Trobla Velike Lašče | Napis

Občina Velike Lašče | Županon

Letošnje poletje je minilo kot bi mignil in na vrata že trka jesen. 

Spomladi smo bili deležni ogromno padavin, ki pa smo jih pogrešali v vročih poletnih mesecih, ko je nastopilo obdobje suše. Gasilci so morali zopet posredovati pri gašenju požara na Krasu, ki pa so ga na srečo uspeli omejiti in pogasiti v nekaj dneh. Na pomoč so odšla tudi gasilska društva naše Gasilske zveze. Na Trubarjevi domačiji so potekali številni dogodki in prireditve, ki so nam popestrili vroče poletne večere. Skupaj z društvi, posamezniki, Javnim zavodom Trubarjevi kraji in Osnovno šolo smo uspešno izpeljali dva tedna počitniškega varstva za otroke. Vsem deležnikom se najlepše zahvaljujem za pomoč in trud, ki ga vlagate in s tem dokazujete, da lahko tudi manjša lokalna skupnost stopi skupaj in naredi nekaj lepega in dobrega za naše otroke. Hvala vam.

Na začetku septembra smo tradicionalno odpotovali na obisk v Švico k pobrateni občini Lützelflüh. Veseli me, da po skoraj tridesetih letih še vedno ohranjamo tako trdne vezi med občinama, med našimi društvi in da so se stkale tudi osebne vezi. Objavljena sta tudi javna razpisa za dodelitev finančnih sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Velike Lašče v letu 2024 in za spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Velike Lašče v letu 2024. Rok za oddajo vlog je do konca septembra. V času dopustov ni bilo veliko časa za oddih, kajti reševali smo kritične razmere na področju zagotavljanja pitne vode. Premalo vlaganj v preteklosti terja večje napore v sedanjosti. Zaradi velikanskih izgub pitne vode in dotrajanosti vodovodnega sistema smo bili primorani v nujno celovito obnovo vodovoda za vas Škrlovica. Dela so v teku.

Prav tako smo zaradi dotrajanosti obnovili pol kilometra vodovoda na Rutarski planoti, od vodohrana Bane proti Kališčem. Skupaj z občino Dobrepolje smo uspešno zaključili še zadnji del obnove vodovoda Knej – Rob. Izbran je bil izvajalec del za novi vodovodni odsek Prilesje – Podkraj – Dvorska vas – Mala Slevica, za katerega smo po velikem trudu prejeli 50 odstotkov nepovratnih finančnih sredstev; dela se bodo pričela v prihodnjem mesecu. Pričenjajo se tudi asfalterska dela v občini. Letos smo iz proračuna za namen asfaltiranja oziroma preplastitve cest namenili največ sredstev do sedaj. Zavedam se, da so naše ceste dotrajane in da bi bilo potrebno njihovi obnovi nameniti še več sredstev, vendar je to v tem trenutku žal največ, kar lahko namenimo za naše ceste ob že tako obremenjenem proračunu. Na Turjaku smo za Domom krajanov zgradili novo dodatno parkirišče za osebna vozila, prav tako je v teku celovita prenova parkirišča pri Zdravstveni postaji v Velikih Laščah.

Poteka tudi gradnja še manjkajočega dela pločnika od Gradeža proti Turjaku. V sklopu varnih šolskih poti bo na Gradežu postavljena tudi nova avtobusna postaja, da bodo lahko otroci na šolske prevoze čakali na varnem mestu pod streho. Po več kot letu dni vztrajanja se premika tudi nam vsem že predobro poznana problematika križišča (krožišča) na Rašici. To je eno najbolj nevarnih križišč na državni cesti od Ljubljane do Osilnice.   V avgustu smo imeli odmero, ki je bila pogoj za razlastitev enega izmed lastnikov zemljišča, po katerem bo potekalo novo zgrajeno krožišče. Sedaj čakamo le še postopek razlastitve, kar je pogoj, da se lahko prične vsaj prva faza prenove, ki bo vključevala obe avtobusni postajališči in varen prehod čez smrtno nevarno cesto. Za drugi del prenove, ki bo vključevala izgradnjo krožišča, pa potrebujemo še vsa soglasja mnenjedajalcev in gradbeno dovoljenje. Žalosti me, da se varnost na cestah gleda le s političnega zornega kota in ne z zornega kota varnosti vseh udeležencev v prometu. Celovite prenove bo deležno tudi športno igrišče pri telovadnici v Velikih Laščah. Ravno med pisanjem tega uvodnika smo prejeli odločbo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, da smo uspešno kandidirali na njihovem razpisu in prejeli 50.000 evrov nepovratnih sredstev za obnovo igrišča. Dela se bodo pričela nemudoma in bodo končala predvidoma do začetka novembra. 

S strani ministrstva za naravne vire in prostor smo prejeli odločbo, da smo upravičeni do refundacije sredstev za izvedbo tehnične posodobitve občinskega prostorskega načrta, ki je bila izdelana in potrjena v lanskem letu. Prejeli smo 22.306 evrov oziroma celoten znesek, ki smo ga prijavili na Javni poziv prej omenjenega ministrstva. Z velikim veseljem z vami delimo tudi dobro novico, da smo za novozgrajeno stavbo Podružnična šola in vrtec Turjak prejeli nepovratna sredstva iz Eko sklada v višini 485.538 evrov. Pridobljena sredstva so rezultat uspešne prijave na Javni poziv za nepovratne finančne spodbude lokalnim skupnostim za gradnjo skoraj ničenergijskih stavb ter predložene zaključne dokumentacije. Ker smo imeli na začetku lanskega šolskega leta kar precej logističnih zapletov pri prevozu šoloobveznih otrok, smo se letos v avgustu sestali vsi vpleteni akterji in podrobno preučili vse poti, po katerih se naši otroci vozijo v šolo. Menim, da smo naredili velik korak naprej, sploh kar se tiče prestopanj na podružnicah za tiste otroke, ki obiskujejo matično osnovno šolo v Velikih Laščah. Čeprav smo že v drugi polovici prvega meseca šolskega leta, vsem, tako staršem kot otrokom, želim srečno in varno na poti v šolo.

Vse dobro vam želim.
Župan Matjaž Hočevar

Trobla Velike Lašče | Podpis

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih