Trobla Velike Lašče | Napis

V četrtek, 21. maja, smo se ob svetovnem dnevu knjige na Trubarjevi domačiji pogovarjali o prav posebni knjigi Reformatorji v stripu. Ta pripoveduje zgodbo o tem, kako smo Slovenci dobili prvo res dolgo knjigo in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo.

Trobla Velike Lašče | Reformatorji v stripuKnjigo je predstavil Boštjan Gorenc Pižama, avtor zapisanega dela stripa; z njim se je pogovarjal Žiga Kump iz Kulturnega doma Krško, od koder je tudi prišla pobuda za izdelavo tega stripa. Iz Krškega oziroma njegove okolice namreč prihajata Jurij Dalmatin, ki je napisal slovenski prevod Biblije, in Adam Bohorič, avtor prve slovenske slovnice.

Reformatorji v stripu nam skozi različne zaplete z vizijo slovenskih reformatorjev in pogumom glavnih akterjev predstavijo nastanek prav teh dveh del – Biblije in slovnice. Zaradi lahkotnih ilustracij Jake Vukotiča in dialogov izpod peresa Boštjana Gorenca Pižame je branje stripa zanimivo tako za mlajše kot tudi starejše bralce. Pri nastanku stripa je sodeloval tudi dr. Kozma Ahačič, zato strip temelji na trdnih znanstvenih dejstvih in je uporaben tudi kot učno gradivo.

Tudi na tokratnem literarnem večeru se nam je pridružilo kar nekaj obiskovalcev, ki so lahko po koncu večera strip tudi kupili, Boštjan Gorenc Pižama jih je podpisoval in pisal posvetila. Reformatorji v stripu bodo tudi v redni prodaji v muzejski trgovinici Trubarjeve domačije in so lahko odlično darilo.

Sara Košir, JZTK

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih