Trobla Velike Lašče | Napis

Veste, kje se po domače reče pri Opaldarju? Gre za hišo na današnjem naslovu Stritarjeva cesta 4, v kateri se je v času zvrstilo več različnih dejavnosti. O eni nam priča že domače hišno ime, saj je opalta beseda za prodajalno tobaka, ki je bila nekdaj v veži.

Trobla Velike Lašče | Komat, ki ga je izdelal Alojz Indihar. Last Bojana Indiharja.Komat, ki ga je izdelal Alojz Indihar. Last Bojana Indiharja.Pri Opaldaju je nekaj časa deloval odličen čevljar Anton Jelenc; kasneje je tu delovala sedlarska delavnica Staneta Šteblaja. Pri njem se je izučil Alojz Indihar, oče današnjega velikolaškega tapetnika Bojana Indiharja.

Slednji ima v lasti bogato zbirko sedlarskega orodja in nekaterih izdelkov izpod rok svojega očeta. Zaupal nam je, kako so včasih dobili vse potrebno za izdelavo konjskega komata. Trgovske poti so bile nekdaj popolnoma drugačne kot danes, ko je vse na dosegu nekaj klikov na spletu.

Belo platno iz lanu, ki so ga sedlarji uporabljali za izdelavo »lajbiksa« za konjske komate, je vsake toliko prinesel v nahrbtniku potujoči trgovec iz Bele krajine. Usnje so sedlarji dobili v Konusu, ki je imel sedež v Slovenskih Konjicah. Drobne stvari za krašenje komatov pa so dobili pri mojstru Klešniku, ki je imel delavnico v Ljubljani na Poljanski cesti.

Izdelani komati so bili izredno kvalitetni in so se lepo svetili še desetletja po izdelavi. Kupovale so jih stranke iz bližnje okolice. Vsekakor bi lahko rekli, da so nekdanji velikolaški sedlarji delovali lokalno in trajnostno veliko bolj, kot to delamo potrošniki danes, ko vsak dan nosimo izdelke iz vseh koncev sveta.

Trobla Velike Lašče | Velikolaška QR koda aplikacijaV Levstkovem domu je še vedno postavljena razstava »Velike Lašče skozi obrti in dejavnosti«, kjer so razstavljeni tudi številni izdelki iz zbirke Alojza Indiharja. Ogledate si jo lahko ob naslednjih terminih:

  • 28. maj med 8. in 11. uro,
  • 11. junij, na trški dan, med 8. in 13. uro.

Zgodbe iz Lašč najdete v aplikaciji Velikolaška. Skenirajte QR kodo in si jo naložite na svoj pametni telefon. Spoznajte Velike Lašče, nekdanje obrti, pomembne stavbe in Laščane.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih