Trobla Velike Lašče | Napis

Trobla Velike Lašče | Koronski december 2020Vse skupaj se je začelo zelo dobro in tako, kot mora biti. Konec novembra smo namreč že imeli klimo, ki je bolj kot ne običajna za ta letni čas. Sledilo je sneženje na začetku decembra in vse skupaj se je spreminjalo v značilno zimsko idilo, ki je že nekaj let nismo vajeni. Kot v Andersenovih pravljicah o božiču. Vremensko se je nakazoval pravi december, vsaj čutiti je bilo tako in pričakovanja ljudi so bila pozitivna. Celo kritike na račun zimske službe so bile, kot je treba. Slabo očiščene in posoljene ceste, vseh 160 kilometrov občinskih cest ni bilo pripravljenih za vožnjo ob pravem času, pa tudi nekaj napluženega snega se je pojavilo na vhodih v dvorišča, da ne govorim, kako so s plugi zajeli nasip bankin in ga barbarsko odrinili na robove prenekaterih angleških trat. Še dobro, da smo na občino prejeli eno pohvalo, da je bila cesta dobro očiščena, ko so posredovali pri urgentnem medicinskem primeru. To dviguje samozavest! Skratka, vse je potekalo, kot mora, dokler ni nekaj dni po romantičnem sneženju pričel padati dež, ki je vso pričakovano zimsko idilo uničil in jo spremenil v neko turobno stanje z meglo in blatom na neasfaltiranem terenu. Ta dež je spremenil vzdušje, poškropil nas je v neko streznitev iz romantične sanjarije o veselem decembru ali pa nas je krvoločno postavil na realna tla. Ma, kakšen veseli december ob vonju kuhanega vina in druženju na velikolaškem trgu vendar! Letos bomo, žal, morali vohati vse pričakovane vonjave skozi filter obraznih mask. Koronski december je in bo še naprej! Z ljudmi dobre volje smo na občini kljub vsemu optimistično pripravili program za veseli december, dopolnjenega, na osnovi lanskoletnega. Vse v upanju na ugodno epidemiološko situacijo, če bi država vseeno nekoliko sprostila biovarnostne ukrepe, vsaj za druženje na prostem ob stojnicah, do te mere, kot se to dogaja na običajnih zelenjavnih tržnicah dopoldne. Kljub optimizmu smo predvideni program tudi že za drugi teden veselega decembra morali odpovedati. Ampak upanje umre zadnje, mi gremo naprej, morda bodo pa tam okoli božiča kaj razrahljali. Res je, da nekaj programa krpamo s prispevki, ki jih delimo preko družabnih omrežij, kar sicer ne nadomesti druženja ob dišeči ponudbi s stojnic, je pa za prvi vtis. Celo Miklavž se je moderniziral in je s trga nagovoril vse »ta pridne« preko digitalnih medijev. Kako je delil darila po digitalni poti, sicer ne vem, ampak kakšen digitalni pripomoček pravokotne oblike z zadaj pritisnjenim jabolčnim ogrizkom za darilo bi pa marsikomu popravilo vzdušje.

Kot vedno pa še velja obrušena fraza, da gre življenje naprej. Ljudje smo sicer precej prilagodljiva bitja, a posledice pomanjkanja druženja in občutka tiste odprte svobode se nam kot vlaga v zidu širijo v podzavest. Počasi, da se niti ne zavedamo, kako v naši osebnosti nastaja škoda. Zavedanje škodljivih posledic se okrepi ob kakšnem neprimernem odzivu na čisto vsakdanji dražljaj. V naši občini smo lahko hvaležni naravi, ki nas obdaja, pa načinu življenja, ko skoraj vsakdo lahko najde kakšen psihološki varnostni ventil, na primer v malogospodarski dejavnosti okoli svoje hiše z vrtom, kar v šestnajstnadstropni stolpnici ne gre. In seveda z druženjem v priročnih skritih kotičkih kleti in garaž brez upoštevanja biovarnostnih ukrepov, ki motijo vnašanje različnih fermentiranih ali destiliranih tekočin ali pa opojno dišečih suhomesnih izdelkov v odprtino na začetku prebavnega trakta. Epidemiološka znanost kaže, da so prav taka gurmansko degustacijska druženja pogost vzrok širjenja okužbe s SARS-CoV-2, poleg kolin seveda, ki so v tem času kulturna stalnica podeželskega prebivalstva po slovenski deželi.

Dragi občani, kolikor se da in kolikor vam dopuščata volja ter ego, upoštevajte zabičane biovarnostne ukrepe. Uporabljajte zaščito dihalne in očesne sluznice, umivajte si roke in omejite nepotrebna druženja. Vem, da je težko, ampak … Smo namreč na koncu leta, kjer si za prihajajoče leto želimo vse dobro. Letos še kako velja, da si moramo najprej zaželeti zdravja v letu 2021, kajti korona virus po dosedanjih izkušnjah res ne izbira, koga bo napadel in mu povzročil zdravstveno motnjo. Pazite nase in na svoje bližnje! Koronski december

Želim vam, da v prihajajočem letu 2021 ostanete zdravi, tako da boste lahko uresničili čim več zadanih ciljev.

Dr. Tadej Malovrh, vaš župan

Trobla Velike Lašče |  Župan

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih