Trobla Velike Lašče | Napis

Slavnostna akademija s podelitvijo občinskih priznanj in koncertom perpetuum jazzile

Trobla Velike Lašče | Občinski praznik 2022

Letošnji občinski praznik so po nekaj letih ponovno zaznamovale že znane, uveljavljene prireditve. 8. junij, dan Primoža Trubarja, je državni praznik in praznik občine ter praznik dneva knjige in kulture. Tradicionalne prireditve so prijetno osvežile in nadgradile nove vsebine. V programu prazničnega tedna je lahko prav vsak našel nekaj zase.

Osrednja prireditev ob letošnjem občinskem prazniku je bila poleg spomina na Primoža Trubarja letos posvečena tudi 70. obletnici odkritja njegovega spomenika na Rašici.

Trubarjev spomenik na Rašici je nastal ob 400-letnici izdaje prve slovenske tiskane knjige. Temelji so bili položeni septembra 1951, slavnostno pa so ga odkrili leto kasneje, 8. junija 1952. Avtorja spomenika, arhitekt Vinko Glanz in medaljer Vladimir Štoviček, sta Trubarju oblikovala obeležje, dostojno njegovi veličini in pomembnosti.

Dolg do Trubarja je bil tako poplačan. Spomeniku na pot lepo sodijo besede Antona Slodnjaka, ki je v času odkritja pred 70. leti zapisal:

»Trubar in njegovi sodelavci so pred več stoletji dvignili zaničevano materino besedo v knjigo, na propovednico in na kor ter celo na oltar slovenske cerkve, od koder je našla pot (kljub naglemu in nasilnemu koncu naše reformacije) v vse panoge javnega in državnega življenja.«

Naša naloga je, da je ne pustimo okrneti v tem veličastnem uspehu (o katerem niso mogli Trubar, Dalmatin, Bohorič in drugi niti sanjati), temveč da jo nadalje dvigamo v širokem umetniškem in znanstvenem delu, v katerega morajo biti čustveno in miselno vpleteni vsi člani našega naroda.

Naj nas ta "slovenska materina beseda" tudi v prihodnje budi na boj s temnimi silami v nas samih in okolju ter tako druži z drugimi narodi v višje kulturne in družbene enote.
(iz scenarija Matjaža Grudna ob občinskem prazniku)

Slavnostna akademija s podelitvijo občinskih priznanj in koncertom skupine Perpetuum Jazzile je potekala na igrišču pred OŠ Primoža Trubarja v Velikih Laščah. Program sta povezovala Alenka Matjašič in Matjaž Gruden.

Trobla Velike Lašč | Občinski praznik 2022Prireditev se je pričela s sprevodom praporščakov gasilskih in drugih društev ter se ob častnem pozdravu nadaljevala z državno himno. Prireditev se je pričela s sprevodom praporščakov gasilskih in drugih društev ter se ob častnem pozdravu nadaljevala z državno himno. Tokrat jo je v solo izvedbi zapel Bine Devjak ob klavirski spremljavi Blaža Podobnika. Po uvodnih besedah voditeljev je zbrane nagovoril župan dr. Tadej Malovrh. Izpostavil je dosežke in pomembnejše investicije, ki so v zadnjih letih oblikovale razvoj naše občine. Poudaril je eno večjih investicij – gradnjo nove podružnične šole in vrtca v Turjaku ter skorajšnji začetek gradnje nove kotlovnice pri OŠ v Velikih Laščah. Med pomembnejšimi projekti so tudi načrtovano povečanje in prenova kuhinje v OŠ, gradnja objekta v zbirnem centru, razvoj poslovne cone Ločica ter ne nazadnje tudi nadaljevanje asfaltiranj cest v občini in širitev mreže javne razsvetljave.

S svojim obiskom so občinski praznik počastili tudi gostje iz Občine Puconci ter častna občana g. Milan Tekavec in g. Milan Greiner.

Nagovoru župana je sledila podelitev pohval župana, zlate plakete občine in priznanj občine. Pohvale župana so prejeli Maja Štrukelj, Anita Jaklič in Jožica Zabukovec. Zlati plaketi občine Velike Lašče sta prejela Franci Modic in PGD Veliki Osolnik. Priznanje občine Velike Lašče je prejelo PGD Turjak.

Borut Vasič priznanja na prireditvi ni prevzel. Občinski svet je sprejel sklep, da se častno občanstvo podeli Antonu Zakrajšku, župan dr. Tadej Malovrh pa je zadržal objavo tega sklepa in zahteval razpis naknadnega referenduma o uveljavitvi sklepa o podelitvi častnega občanstva Antonu Zakrajšku. Večina občinskih svetnikov je na podlagi zahteve župana za razpis referenduma zahtevala sklic izredne seje Občinskega sveta Občine Velike Lašče.

Trobla Velike Lašče | Občinski praznik 2022, Perpetuum JazzilePerpetuum Jazzile

Po koncu uradnega dela so se zbrani družili ob pogostitvi in tako lažje počakali na koncert. Perpetuum Jazzile je poznana kot ena najbolj spektakularnih in največjih vokalnih skupin na svetu. Priljubljeni so po zaslugi svojih močnih ritmov, bogatih harmonij, pozitivne energije, neprimerljive kreativnosti in posebne mešanice najrazličnejših žanrov glasbe, ki jo poustvarjajo samo s človeškim glasom – ljudske, popularne, jazzovske glasbe, gospela, bluesa, bossa nove, diska, funka in drugih. Glasba Perpetuum Jazzile vključuje tudi vokalna tolkala, tako imenovani človeški beat-box (human beatbox) z neverjetnim naborom z usti poustvarjenih bobnov in ritmov. Poleg tega pevci skupine uporabljajo tudi roke in dele teles, s katerimi ponazarjajo dež, nevihte in druge, najrazličnejše okoljske pojave, od vzleta letala do zvokovne interpretacije izvira vode. Zasedba 30 pevcev in pevk je navdušila tudi občinstvo v Velikih Laščah in s svojim nastopom pričarala nepozaben večer.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih