Trobla Velike Lašče | Napis

V petek, 1. oktobra, smo odprli novo razstavo v galeriji Levstikovega doma z naslovom Velike Lašče skozi obrti in dejavnosti. Cilj razstave je predstaviti del obrti in dejavnosti, ki so bile v prejšnjem stoletju v trških hišah Velikih Lašč.

razstava velike lasce oktober 2021Razstava prikazuje Velike Lašče v času od leta 1913 do 2. polovice 20. stoletja, in sicer skozi najrazličnejše dejavnosti, ki so se dogajale v trgu in sledove katerih lahko vsaj malo zaslutimo za zidovi današnjih trških hiš.
Trg so Velike Lašče postale 14. maja 1913. Takrat je bilo življenje v trgu nadvse živahno. Velike Lašče so bile kraj, v katerem so bili okrožno sodišče, davčna uprava, notariat, župnijski urad, žandarmerijska postaja, železniška postaja in ljudska (osnovna) šola, dve hranilnici in posojilnici. Lašče so imele okrožnega zdravnika, pošto in brzojavni urad. Leta 1913 je bila v Laščah ustanovljena Živinorejska zadruga Velike Lašče.

razstava velike lasce oktober 2021 2Kot piše velikolaška kronistka Justina Jagodič, je živahen promet na novih cestah od Ribnice do Ljubljane, na Bloke in v Suho Krajino Laščam prinesel blagostanje. Življenje v izrazito kmečkem naselju je bilo zelo razgibano. Letno se je v Laščah izvajalo pet letnih in živinskih sejmov, ki so bili obiskani tudi iz drugih dežel in ki so najbolj cveteli med obema vojnama. Takrat je bilo v Laščah kar 13 gostiln, 4 mesnice in več trgovin. Med obrtniki je bilo največ čevljarjev, nekaj krojačev in šivilj, stolarjev; veliko dela so imeli kovači, saj so bili konji v glavnem tovorne živali. V okoliških vaseh so se prebivalci poleg kmetijstva preživljali tudi z izdelovanjem suhe robe - z zobotrebčarstvom, izdelovanjem obodov, škafov, žlic in drugih izdelkov.

Na razstavi je predstavljen le en delček teh obrti in dejavnosti ter pomembnejše (javne) velikolaške stavbe. Prostorsko smo izhajali iz osrednjega trga in Stritarjeve ulice, ki bi jo včasih z lahkoto poimenovali kar obrtna ulica - skoraj v vsaki hiši je namreč vsaj nekaj časa živel kakšen obrtnik (sedlar, brivec, krojač, čevljar ...). Zraven smo vključili tudi Trubarjevo cesto in Grič.

razstava velike lasce oktober 2021 1Razstava se prične s prikazom gostiln - hudičevih kapelic, ki so kraljevale v Laščah. Kar 13 jih omenjata Pucelj in za njim Javoršek. Tesno povezano z gostilničarstvom je bilo sifonarstvo, ki je bilo najprej v Šegatovi, danes Urbančičevi hiši (kjer je cvetličarna), kasneje v Prijateljevi hiši (po domače pri Škrlevih, pri Sifonarju). Sledi predstavitev pomembnejših javnih stavb v trgu. To so stara sodnija oziroma današnja občinska stavba, Vatikan in današnji Levstikov dom ter zadružna stavba. Predstavljene so tudi takratne trgovine in zadružništvo. Posebna paša za oči so zbirke o čevljarstvu, krojaštvu in sedlarstvu. Razstavljeni so številni predmeti iz delavnic nekdanjih mojstrov.

Da je ta razstava nastala, so nam pomagali številni informatorji, v glavnem Laščani: Ela Bavec, Snežna Božovič, Bojan Indihar, Ana Ivanc, Marija Kolar (l. 2006), Sonja Kokošinek, Andrej Perhaj, Tinca Perhaj (l. 2013), Niko Samsa, Alojzij Venturini, Božidar Zadnik. S tremi izmed njih smo posneli intervjuje, pri čemer nam je pomagal Tadej Bavdek. Nastal je krasen kratek dokumentarni film, ki je prav tako del razstave in si ga lahko v galeriji tudi ogledate.

Dokumentarno gradivo ter predmete za razstavo smo pridobili iz zasebnih zbirk: Tanja Debeljak, Jože Gačnik, Tomaž in Ciril Hočevar, Robert Hren, Ana Ivanc, Sonja Kokošinek, Bojan Indihar, Barbara Pečnik, Marija Prijatelj, Gregor Pucelj, Niko Samsa, Metka Starič, Andrej Perhaj, Alojzij Venturini, Božidar Zadnik. Čevljarsko zbirko je prispeval mojster Ciril Koren s Hrastenic pri Polhovem Gradcu. Nekaj gradiva je iz zbirke Trubarjeve domačije in KUD-a Primoža Trubarja Velike Lašče ter iz Fototeke NUK-a. Vse novejše fotografije je slikal Boštjan Podlogar. Za oblikovno podobo razstave sta poskrbeli Saša Sever, ki je izdelala odlične ilustracije obrtnikov, ter oblikovalka Barbara Koblar.
Tematika obrti in dejavnosti v Velikih Laščah je izredno bogata in vsega v razstavo niti nismo mogli vključiti. Gotovo ima vsak od vas še kakšno informacijo, sliko, predmet iz tega časa in vse vas povabimo, da jih delite z nami. Hvala vsem, ki ste se udeležili odprtja razstave, in pričarali zares prijetno vzdušje. Vsi ostali si razstavo lahko ogledate vsako drugo soboto med obratovanjem velikolaške tržnice oziroma po vnaprejšnjem dogovoru.
image001Razstava je sofinancirana s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer v projektu Sprehod skozi naše trge. V njem je Občina Velike Lašče sodelovala skupaj z glavnim partnerjem Občino Sodražica ter z ostalimi partnerji v projektu, Občino Loški potok, Mladinskim klubom Sodražica in Turistično agencijo Iter. V okviru tega projekta je bila izdelana tudi aplikacija, s pomočjo katere se lahko tudi sami odpravite na sprehod po našem trgu. Naložite si jo lahko na vaš mobilni telefon s skeniranjem te QR kode.

 

Sara Košir

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih