Trobla Velike Lašče | Napis

Počitniško delo je lahko tudi tako 

Odstranjevanje invazivnih rastlinV projektu Mala barja Marja smo se tudi letos lotili odstranjevanja invazivnih rastlin iz Mišje doline – zlasti kanadske in orjaške rozge. Tokrat smo lahko to izpeljali kot študentsko delo in v zelo kratkem se nam je odzvalo deset dijakov in študentov, ki so se del na projektnih površinah v Marinčkih lotili z vso resnostjo.

V manjših skupinah so delo pričenjali ob šestih zjutraj, ko vročina še ni bila prehuda, in do enajstih populili velike količine teh invazivk, ki zelo temeljito poselijo izpraznjene površine. V Marinčkih jih sistematično odstranjujemo več let; najprej smo sodelovali s prostovoljci PGD Karlovica, tokrat z domačimi dijaki in študenti. Te sicer povsem simpatične in čebelam prijazne tujerodne rastline preprečujejo avtohtonim rastlinam rast in razvoj.

Sledi še krajša jesenska akcija, ko bomo zlasti ob predvideni izobraževalni poti ob Rašici pobrali rozgine cvetove, preden razvijejo in odvržejo semena. Če invazivne tujerodne rastline opazite na vaših površinah, lahko to postorite tudi sami. Odstranjujemo jih lahko s puljenjem, košnjo, pašo, tako da preprečimo, da bi invazivke zacvetele in tvorile semena.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

 Metka Starič, Zavod Parnas 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih