Trobla Velike Lašče | Napis

Občina Velike Lašče | ŽupanonV prvih spomladanskih tednih smo bili priča velikim vremenskim ekstremom. V 24 urah smo prešli iz vročega pomladnega dne v mrzle zimske dni; temperatura se je v nočeh spustila celo pod ledišče. Zato smo spet aktivirali zimsko službo. Mesec april je dokazal, da je prav zares muhast ter nas obenem opomnil, da smo proti naravi nemočni. Pravih mrzlih zim, polnih snega, skorajda ni več; priča smo globalnim podnebnim spremembam. Naš planet nas opozarja, da nečesa ne delamo pravilno in da bomo v primeru, če bomo tako nadaljevali, naredili svojim zanamcem medvedjo uslugo.

Zakorakali smo že globoko v mesec maj. Kmetje so pričeli s košnjo, drevje pa si je (upam) opomoglo od pozebe v mesecu aprilu. Hkrati pogledujemo v nebo in upamo, da nam vreme ne bo zagodlo do jeseni, ko bo čas pobiranja pridelkov. Prehajamo tudi v čas, ko se pričnejo druženja, veselice in podobni dogodki na prostem. Verjamem, da bo imel inšpektor Muki ogromno dela s pripravo gradiva, če mu le ne bo zmanjkalo časa zaradi prenatrpanega urnika ob obisku vseh omenjenih dogodkov.

Na zadnji seji Občinskega sveta smo potrdili zaključni račun proračuna Občine Velike Lašče za leto 2023. Na dnevnem redu naslednje seje Občinskega sveta bodo med drugim tudi točke o podelitvah občinskih priznanj za leto 2024, potrditev pravilnika o dodeljevanju finančnih sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v naši občini ter potrditev pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v naši občini.

Redna vzdrževalna dela po Občini potekajo po planu. Na Občinski upravi urejamo dokumentacijo za še nekatere projekte, da bodo pripravljeni ob morebitnih oziroma napovedanih razpisih, a vse v mejah finančne zmožnosti našega proračuna. Intenzivno se dela na vodovodnih omrežjih, pridobitvi gradbenega dovoljenja za komunalno opremljenost IC Ločica – novi del. Izvedeno je bilo zbiranje pobud zainteresiranih lastnikov zemljišč za spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta (OPN). V tem času je bil organiziran tudi posvet za širšo javnost, s predstavitvijo postopka sprememb in dopolnitev OPN. Pričeli bomo z delavnicami za izdelavo Občinske celostne prometne strategije – OCPS, za katero smo pridobili evropska kohezijska sredstva za sofinaciranje izdelave dokumenta. Objavljen je tudi javni razpis za prevoz šolskih otrok za obdobje treh šolskih let. Smo tudi v pridobivanju uporabnega dovoljenja za kotlovnico pri OŠ v Velikih Laščah, kar je tudi pogoj za prijavo na razpis za nepovratna finančna sredstva. Po vseh zapletih in težavah smo dokončali tudi prizidek (leseni del) k sušilnici sadja na Gradežu. Zahvaljujem se DOD Gradež za sodelovanje in strpnost.

V sodelovanju z Javnim zavodom Trubarjevi kraji smo izpeljali prvi pogovorni večer z naslovom na Trubarjevem stolu. Naslednji pogovorni večer bo izpeljan v začetku meseca junija kot uvod v naš občinski praznik.

Na začetku maja smo imeli posvet z mladimi v sodelovanju z zavodom Movit. Mladi so pokazali interes sodelovanja z lokalno skupnostjo. Verjamem, da je to pravi korak naprej pri medsebojnem sodelovanju in soustvarjanju naše občine. Mladi ljudje so pomemben steber vsake razvijajoče se družbe, zato se na občini zavedamo, da morajo zavzeti svoje mesto v lokalni skupnosti. Naj izkoristim to priložnost in pohvalim Društvo podeželske mladine Velike Lašče za odlično organizacijo državnega kviza Mladi in kmetijstvo; omeniti velja tudi odlično 5. mesto, ki so ga dosegle naše tekmovalke. Po kvizu je kakopak sledila veselica.

Na obisk in terenski ogled smo povabili Miloša Dularja z direkcije za infrastrukturo – Sektor za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost. Govorili smo o preplastitvah državnih cest, ki potekajo v naši občini, avtobusnih nadstreških, križiščih in krožišču na Rašici ter tudi o projektih, ki bi jih lahko izpeljali v sodelovanju z občino. Trenutno nimamo odprtega nobenega skupnega projekta in verjamem, da se bomo po videnem na terenu lahko lažje uskladili.

Skupaj z načelnikom Upravne enote Ribnica, sva bila na  sestanku pri državnem sekretarju Juretu Trbiču na ministrstvu za Javno upravo. Tema sestanka je bila, da se naselja Občine Velike Lašče prenesejo iz teritorialnega območja Upravne enote Ljubljana v pristojnost Upravne enote Ribnica. Na ministrstvu temu ne nasprotujejo. Upam, da po več kot desetih letih najdemo skupni jezik z ministrstvom ter vsemi vključenimi deležniki in nam tako z zamenjavo omenjenih upravnih enot omogočijo hitrejše postopke reševanja vlog ter tudi boljšo dostopnost upravnih storitev za vse občane.
Zahvaljujem se vsem, ki ste na kakršenkoli način sodelovali pri spomladanski čistilni akciji in prispevali k temu, da bo naša občina še naprej lepo urejena.

Prav vse pa Vas lepo vabim na prireditve in dogodke ob občinskem prazniku, ki bo potekal od 6. do 9. junija. Občina Velike Lašče letos praznuje 30. letnico obstoja, zato bo v petek 7. junija Slavnostna akademija posvečena zgodovini naše občine. Ob tej priložnosti vsem občankam in občanom Občine Velike Lašče čestitam in vam želim vse dobro še naprej. Verjamem, da se bomo vsi skupaj kot lokalna skupnost še naprej trudili izboljševati kvaliteto življenja v naših krajih in da bomo na povezovalni in prepoznavni način širili dobro ime naše občine.

Vse dobro vam želim.
Župan Matjaž Hočevar

Trobla Velike Lašče | Podpis

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih