Trobla Velike Lašče | Napis

trobla junij angeli kvackanjeAngeli - kvačkanjeVeč kot leto dni smo imeli občutek, da se ne dogaja ničesar, da vse stoji, da nihče nič ne počne. Pa ni bilo tako. Na deželi se je življenje dogajalo kot vedno. Delalo se je na polju, v hlevu, v gozdu, v hiši in okolici. Starejši smo bili veseli, da ni bilo toliko vrveža in prometa. Uživali smo mir. Seveda je bilo tudi slabe volje, da so otroci – starši delali od doma, da otroci – vnuki niso šli v šolo, v vrtec. Tudi mi smo pogrešali družbo, lokale, cerkev, kulturo. Ampak koliko pa mi hodimo naokrog? Vsako leto, ko smo starejši, se naše obzorje manjša in največ nam pomeni zavetje in sigurnost doma.

Večina nas ima vedno veliko zanimivih del za čas, ko imamo čas. Že od nekdaj so se naši starši, stari starši ukvarjali z ročnimi deli. Potrebno je bilo družini kaj zašiti, splesti, narediti in popraviti orodje. Seveda je danes velika ponudba vsega in čedalje bolj prevladuje miselnost, da se »nič ne splača«. Toda starejši vztrajamo. Poskušamo naučiti mlade, da je doma izdelano, vzgojeno in pridelano vrednota. Tudi ročna dela sodijo v to kategorijo. Šivanje, kvačkanje, pletenje, vezenje in še druge oblike obdelave blaga z »nitkami« so domena naših članic, ki skušajo naučiti mlade, da je to oblika naše kulture, etnologije in tudi koristi. Nekateri mladi cinično pravijo: »Pa kdo sploh še to dela«? Ko pa nekaj izdajo, so veseli in ponosni na svoj izdelek.

Na svoje izdelke so ponosne tudi Nitke, članice sekcije Ročna dela pri Društvu upokojencev. V koronskem času so bile zelo marljive. Ob občinskem prazniku je bila priložnost, da pokažejo, kaj vse zmorejo. Na velikolaški tržnici svoje stojnice nismo imeli, ker je prenaporno stati celo dopoldne na soncu. Zato pa so članice pripravile razstavo svojih izdelkov v društveni sobi Glasbene šole. Na stotine pentelj, zank in vbodov smo videli in če prištejemo še slab vid, nespretne, neokretne roke in vse ostale težave, ki pestijo tiste, ki so obsojene samo na domač zapeček, moramo čestitati prav vsaki posebej.

Spoštujmo njihovo vztrajnost, napor in moč, da zmorejo!

Helena Grebenc Gruden (tekst in slike)

trobla junij nitke vsi izdelkiNitke, članice sekcije Ročna dela pri Društvu upokojencev in njihovi izdelki

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih