Trobla Velike Lašče | Napis

Letošnja pomlad obeta. Zdi se, da je narava pričela s pravim tempom in rastline se niso tako zagnale, kot je bilo to v nedavnih pomladih, ko je zimski mraz z zadnjimi vzdihljaji uničil tisto prezgodnje nežno cvetje, predvsem na sadnem drevju. Potem takrat ni bilo jabolk in hrušk … posledično pa tudi ne kuhanja šnopsa. Letos res kaže drugače, saj so se drevesa mirno obdala v pomladansko cvetno odevalo in lahko čebele skupaj z drugimi opraševalnimi delavci zadovoljivo opravljajo svoje delo v čisto prijaznih vremenskih razmerah. Razen seveda tam, kjer svoje opravi veter.

Občina Velike Lašče | dr. Tadej MalovrhRavno v tem obdobju namreč opazujemo, koliko cvetnega prahu prinese s seboj pohitreno gibanje in vrtinčenje zraka, ki nesebično skrbi, da bodo lahko vetrocvetke še naprej peljale svoj rod. Nekateri ne marajo vetra prav zato, ker morajo potem čistiti pelodni prah iz granitnih preddverij in polirane pločevine štirikolesnega ponosa. Drugi ne marajo vetra, ker jim lahko zmrši frizuro. Skoraj nobenemu pa ni všeč tipičen zimski veter, ko nas ozebe do kosti. Je pa konec letošnjega aprila začel pihati en veter, ki je kvaril politične pričeske. Vsaj nekaterim. Eni so začutili veter v laseh, kot se poetično izražamo, in so se kakor rokerji na Harleyjih začeli gibati svobodno kot golobčki. Easy rider, vam je poznano? Pa pesem nemške skupine Scorpions, Wind of change spet enkrat zavrtite.

Se je pa precej ljudi potem ustrašilo za zdravje in obstoj, da si zaradi vetra ne bo kdo prehladil ušesa, sploh ker jim razgrete glave kratki lasje ne morejo učinkovito izolirati pred hladnim pišem. V vetrovnem vremenu me je babica vedno okarala, daj kapo gor, ne hodi »boglav« okoli. Ker ni več babice, vam povem, da ne vidim nobene posebne potrebe za skrb, da bi se kdo zaradi tega aprilskega političnega vetra, ki bo pihal še v maju, resneje prehladil ušesa ali grlo. Res je, da nimamo vsi istega okusa za vreme in nismo vsi enako občutljivi v glavo, a vendar preživimo zaradi svoje biološke prilagodljivosti. Kljub skorajda poletnim temperaturam in vetru naše občinske ceste ponekod še vedno obdajajo rumeno rdeči količki. Naj vas to ne moti preveč, če okoli količkov žvižga veter! Če dobimo sponzorja, bomo organizirali poletni bankinski veleslalom na rolerjih, sicer pa jih bomo morali pospraviti, ko se naši fantje iz režijskega obrata zdravstveno okrepijo. Ja, kadrovska stiska je zaradi bolniške. Prosimo za razumevanje, prvič!

Trikrat »Hura!« za alibi, ki ga daje gradnja vrtca in šole v Turjaku, da le-ta napreduje po planu ter da se ravno danes, ko tole pišem, dogaja javna dražba za prodajo parcel v drugem delu industrijske cone Ločica. Ja, da bo še občina nekaj zaslužila, a ne? Če sem malo prej z navdušenjem pohvalil rumeno rdečo zakoličbo občinskih cest, moram dodati, da smo izbrali tudi že najugodnejšega ponudnika za letošnjo predvolilno etapo asfaltiranja občinskih cest. Pripravite se na občasne zapore na odsekih, kjer so naše ceste najbolj pajčevinasto razpokane in zmahane. Prosimo za razumevanje, drugič!

Če gremo v novo obetavno pomlad, z vso potrpežljivostjo prosimo, čakamo in moledujemo, da nam prezasedeni gradbinci oddajo ponudbe za začetek izvedbe drugih infrastrukturnih projektov. Čaka nas izdelava novega zbirnega centra v prvem delu Ločice, pa pričetek gradnje toplotne postaje ob igrišču osnovne šole. Občina je pripravljena z vsemi dokumenti, tudi finančno, a kaj ko so problem gradbinci, ki brezsramno in čisto brez čustev prestavljajo roke za izvedbo z istočasno dražitvijo del. Baje zato, ker bosta v jeseni dražja pšenica ter soja in zato ker je v teh dneh Ukrajina zaprla ventile na plinovodu proti Evropi.

Žal ne razumem vsega in vam ne znam pojasniti, zakaj vse to, a se bomo trudili, da s strani občine izpolnimo čim več danih obljub in obvez. V nadaljevanju se po moji sicer optimistični naravi ne bo kaj dosti novega zgodilo na kočevki skozi našo občino, čeprav so se lepi fantje v belih srajčkah pred pojavom aprilskega vetra na obcestnem plakatu pripravljali na gradnjo ceste. Z že zavihanimi rokavi. Niso pa še uspeli natakniti usnjenih delovnih rokavic, če ste morda takrat opazili. Te megastične nalepke so sedaj nadomestila oglasna sporočila za počitniško križarjenje na Sejšelih in za promocijo učinkovitosti pralnega praška pri pranju onečedenih belih srajčic. Nam je zaenkrat ostala samo predvolilna obljuba!

V teh dneh si ob vseh obveznostih morate odtegniti čas, da naberete spomladansko listje breze in zeli koprive za čaj, ki je ob vsem učinkovit še za odvajanje vode iz telesa, s čimer se prečistimo. Pa ne pozabite na ozkolistni trpotec, da bomo imeli zalogo za sirup ali pa čaj, ker prav nihče ne ve, ali nas bo za Miklavža namesto parkljev obiskala stara respiratorna epidemija. A se je morda še spomnite?

Dr. Tadej Malovrh
Vaš župan

Občina Velike Lašče | Župan

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih