Trobla Velike Lašče | Napis

Ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu pravijo Sleepy Joe (dremavi Jožko) in tak je. Je tipični predstavnik ameriške korporativne politike; v visoki politiki je skoraj petdeset let in v tem času je postal milijonar. Na volitvah je prepričljivo zmagal z boljšim rezultatom kot demokratski predsedniki pred njim.

Kar počne z umikom iz Afganistana, je velika sramota. Načrt umika iz Afganistana bi bil smešen, če vse skupaj ne bi bilo tragično. Spominja na Montyja Pytona, na najbolj črne absurdne komedije. Res je, da je umik obljubil že njegov predhodnik Donald Trump in Biden ga je moral nadaljevati.
Trump je imel pripravljen načrt, kakršen bi moral biti: najprej so nameravali umakniti vse civiliste, nato osebje in afganistanske sodelavce in nazadnje bi se umaknila vojska, ki bi pred umikom uničila vse, česar ne bi mogli odnesti. Trump je za načrtovanje umika ustanovil komisijo, ki jo je Biden razpustil. V dejanskem umiku, ki se je dogajal avgusta je ameriška vojska čez noč zapustila Afganistan in pustila Talibanom za več deset milijard dolarjev orožja, ki so ga ti dobili brez izstreljenega naboja.
Vse kaže, da bodo žrtve ameriškega umika iz Afganistana civilisti in tudi pripadniki raznih nevladnih organizacij, ki bodo obtičali v Afganistanu. Umik je katastrofa, predsednik Biden pa na novinarskih konferencah ne odgovarja na vprašanja. Pove svoje in gre. Včasih so bile tiskovne konference ameriškega predsednika ob osmih zvečer, ko so Američani doma, zdaj pa so sredi dneva.

Afganistan je zelo vabljiv za velesile, zato se bo po ameriškem umiku začelo prerivanje za vpliv. Afganistan je največji proizvajalec opija, ki ni samo surovina za proizvodnjo prepovedanih drog ampak tudi surovina, ki jo potrebujejo velika farmacevtska podjetja (big pharma). Opij je velik posel. Poleg tega so v Afganistanu največje zaloge litija in velike zaloge bakra. Kitajci imajo verjetno že pripravljeno strategijo, kako se bodo usidrali v Afganistanu. Ena od teorij o kaotičnem ameriškem umiku iz Afganistana pravi, da je cilj destabilizirati afganistanske sosede na severu, zaradi česar bodo imeli Rusi problem na južni meji. Sočasno je to problem tudi za Kitajsko.
Umik je sramota za Združene države Amerike in za NATO ter bo lahko imel posledice tudi za Evropo. Prvič po izvolitvi Joeja Bidna je slišati ostre kritike iz Nemčije in Velike Britanije. Ameriški umik iz Afganistana in kaos ob njem in po njem so povzročili množičen beg iz države, kar lahko vpliva tudi na nas z invazijo migrantov, podobno tisti leta 2015.

Dejstvo je, da se je zdajšnja katastrofa začela z zasedbo Afganistana pred dvajsetimi leti. Še nikomur v zgodovini ni uspelo zasesti Afganistana: za Afganistance so tujci okupatorji, domačini, ki sodelujejo z njimi pa izdajalci. Že Aleksander Veliki si je v Afganistanu "polomil zobe". Tudi Rdeča armada se je iz Afganistana umaknila poražena in za tem je Sovjetska zveza razpadla. Kaj se bo zgodilo z ameriškim imperijem, bo pokazala prihodnost.
Trobla Velike Lašče | O dobrem, zdravju, svobodi in smislu

O glasbenem okusu

Rad poslušam ameriški južnjaški rock (South Rock) in tudi blues. To je glasba, ki me sprošča. Poslušam Lynard Skynard, Allman Brothers Band, izvajalce kot so Johhny Winter ali George Thorogood. V zadnjem času poslušam Larkin Poe, ki izhajajo iz tradicije južnjaškega rocka. To je glasba, ki mojo sinusno krivuljo spravi v čim bolj blago valovanje. Skupina Larkin Poe bo maja 2022 nastopila v kinu Šiška. Rad imam energičen rock; pri tem ostajam zvest sam sebi. Takega izvaja ruski bend Slot s svojo izjemno pevko, energijo in slovansko mehkobo. Prisegam tudi na stari, dobri jugo rock; všeč mi je angleški punk, novi val. Kaj poslušam, je odvisno je od razpoloženja.
Moj najljubši komad je Doživjeti stotu skupine Bijelo dugme; takoj za njim je Only when it rains v izvedbi pevk Christine Hynde in Shirley Manson.

Jože Starič


Razkritje: Adl z odprtimi očmi in ušesi spremlja svet okoli sebe, zato so pogovori z njim vedno zanimivi. Ker se mi zdi škoda, da bi vse odletelo v pozabo, pogovore snemam in nato iz njih izluščim, kar se mi zdi zanimivo. Vse, kar je napisano, je povedal Adl, možno pa je, da je zapisano v drugačnem kontekstu, zaradi česar je odvezan vsakršne odgovornosti za zapisano.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih