Trobla Velike Lašče | Napis

Olimpijske igre so postale preobsežne: preveč športov je, ki jih morajo »stlačiti« v dva tedna, in nemogoče je gledati celotne igre. Olimpijske igre sem si leta 1972 lahko ogledal v celoti; danes je to nemogoče. Poleg tega so postale skomercializirane in spolitizirane. Res pa je, da je bil letos zame vrhunec športne sezone Tour de France, ki sem si ga ogledal v celoti.

Letošnje olimpijske igre so bile na nek način zlorabljene: začelo se je z otvoritveno slovesnostjo, ki je vzbudila zgražanje; genetski moški so tekmovali v ženskih konkurencah; najbolj buren odziv svetovne javnosti pa je sprožila avstralska breakdancerka Rachel Gun (Raygun). Menda sta z možem uspela avstralski izbor za OI prirediti tako, da je na izboru za udeležbo na OI zmagala Rachel. V Parizu pa se je izkazalo, da je zanič. Breakdancerji so praviloma mladi, ona pa je profesorica v poznih tridesetih letih, ki se akademsko ukvarja z breakdancom (naslov njene doktorske disertacije je Deterritorializing Gender in Sydney's Breakdancing Scene). Njen nastop bi lahko bil nekakšen eksperiment ali trol, kot se danes temu reče. »Potrolala« je cel svet in če bi na koncu priznala, da je bil to njen namen, bi se večina ob njenem nastopu zabavala (jaz sem se zabaval kot že dolgo ne). Ali pa bi ji kdo celo izrekel priznanje za manipulacijo. Njena obramba, agresivna defenzivnost, pa je sprožila val komentarjev in ogorčenja.

Olimpijske igre so simbolna zadeva, globalni simbol, svetinja. Avstralska tekmovalka je s svojim pristopom omadeževala simbol. »Napad« na simbol pa sproži burne odzive. Simboli so izjemno pomembni za vsako civilizacijo. Prvi bratomor se je zgodil zaradi simbola: dim enega od bratov je bil napačne barve in vlekel se je po tleh, zato je Kajn ubil Abela. V tem primeru je dim simbol. Tudi zastave so simbol in onečaščenje ali uničenje zastave je strahotna žalitev.

Otvoritvena slovesnost je bila prav tako napad na simbol – mednarodni olimpijski komite je posnetke prireditve celo umaknil s svojih spletnih strani. Prepričan sem, da je šlo za provokacijo, s katero so ustvarjalci preverjali, do kam lahko gredo. In ugotovili so, da so šli predaleč. Kasneje so razlagali, kaj naj bi to pomenilo, vendar pa je popolnoma jasno, da je šlo za ideološko – politično sporočilo. Včasih sem bil režiser in vem, kako to gre. Ko zavestno narediš provokativen program, se zavedaš, da boš lahko imel težave. Zato vnaprej za vse potencialne težave pripraviš alibi in si pripravljen na morebitna vprašanja. V odgovorih daš ljudem vedeti, da so bedasti in da ne razumejo.

Ustvarjalci so se norčevali iz Zadnje večerja umetnika Leonarda da Vincija, ki je planetarno znan simbol. Poznamo jo po vsem svetu. Na koncu se je pojavil bledi jezdec, eden od jezdecev apokalipse (kuga, lakota, smrt in vojna). Bledi jezdec, ki predstavlja smrt, je prinesel narobe obrnjeno olimpijsko zastavo, kar je še ena žalitev simbola. Narobe obrnjena zastava na takšni prireditvi ne more biti naključna napaka!

Verjetno je tudi otvoritvena slovesnost povzročila, da so nekateri športniki, najbolj znan je Novak Djoković, zelo odkrito pokazali svojo versko pripadnost, čeprav velja, da naj športniki ne bi izkazovali svoje ideološke pripadnosti.

O novih športih na OI

Kako na OI vključujejo nove športe, ni javno znano. Na vsaki olimpijadi ima organizator pravico, da vključi nekaj športov, ki jih prej na OI ni bilo. Nekateri športi se primejo; večina se jih ne. Letos je bil to breakdance in že prej je bilo odločeno, da tega športa na naslednjih OI v Los Angelesu ne bo. Nam Slovencem bi bilo všeč, če bi na OI vključili balinanje, ki je v Parizu potekalo samo v spremljevalnem programu.

O evropskem prvenstvu v nogometu

Mislim, da je bilo letošnje evropsko prvenstvo v nogometu v celoti slabo. Tista tekma s Srbijo ni bila nesrečna, ampak so naši igralci padli na zrelostnem izpitu. Ta tekma je bila dobljena, Srbi so bili na tleh, vendar so se naši ustrašili. Nehali so igrati! Ni mi jasno, zakaj je selektor menjal Elšnika in Šeška, ker je s tem popolnoma spremenil fizionomijo ekipe. V zadnjih dvajsetih minutah niso naredili niti P od protinapada. Srbi niso nič posebnega in so na koncu z naučeno postavitvijo dosegli, kar so dosegli. Ekipe takšne situacije trenirajo. Takrat sta odločilni koncentracija in fizična pripravljenost. Dejstvo je, da je gol vedno posledica napake. Rezultat igre brez napak bi bil 0:0, ne 5:5. Zadnje minute so pokazale, da naši igralci ne znajo zmagati.

Pripravlja: Jože Starič

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih