Trobla Velike Lašče | Napis

Na začetku januarja se je na svetovni razstavi Expo Dubaj predstavljala regija Osrednja Slovenija, ki je obiskovalce navduševala z inovativno in atraktivno predstavitvijo na Trgu Evrope. V okviru regijske kolesarske zgodbe se je predstavila tudi Občina Velike Lašče.

Trobla Velike Lašče | Expo Dubaj

Ljubljanska urbana regija se je predstavljala s številnimi atraktivnimi zgodbami. Na ogled je bila postavljena replika najstarejšega kolesa, starega približno 5200 let, ki je bilo najdeno na Ljubljanskem barju. Obiskovalci paviljona so si lahko s svojimi mislimi preko nevropitnika natočili kozarec vode ter si s pomočjo VR animacije ogledali Plečnikovo dediščino. Željni gibanja so s pomočjo kolesarske simulacije Simathlon kolesarili skozi vseh 25 občin Ljubljanske urbane regije; v Velikih Laščah so se lahko popeljali od Rašice proti Velikim Laščam. Med potjo so se seznanili še s Trubarjevo domačijo in znamenitim Turjaškim gradom. Največ pozornosti je bila deležna največja slovenska avtohtona čebela na svetu – kranjska sivka, ki v 90 % morfološko ustreza pravi čebeli. Čebela je replika 3D kranjice, ki stoji pred Čebelarskim centrom Slovenije v Lukovici; spremlja jo tudi skupni video regije, ki ponazarja izredno bogato čebelarsko zgodovino in znanje ter številne priložnosti, ki jih ta nudi.

Kot je ob obisku poudarila direktorica RRA LUR mag. Lilijana Madjar, je le s povezovanjem in sodelovanjem mogoče doseči dobre rezultate, še posebej kadar gre za tako raznoliko regijo. »Tako regijo kot Slovenijo smo v krogu najrazvitejših in najboljših uspešno prikazali kot inovativno in napredno, katere delo in doseganje ciljev temelji na ohranjanju naravne in kulturne dediščine,« je povedala ter se ob tem zahvalila tudi vsem udeležencem delegacije, ki so s svojo prisotnostjo še dodatno osvetlili povezanost in kooperativnost občin.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih