Trobla Velike Lašče | Napis

Trobla Velike Lašče | Podružnična šola Turjak praznovala 120 letFoto: Kristina Šilc Ćirović6. maja 2021 je bil na podružnični šoli Turjak prav poseben dan. Praznovali smo 120. rojstni dan naše šole. Učenci in učiteljice smo pripravili kulturni program. Ker so trenutno časi neprimerni za množična praznovanja, smo ob finančni pomoči vodstva naše šole in občine posneli kratek video posnetek v čast visokega jubileja šole. Med snemanjem sta nas obiskali, voščili in nam povedali nekaj svojih vtisov o naši šoli gospa ravnateljica Metoda Kolar in dolgoletna učiteljica na šoli gospa Marija Zgonec; po video klicu nas je nagovoril tudi župan občine Velike Lašče Tadej Malovrh. Praznovanje smo zaključili, kot se spodobi, z veliko slastno torto, s katero nas je presenetila gospa ravnateljica, in vzpodbudnimi besedami o gradnji nove velike šole na Turjaku.

Iz šolske kronike:

  • Šolo na Turjaku je dal na lastne stroške sezidati turjaški grof Leo Auersperg. Stavba stoji na mali prijazni višini, kjer je najlepši pogled na vse strani. Pri gradnji so s tlako pomagali prebivalci trga Turjak in vasi Ščurki, Četež in Prazniki.
  • Šolska zgradba je obsegala šolsko sobo, učiteljevo stanovanje in stranske prostore. Poleg stavbe so imeli tudi vrt za cvetlice, drevesa ter učiteljeve grede.
  • Predmetnik pred 120 leti je poleg splošnih premetov, lepopisa in računstva vključeval tudi ročna dela, kmetijstvo, sadjarstvo in verouk.
  • Otvoritev šole je potekala 6. maja 1901. Otroci so si skupaj s starši ogledali šolske prostore in potem odšli v župnijsko cerkev. Sledila je pogostitev.
  • S poukom so otroci pričeli 7. maja 1901. V tem letu je v šolo hodilo 70 otrok. Poučeval jih je učitelj Josip Bergant. Sprva so v šolo hodili otroci iz Turjaka, Ščurkov, Četeža in Praznikov. Šele kasneje so se jim pridružili otroci iz ostalih vasi.
  • Leta 1954 je šola postala dvorazredna. V njej je začela poučevati učiteljica Marija. Gospa Marija Zgonec je v naši šoli pustila velik pečat.
  • Leta 1999 smo na šoli pričeli z uvajanjem devetletne osnovne šole.
  • Šola je v času doživela nekaj sprememb in obnovitvenih del.
  • V 120 letih je na naši šoli poučevalo več kot šestdeset učiteljev. V vseh letih je šola izpolnjevala svojo vzgojno-izobraževalno nalogo, sodelovala s krajem in različnimi društvi ter skupaj z vodstvom, učitelji in učenci razvijala POPSZ vrednote (prijateljstvo, odgovornost, poštenost, spoštovanje in znanje).
  • Letos našo šolo obiskuje 47 otrok, 6 učiteljic, voznik in gospodinja. Za naše dobro počutje skrbi gospa ravnateljica Metoda Kolar.

Zapisala: Stanka Štrukelj, vodja podružnične šole Turjak

Trobla Velike Lašče | Podružnična šola Turjak je praznovala 120 let delovanjaFoto: Kristina Šilc Ćirović

 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih