Trobla Velike Lašče | Napis

En mesec tega leta je že mimo; ostaja nam jih še enajst. In potem se bo cikel zopet zavrtel. Spet bo tisto izrekanje želja, izpostavljanje osebnih zaobljub, čas obveznega obdarovanja ter žurk. Zakaj trdim, da bo to leto superiorno? Zato ker jim verjamem!

Trobla Velike Lašče | dr. Tadej MalovrhTistim, ki pišejo v časopise, na spletne strani in na družabna omrežja. Pravijo, da bo letos supervolilno leto. Ta predpona super mi daje tako dober občutek, da tokrat bo pa res tako, kot govorijo. Sicer se včasih predrzno vprašam, zakaj se letos imenuje supervolilno leto, ko bi ga pa lahko imenovali tudi polivolilno leto, hipervolilno leto ali morda multivolilno leto. Besedna pripona super je po moje tako super, da super paše zraven. V tej besedi se nekaj skriva, morda marketing? Ne, ne, v njej je neka energija, taka pozitivna, nekaj, kar nas vodi v prepričanje, da je to to. Zdi se mi, da tudi veliko reklam za raznorazne izdelke rado izraža njihova svojstva s prislovom super; npr.: super učinkovito … za pranje umazanega belega perila. Če je res tako, se nimamo česa bati. Letos nas torej čaka cela vrsta volitev, zato je supervolilno leto, ki nam bo postreglo z ogromno super obljubami, saj drugače ne gre. Ni se nam bati, da ne bodo obljubljali super programov, kako bolje voditi državo, kako se bodo plače in pokojnine povišale, kako se bodo davki zmanjšali, kako bodo energenti cenejši in kako bomo nehali onesnaževati mater zemljo. Pa glede na obljube bodo več naredili za malega, preprostega človeka, tako da si bomo bolj enaki. Predvidevam, da se bo kakšna predvolilna skupinica istosmernih ljudi zavzemala tudi za bolj učinkovito javno zdravstvo, ko bodo obljubljali programe, da se nam bodo poravnale gubice na obrazu, da bodo sivi lasje zopet dobili barvo ali lesket mladosti in da bodo komu morda nazaj zrasli zobje. Lahko gremo stavit, da bo v supervolilnem letu izrečenih toliko super obljub, da jih bomo težko procesirali ter jih podelili na tiste realne in tiste neracionalne, ki so nič drugega kot prodaja megle. Ampak kljub temu bodo nekateri bogaboječi verniki s spominom zlate ribice verjeli vsem super obljubam, izrečenim na nivoju države, in tistim na lokalnem nivoju. Če Moni Kovačič poje, da ji brez ljubezni ni živeti, je tu pojmovni antipod, da od obljub prav tako ni mogoče živeti. Čisto res! Če kakšna socialno ogrožena družina kljub političnim obljubam še vedno materialno životari iz meseca v mesec, potem jih niti izrečene obljube ne oblečejo ali pa ne nasitijo. Razen če so pranojedci ali solarni jogiji.

Župan Tadej, počasi bo dovolj tvoje ujedljivosti! Mar nisi eden izmed tistih, ki so enkrat pred ljudmi izvajali osebni marketing z obljubami, kako peljati razvoj občine? Takole besedičenje je dokaz, kako zlahka se znajdemo v vlogi kritika dela drugih, a do svojega dela smo narcisoidno pokroviteljski in nekritični. Ali ni nekdo enkrat izjavil, da naj tisti prvi vrže kamen, ki je brez greha? No, kako je pa kaj z obljubami v naši občini? Ja, letos bodo tudi pri nas volitve, obljubim! Potem imam še veliko super željo, da obljubim končanje podružnične osnovne šole in vrtca v Turjaku. Pa da v Turjaku iz nove vrtine v vodovod začne pritekati voda in da se novozgrajeni vodohram v Podstrmecu napolni z njo. Dokončali bomo industrijsko cono Ločica in s tem omogočili naselitev malih in srednje velikih zaposlitvenih generatorjev. Osnovna šola v Velikih Laščah ter vrtec in glasbena šola se morajo v naslednji kurilni sezoni že greti s pomočjo nove kurilnice, s čimer bomo zamenjali zastareli in ekološko ter trajnostno sporni kotel na kurilno olje. Letos bomo namreč zgradili malo toplarnico na lesne sekance, tako da bomo postali trajnostni in da končno koristimo možnost nabave lesnega energenta kar v naši občini. Projekt prizidka kuhinje k osnovni šoli bo dobil pravnomočno gradbeno dovoljenje in obljubljam tudi, da bomo spacali vse potrebno, da bo projekt kanalizacije v Velikih Laščah postavljen na ogled in presojo upravni enoti, kjer izdajajo gradbena dovoljenja. Kot predvolilni adut je še asfalt, na katerega nismo pozabili, saj smo po pridnem pregledu razbrazdane asfaltne površine naših zmahanih odsekov cest določili tiste, za katere obljubljam, da jih bomo zavoljo varnosti preplastili. Morda se bo komu tudi na novo posvetlilo celo zaradi obljubljene javne razsvetljave. Povrhu vsega imamo tudi nekaj specifičnih mikrolokalnih sladkih obljub, ki jih nameravamo udejanjiti, da ne bo kdo ostal odpravljen, tako z levo roko. Pa z majhnimi prsti in velikimi očmi bomo spremljali in se seveda prijavljali na raznorazne razpise, ki ponujajo kakšno sofinancerski finančni vbogajme. Kot torej vidite, smo si letos lahko zadali kar precej dela, ker imamo motivirano občinsko ekipo in dobro napolnjen proračun. Seveda pa tudi zato, da podžgemo lokalno predvolilno »šimfanje« in še boljše resnične super obljube za razvoj ter prihodnost občine, kar bo obvezno predpisano orožje vitezov predvolilnega turnirja. No, potem pa naj še kdo reče, da nismo letos začeli superiornega leta, ker bomo imeli državnozborske, predsedniške in županske volitve. Do sitega se bomo naužili super obljub in nemara bo novi koronavirus celo odstopil z vodilnega položaja.

Pa ne pozabite, da je novi koronavirus še vedno med nami. Res je, da večinoma kroži manj fatalna različica virusa, a ta je bolj kužna. Ker smo do sedaj podali že ogromno nasvetov, predlagam, da si jih preberete v prejšnjih izvodih Troble. Zavedati se morate, da je neupoštevanje biovarnostnih priporočil tako, kot če bi odšli brez dežnika med nevihto nabirat gobe.

 

Dr. Tadej Malovrh
Vaš župan
Trobla Velike Lašče | župan dr. Tadej Malovrh

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih