Trobla Velike Lašče | Napis

Občina Velike Lašče je v svoji širši okolici prava posebnost. Je kot samotni otok starejših, pretežno neprepustnih kamnin, ki leži sredi propustnega kraškega sveta Notranjske in Dolenjske.

Kljub temu se lahko tudi v Občini Velike Lašče pohvalimo s svojim krasom. Pod samimi Velikimi Laščami namreč najdemo kraško krpo, le 2 km2 veliko območje, poimenovano laški kras. Morda je naš kras res majhen. Ko pa sama pomislim na kras, navadno najprej pomislim na jame in vodo. In obojega imamo v Občini Velike Lašče veliko. Med njimi sta tudi jama in koliševka Šumnik ter več istoimenskih potokov. Nekaj malega smo o njih že lahko prebrali v prejšnji številki Troble, tokrat pa o njih nekaj več informacij, predvsem za izletnike.

Krvavški Šumnik

Jama Šumnik leži nad izvirom in slapovi potoka Šumnik pod vasjo Krvava Peč. V strugi Šumnika so v preteklosti delovali mlini, dva lahko obiščemo še danes. Če s potjo mimo mlinov Trobla Velike Lašče Mednarodno leto jam in krasa nadaljujemo  po potoku navzdol, pridemo do njegovega izliva v Iško. Od tam nas pot lahko vodi nazaj po isti poti ali pa po Iški navzgor do slapu Bed´n in nato proti vasi. Bolj avanturistični pa se lahko v dobrih razmerah po Iški spustijo navzdol do Vrbice, sotočja Iške in Zale. Tam že čaka Skalni mož ali Možic. Straži starodavni prehod med Dolenjsko in Notranjsko ter Ljubljanskim barjem. Še danes je tu stičišče štirih občin, Velikih Lašč, Cerknice, Brezovice in Iga. Če želimo, se lahko po desnem bregu Iške spustimo vse do doma v Iškem vintgarju, od koder se domov lahko vrnemo tudi z avtobusom. Področje krvavškega Šumnika je med drugim rastišče endemita kranjskega jegliča, zato bodimo tu še toliko bolj pazljivi in spoštljivi do narave.

Laški Šumnik

velikolaški Šumnik M. PintaričSeverno od Velikih Lašč se nahaja koliševka Šumnik – z drevjem poraščena udornica, skozi katero po dnu teče istoimenska ponikalnica. Ta Šumnik, ki pa je poznan tudi kot Zajčjak, najdemo na meji med Velikimi in Malimi Laščami, v bližini cerkve sv. Trojice. Tu voda teče zelo blizu površja (5–10 m pod površjem), zato na dnu koliševke izpod skal priteče sorazmerno topla voda. Še ne tako dolgo nazaj, da se tega lahko spomnijo še mnogi domačini, so tako tu malolaška dekleta in žene prale perilo. Laški Šumnik je rekorder med velikolaškimi ponikalnicami, saj je s svojimi 6,8 m naša najkrajša ponikalnica. In še z nečim se lahko pohvali. V Malih Laščah otroke prinaša Šumnik (in ne štorklje, kot je to v navadi), nekateri viri pa pravijo, da Šumnik prinaša samo deklice. Šumnik je del turistične ponudbe velikolaških vodnikov Po Goldovih sledeh, 3,8 km dolgi krožni poti od Velikih Lašč do cerkve sv. Trojice in mimo Šumnika spet nazaj do izhodišča. Pot, ki od Malih v Velike Lašče poteka po Šumniku na nasprotni strani cestišča, vodi mimo še ene ponikalnice. Ta izvira kot Beč in ponika kot Smrečnik v gozdu z enakim imenom. V seznamu naravnih vrednot Slovenije je pomotoma poimenovana kot Šumnik, tako da velikolaškim Šumnikom kar ni konca. Če bo zmešnjava s Šumniki prevelika, si glavo lahko zbistrite ob kavi ali hladnem pivu v Cafe Mina na cilju v Velikih Laščah, kjer so vedno na voljo tudi dodatne informacije.

Turjaški Šumnik

Šumnik je tudi zatrepna dolina z istoimenskim potokom, jugozahodno od Turjaka. Pohvali se lahko z lehnjakovimi pragovi. Je levi pritok Granjevce in najbolj severni velikolaški Šumnik. Izvira na Zapotoku, kjer predstavlja enega glavnih virov pitne vode za tamkajšnje krajane. Morda je Zapotok dobil ime ravno zaradi Šumnika, saj se, gledano iz naše občine, zaselek razteza za potokom. Nad idilično vasico Četež pri Turjaku, nekako na tretjini poti od Četeža proti Srnjaku, se združi z Granjevco, ki se nato mimo Četeža spušča v Želimeljščico, ta pa se po Želimeljski dolini vije vse do Ljubljanskega barja.

To so trije velikolaški Šumniki, ki jih lahko najdete v kateremkoli delu leta. Se pa v občini skrivata še dva manjša Šumnika – morda veste, katera? V prihajajočih pomladanskih dneh so vsi prav idealen cilj za izlet. Lepo vabljeni med šumenje potokov, pri tem pa vam želimo varen korak in nasmejan obraz.

Za velikolaške vodnike pripravila Tina Štebe.
Vedno dobrodošli na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in našem FB profilu (velikolaški vodniki).

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih