srečanja z bralci dragocena. Verjame, da je tudi za bralce zanimivo slišati nekoga, ki so ga že brali in spoznati koga novega. Prav tako so dobrodošla tudi srečanja avtorjev. »Živimo v negotovih časih, najbrž bolj podobnih Trubarjevim, kot si mislimo. Ne tako daleč od nas je še vedno (bolje rečeno ponovno) nevarno povedati, kaj misliš. Marsikateri pisatelj ali pisateljica se znajde na kakšnem seznamu, za katere smo še pred kratkim verjeli, da so stvar preteklosti. Zato je pomembno, da nismo tiho. Kaj bi si danes misli Trubar? Hm, verjetno bi nas okaral, kakšno slovenščino govorimo ... In nam rekel, naj vztrajamo.«

Nina Dragičević je poudarila pomen srečanja za avtorje in avtorice, ki sicer ustvarjajo v svojih sobah – tako med avtorji samimi kot tudi s poslušalci in bralci. Všeč ji je, ker oddaja ni žanrsko opredeljena. Tu se srečajo pisci in piske vseh zvrsti in si pozorno prisluhnejo. Želi si, da bi se imeli čas dotakniti ne le literarnega ustvarjanja, pač pa tudi življenja, položaja ustvarjalcev in samozaposlenih, ki dandanes delujejo v revščini.

Anja Šfetan je dejala: »Danes je ta kraj res lep. Šla sem čez vse te vaše mostičke ob reki. Hiša je lepa, lep je mlin. Nenavadno sem se počutila, ker je bilo vse pred mano s področja književnosti za odrasle in so bila dela temačna. Spraševala sem se, kako bo to moje padlo zraven? Po drugi strani pa vem, da je pomembno, da zdržimo in uveljavljamo to različnost. Današnje srečanje mi je dragoceno tudi zato, ker nam avtorjem, ki delamo vsak zase, omogoča, da se vidimo, pogovorimo in si omogočimo vpogled v to, kako kdo od nas dela. Tako zdaj zadovoljna odhajam domov.«

Trobla Velike Lašče | Dom v jeziku


Zadovoljni pa smo bili tudi obiskovalci prireditve, saj smo na najboljši možni način – s slovensko knjižno besedo in njenimi najpomembnejšimi sodobnimi ustvarjalci –počastili spomin na Primoža Trubarja.

Besedilo: mag. Ana Porenta

 

 

 

 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih