Trobla Velike Lašče | Napis

Naše vsakodnevno življenje je povezano s papirjem. Obkrožajo nas zvezki, časopisi, reklame, revije, kartoni ... Večina papirja konča na smetišču, nekaj pa ga s pridnimi rokami predelamo v uporabne predmete. Zavedamo se, da ima lahko zavržen papir večjo vrednost kot samo to. Zato smo skavti v nedeljo 16. maja organizirali zbiranje starega papirja.

Skavti zbirajo star papirPapirna akcijaSkavti že kar nekaj let zbiramo star papir in si s tem zagotovimo nekaj sredstev za lažje delovanje, sovzgojo in izobraževanje naše mladine; spodbujamo in razvijamo čut za skupno dobro in sočloveka ter hkrati prispevamo k ozaveščanju o ravnanju z odpadki in kako pomemben del našega življenja je recikliranje. Z leti dokazujemo, da nas vodijo dobra volja in skupni cilji k soustvarjanju in oblikovanju pogojev za dobro počutje in kvalitetno delo vseh nas.

S pomočjo krajanov občine Velike Lašče in sosednjih občin smo skupno zbrali nekaj več kot 3 tone papirja, za kar se vam iskreno zahvaljujemo. Za lažjo predstavo, koliko papirja je to, vam predstavljamo nekaj zanimivosti:

Ali si vedel/a?

Da s 5 tisoč ton starega papirja lahko:

  • pridobimo 4 tisoč ton recikliranega papirja,
  • prihranimo 12 tisoč ton lesa,
  • prihranimo 150 milijonov litrov vode,
  • prihranimo 30 GWh (zadošča za letno oskrbo 7.000 gospodinjstev z električno energijo).

V enem letu proizvedejo po vsem svetu okoli 540 milijonov ton papirja. Kar 41 odstotkov svetovne papirne proizvodnje je namenjene za izdelavo embalaže. In ta embalaža nato predstavlja kar 1/3 vseh odpadkov, ki jih ustvarja naša družba. Sekamo torej drevesa, da ustvarimo embalažo, ki jo nato vržemo v smeti!

Recikliranje odpadnega papirja nam daje priložnost, da rešimo neznanske količine dreves. Na leto porabimo okoli 50 kilogramov papirja na prebivalca. Če bi po vsem svetu reciklirali le polovico razpoložljivega odpadnega papirja, bi se izognili sečnji približno 20 milijonov hektarjev gozdov na leto. Za eno tono papirja moramo posekati kar 17 malih ali dve veliki drevesi. Zato z zbiranjem in recikliranjem papirja ohranjamo naše gozdove, varčujemo z energijo in skrbimo za čisto okolje in zrak. Ko tako recikliramo eno tono starega časopisnega papirja, prihranimo okoli eno tono dreves. Razlika je tudi v nastanku časopisnega in pisarniškega papirja. Pri proizvodnji novega časopisnega papirja lahko tiskarji kot surovino uporabijo kar od 90 do 95 % recikliranega papirja. Pri izdelavi pisarniškega papirja ga lahko vključijo manj, okoli 60 do 70 odstotkov. Pri recikliranju ene tone veliko bolj kvalitetnega pisarniškega papirja tako prihranimo kar okoli dve toni dreves. Zdaj pa si predstavljajte še količino vode, ki je potrebna za produkcijo takšnega števila papirjev – samo teh A4 listov. Za en A4 list je potrebnih kar 5 litrov vode!

Drevesa so mnogo več kot material za papir. So pljuča našega planeta in vsega živega. Odkup papirja in reciklaža papirja tako neposredno rešuje drevesa. Če ste spregledali vabilo na zbiralno akcijo in se vam doma valja kup papirja, ki bi se ga želeli znebiti, lahko stopite v stik z nami preko e-pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih