Trobla Velike Lašče | Napis

Najbolj razvpito ime pri gensko spremenjenih semenih je Monsanto, ki je imel leta 2015 26 % svetovnega tržnega deleža semen. To je bilo ameriško podjetje, ki je od leta 2020 del nemškega kemičnega giganta Bayer. Takšnih podjetij je še več, ampak Monsanto je najbolj razvpit. Evropa se gensko spremenjenih semen otepa, ampak tovrstne korporacije se na vse načine trudijo, da bi prišle s svojimi izdelki na čim več trgov. Sumljivo pri vsej stvari je, da podjetje Monsanto nikoli ni imelo velikega dobička, kar kaže, da je bilo v službi nečesa drugega. Mislim, da gre v ozadju za prevzem globalnega nadzora nad hrano. Nekateri, ki bi želeli vladali temu svetu, poskušajo uvajati kontrolo nad vsem in kontrola nad hrano je en del tega. Največji problem vidim v tem, da si te korporacije lastijo semena in če kmet z opraševanjem s sosednje njive nehote pride do gensko spremenjenih semen, ga korporacija lahko toži, kar je nizkotno, da bolj ne more biti.

Jože Starič

Po drugi strani pa hrana, pridobljena iz gensko spremenjenih semen, zagotovo ni boljša. Zaradi naprednih tehnologij jo je lažje pridelovati, ampak ni boljša. Priljubljena floskula je, da je to (še ena) rešitev za svetovno lakoto. Nekatere raziskave na miših so pokazale, da uživanje gensko spremenjene hrane po nekaj generacijah povzroči sterilnost. Če se tisti, ki bi radi vladali svetu, tega zavedajo, lahko domnevam, da gre na nek način za uvajanje nadzora nad številom prebivalstva. Na svetovnem spletu ni težko najti dokumentov, ki te namene potrjujejo. Če jih ne bomo ustavili, to pomeni pot h koncu zahodne civilizacije. Po moje gensko spremenjena hrana in nadzor nad številom ljudi stopata z roko v roki.

V zadnjem času smo priča velikim migracijam iz manj razvitih delov sveta v bolj razvite. S tem se srečujejo tako v ZDA kot v Evropi. Dejstvo pa je, da današnje migracije niso spontane, ampak so organizirane. Organizatorji, ki seveda niso migranti, pa so polni denarja, kar kaže, da jih nekdo financira. Nekatere teorije pravijo, da je v ozadju »ustvarjanje« novega evropskega človeka prihodnosti, ki bo zmes belega Evropejca, Azijca in Afričana. To je načrtna raznarodovalna politika, ki bi uničila narode v Evropski uniji. Končno pa bi to globalno vodilo v eno kulturo, v eno religijo, v en finančni in politični sistem. To spominja na znanstveno fantastiko in se seveda ne more in se ne bo uresničilo, čeprav nekateri morda sanjajo o tem. Gensko spremenjeni organizmi so delček tega.

Nekatere države se uvajanju gensko spremenjenih organizmov upirajo. Tak primer je Rusija, kjer so gensko spremenjeni organizmi prepovedani; za uporabo je zagrožena enaka kazen kot za teroristična dejanja.

O zahodnem svetu

Slovenci spadamo v t. i. kolektivni Zahod, ki ga velika večina sveta ne mara, ne sprejema njegovih vrednot in začenja zavračati tudi zahodni finančni sistem. Slovenci pa tudi marsikateri drug narod v Evropi seveda nismo popolni pristaši vseh zahodnih vrednot. Na Zahodu prihaja do uničevanja družine kot ene osnovnih vrednot; posledično pada nataliteta, kar pa vodi v staranje prebivalstva in izumiranje. To je preprosto dejstvo in na koncu prevladajo tisti, ki jih je več. Zahod uvaja vedno več nadzora; zadnji poskus je uvajanje digitalnega denarja. Veliko ljudem nadzor ni všeč, a v zameno nam ponujajo udobje, za katerega pa smo pripravljeni žrtvovati tudi del svoje svobode. Stara modrost pravi: Slabi časi dajejo močne ljudi, dobri časi dajejo šibke ljudi. Časi so dobri, materialno blagostanje je vse večja vrednota, a v resnici postajamo šibkejši.

Pripravlja: Jože Starič

Razkritje: Adl z odprtimi očmi in ušesi spremlja svet okoli sebe, zato so pogovori z njim vedno zanimivi. Ker se mi zdi škoda, da bi vse odletelo v pozabo, pogovore snemam in nato iz njih izluščim, kar se mi zdi zanimivo. Vse, kar je napisano, je povedal Adl, možno pa je, da je zapisano v drugačnem kontekstu, zaradi česar je odvezan vsakršne odgovornosti za objavljeno.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih