Trobla Velike Lašče | Napis

Morda se bo vendarle kdo spomnil verzov: »Stoji učilna zidana, pod njo je stara jablana, ta jablana je votel panj ...«

Trobla Velike Lašče | Tadej MalovrhDr. Tadej MalovrhTo, najverjetneje izvorno ljudsko pesem je prepesnil in leta 1877 objavil prav naš Fran Levstik in jo naslovil Siničja tožba. Ne, ne bom preveč razglabljal o vsebini te pesmi, ki mi jo je deklamiral dedek in ki je name naredila vtis šele mnogo kasneje kot priredba Tomaža Domicelja. Vrnil se bom v svoje predšolsko otroštvo, ko mi je dedek deklamiral te verze in mi je v spominu ostal izraz učilna zidana. Takrat si nikakor nisem mogel zadovoljivo vizualizirati te učilne zidane, kar pa ni veljalo za preostali del besedila, ki sem si ga v domišljiji zlahka pretvoril v kratek film. Ampak ne takšen s kanala You Tube. Z odhodom v šolo mi je pomen izraza učilna zidana postal še kako jasen, nisem pa doživel ostalega dela zgodbe, razen morda enkrat, ko je v ligustrovem grmu ob šoli eden izmed učencev iz paralelke uničil kosovo gnezdo. Še danes vem, kdo je bil in da je bila takrat zaradi tega naša populacija šolskih vrstnikov prav iskreno pretresena. Namesto leskove masti so morali priti starši v šolo. Morda so jo potem mazali doma? Nedavno pa se mi je zopet v misli prikradla učilna zidana. Jasna gmotna povezava, a spet z nekim čudnim občutkom, kot ti ga pusti pesem in ki ga niti ne znam razumljivo pojasniti. Še najbližje morda občutju, ko ob določeni akciji veš, da nekdo dela nekaj narobe. Izraz učilna zidana mi je postal namišljena asociacija udejanjenja podružnične šole in vrtca v Turjaku. Zahtevna zgodba in resničnostni šov, ki se dogaja! Vsebina pesmi Siničja tožba, sploh pa čas, v katerega je postavljeno vsebinsko dogajanje, neverjetno sovpada z dejanskim stanjem stare podružnične šole v Turjaku. Kot da bi sedeli v enem izmed premajhnih razredov, kjer skozi pritlikavo okno nemočno opazuješ skupino huliganov, ki pleza na drevo, da bi uničila gnezdo siničke. Ta pa panično prileti na okensko polico in nas notri gleda, ali ji bo kdo pomagal. Resnično, ta pesem bi z lahkoto nastala tudi v naši podružnični šoli Turjak, le da v nekem drugem času, ko imamo na sebi modernejša oblačila in med seboj komuniciramo preko sodobnih medijev, kot v filmu Vojna zvezd.

Podružnična šola v Turjaku resda za nekatere nudi celo tisti tip idealiziranega empatičnega šolanja kot v družinskem okolju hiše, kjer je stara teta ali babica ob krušni peči pripovedovala zgodbice in na ostanke pisemskega papirja poučno postavljala velike tiskane črke abecede. A ker živimo v nekem drugem, manj romantičnem času, nam standardi učenja, velelniki po gibanju učencev in zahtevani volumni ter osvetlitve učilnic narekujejo nekaj popolnoma drugega. Pa tudi protipožarna varnost z vsemi evakuacijskimi potmi in negorečimi materiali odigra odločujočo vlogo pri že pretečenem roku uporabe stare učilne. Ker se v življenju mnogo stvari odvija po sinusoidni krivulji, smo izvoljeni občinski odločevalci po moji oceni s silnim nabojem mešanice čustev ter z bogastvom razuma in modrosti tokrat v ravni črti sprejeli rebalans proračuna, ki nam dovoljuje in omogoča izgradnjo nove podružnične šole in vrtca v Turjaku.

Občina Velike Lašče | Razpis OŠ Turjak 1Občina Velike Lašče | Razpis OŠ Turjak 2

Nova podružnična šola Turjak

Gre za projekt, ki je imel čas zoreti, z vsemi dobrimi in slabimi argumentacijami, predvsem pa s številnimi tehničnimi vprašanji, tudi na ravni raznovrstnih strasti. Sedaj se vse dogaja v čisto pravem času, saj smo na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja izvedli javni razpis, na katerega se je prijavilo devet gradbenih tekmecev z realnimi, pričakovanimi cenami zidave, ki pa še zdaleč niso tako zastrašujoče visoke, kot jih je predvidevala projektantska ocena gradbenih stroškov. Kot hladen obkladek na oteklo in čustveno razbolelo tkivo velikega občinskega stroška se je pojavil razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, načrtno namenjen dodelitvi nepovratnih sredstev za izgradnjo vrtcev in šol. Prijavili smo se z velikim optimizmom, saj, glede na to, da izpolnjujemo razpisane pogoje, lahko realno pričakujemo sofinanciranje, ne da bi se naša prijava morala na servirnem vozičku peljati do odobritve skozi kuhinjo za pripravo finančnih enolončnic. Ob vsem hudem je šel projekt bodoče šole in vrtca še skozi sito, danes neobhodno potrebne kontrole energetske učinkovitosti, kar nas dodatno kvalificira na prvenstvo za dodeljevanje nepovratnih sredstev v organizaciji Eko sklada. Če bo investicijskoslalomska tekma potekala tako, kot smo jo načrtovali, bomo namesto medalje okoli vratu v uporabo prejeli moderno podružnično šolo in vrtec Turjak brez posebno pogubnega finančnega napada na občinski proračun. A do takšne zmage je še daleč, saj smo se komaj odzvali na štartni strel za odobreno investicijo.

Prihaja pomlad, ljudje smo se kljub ukoreninjenim koronastrahovom, (pre)pogumno odzvali na prihajajočo vigred. Kot vsako leto bomo več v naravi na svežem zraku, kjer bomo športno ali vrtnarsko aktivni, lahko bomo poslušali ptičje petje, prepovedane aktivnosti druženja pa se bodo v večji meri preselile iz skritih, vlažnih in zatohlih kleti na vrt za hišo, pod brajdo ali v lesene kujavnike, kjer se okužba ne širi tako nasilno. Obsijalo nas bo sonce, telo bo pričelo proizvajati vitamin D in v prehrano prihaja regrat. A vseeno ne pozabite na upoštevanje biovarnostnih ukrepov. Epidemije še ni čisto konec.

Dr. Tadej Malovrh,Trobla Velike Lašče | Župan Tadej Malovrh
vaš župan

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih