Trobla Velike Lašče | Napis

Gledališče

Mesec januar smo si člani DU popestrili z ogledom gledališke predstave Večerja bedakov v Špas teatru v Mengšu. Uživali smo ob odlični igralski zasedbi in se dobro nasmejali.

Pustovanje

Trobla Velike Lašče | Upokojenski kotičekNa pustni torek smo obiskali Cerkljanske laufarje, ki spadajo med znane pustne like na Slovenskem. Njihova posebnost so maske – larfe, izrezljane iz lipovega lesa. Laufarija je dobila ime po laufarjih – enih glavnih pustnih likov, ki neprestano tekajo in skačejo naokrog. To so trije enaki liki. Predstavljali naj bi duha umrlih prednikov. Njihova obleka je izdelana iz terja. To so ostanki tkanja na platnu. Zato se imenujejo ta terjast. Danes imajo vlogo policistov in redarjev. Z leskovo palico strašijo otroke in druge nadležne obiskovalce, predvsem pa skrbijo za pusta, da ne pobegne. 

Cerkljanske maske poosebljajo človeške značilnosti in posebnosti ter bolezni in drugo. Obred laufarije se je desetletja dogajal po nenapisanih pravilih, zadnjič leta 1914, ko se je začela prva svetovna vojna. Do obnove laufarije je prišlo ponovno leta 1956. Takrat je laufarska družina štela 14 likov. To so bili: ta star, ta stara, ta terjast, ta bršljanov, ta ličnat, ta kožuhov, ta krastov, ta žakljev, gospod in gospa, lamant ter pust. Danes se je družina povečala na 25 likov. Liki so dobili imena po oblačilih, ki jih nosijo. Nekatere kostume morajo izdelati vsako leto na novo, saj ima na primer ta smrekov oblačilo izdelano iz številnih svežih smrekovih iglic, obleka ta bršljanovga pa je narejena iz gosto našitih bršljanovih listkov. Glavni lik laufarske družine je Pust. Simbolizira zimo in po verovanju pradavnih prednikov ga je treba usmrtiti, ker se bo le tako zima končala. Kriv je za vse, kar se je v preteklem letu v Cerknem in okolici zgodilo napačnega , neumnega in slabega. Njegova obleka je izdelana iz svežega mahu, ki ga morajo našiti vsako leto znova in tehta od 60 do 80 kg.

Štiri nedelje pred pustom pridejo na plano prvi laufarji in s tem napovedo veseli predpustni čas. Vsako naslednjo nedeljo je pustni sprevod daljši. Eno najvažnejših opravil laufarjev v predpustnem času je koledovanje. Odpravijo se v okoliške vasi. Včasih so po hišah nabirali sukanec, ki so ga rabili za izdelavo in popravilo oblek. Danes nabirajo klobase, prekajena rebra in domače žganje. Ta star zapleše z vsako gospodinjo in nato domačim zaželijo »da be bla ripa bel debiela«.

Na pustni torek se laufarska družina zbere na osrednjem trgu, kjer sodnik pustu prebere dolgo obtožnico in ga obsodijo na smrt z botam. »Ta star« ga z botam udari po glavi, nato pa ga laufarji odpeljejo neznano kam. Sledi še ples, kjer se vesela polka izmenjava z žalostinko in obred je zaključen.

(povzeto po pripovedovanju kustosinje v muzeju)

Skupina članov je pod vodstvom Nika Samsa obiskala prirodoslovni muzej v Ljubljani in spoznala veliko zanimivosti.

Občni zbor

Trobla Velike Lašč | Upokojenski kotiček

Mesec februar smo zaključili z občnim zborom, kjer so se udeleženci med drugim seznanili tudi z aktivnostmi, ki jih načrtujemo za letos. Srečanje so z lepim programom popestrili otroci iz osnovne šole pod vodstvom mentoric Branke in Veronike. Zahvaljujem se tudi vodstvu osnovne šole, ki nam je ponovno omogočilo, da smo se lahko zbrali v šolski avli in kuharicam za dobro kosilo. Ne smem pa pozabiti niti na hišnika, snažilke in pomočnice ravnatelja za pomoč.

 

Jožica Mavsar Nosan
Foto: Niko Samsa in Jože Nosan

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih