Trobla Velike Lašče | Napis

Splošni osebni podatki:

zakrajsek

Ime, priimek: 
Luka Ilc

Starost: 
32 let

Izobrazba in poklic, ki ga opravljate? 
Magister poslovnih ved; vodja splošne službe na Komunali Ribnica d. o. o.

Od kod prihajate? 
Kot pri Veliki Slevici.

 

Predstavitvena vprašanja:

Zakaj ste se odločili za kandidaturo?

Za kandidaturo sem se odločil, ker opažam, da ima Občina veliko razvojnih potencialov, ki pa so do sedaj ostali spregledani ali neizkoriščeni. Kot župan bi si prizadeval, da bi našemu kraju uspelo stopiti korak v smeri napredka. Želim si, da bi prišlo do vzpostavitve občinske uprave, ki bi občanom nudila sodobne javne storitve in izboljšala bivanjsko okolje. Kot nekdo, ki prihaja iz druge občine, si lažje ustvarim predstavo, kako bi lahko bilo. Glede na moje dosedanje izkušnje in udejstvovanja na različnih področjih menim, da imam dovolj idej, znanja, sposobnosti in poguma za realizacijo.

Menim, da je za izboljšanje kakovosti bivanja v naši občini glede na trenutno stanje potrebna velika mera zavzetosti in strokovnosti, ki presega nepoklicno opravljanje funkcije. Ocenjujem, da je čas, da vodenje občine po vzoru okoliških prevzame oseba, ki bo ves svoj čas namenjala izzivom naše občine. Ob kandidaturi se zavezujem, da bi se opravljanju funkcije župana posvetil v celoti.

Kakšna bi po vašem mnenju morala biti strategija razvoja Občine Velike Lašče?

Strategija razvoja občine bi morala z jasnimi ukrepi urejati predvsem razmere na področju infrastrukture, gospodarstva/kmetijstva in družbenih dejavnosti. Pri tem bi izpostavil predvsem področje infrastrukture, ki zelo zaostaja za okoliškimi občinami. Tu mislim predvsem na slabo vzdrževane lokalne ceste, pomanjkanje sprehajalnih in kolesarskih poti ter izostanek koordinacije z državnimi institucijami (več vlaganj v državne ceste, križišča, elektro omrežje ipd.).

Kateri so ključni problemi našega okolja?

Pomembno tematsko področje je tudi področje gospodarstva, kamor bi uvrstil potrebe lokalnih podjetnikov, obrtnikov in kmetov. Na tem področju bi morali nujno povečati uspešnosti črpanja državnih in EU sredstev ter povečati učinkovitost občinske uprave tako, da bi ta nudila več informacij in hitrejše rešitve. Občina mora biti servis, namenjen občanom, katerim naj olajša urejanje zadev in ne obratno.

V prihodnje bodo ključni izzivi za našo občino povezani s priseljevanjem oziroma s povečevanjem prebivalstva. Slednje je samo po sebi sicer dobro, saj omogoča, da se kraj hitreje razvija. Toda potrebno je zavedanje, da povečevanje števila prebivalcev pomeni tudi nekatere nove izzive. Verjetno nas čaka to, da bosta tako osnovna šola kot tudi vrtec kmalu premajhna. Večje investicije na tem področju bodo tako nujne. Prav tako si želim, da bi naša občina z različnimi vsebinami na področju družbenih dejavnosti omogočila prostor za udejstvovanje in tkanje vezi med občani.

Kako bi se lotili izboljšanja pomanjkljivosti oz. kako bi odpravili težave?

Kot rečeno, je za izvajanje sprememb ključno zavedanje, kaj pravzaprav potrebujemo in želimo, ter nato z jasno začrtanimi ukrepi pristopiti k uresničevanju in doseganju želenega. Za to, da bi ugotovili, kaj potrebujemo in želimo, je nujno vzpostaviti odprtost delovanja občinske uprave ter okrepiti dialog z občani. Kot župan bi občanom namenil več možnosti za podajanje njihovih mnenj, pogledov. Menim, da mora občinska uprava služiti ljudem in prav je, da je župan kot prvi obraz občinske uprave ta, ki ljudem prisluhne in jim pomaga, kolikor je le to v njegovi moči.

Kakšne so vaše vodstvene izkušnje?

V svoji profesionalni karieri sem pridobil že nekaj vodstvenih izkušenj. Na DBS d. d. sem bil zaposlen kot pomočnik direktorja sektorja Upravljanje z nepremičninami. Pet let sem opravljal funkcijo direktorja družbe Podjetniški inkubator in inovacijski center Murania d. o. o. Trenutno sem vodja splošne službe na Komunali Ribnica d. o. o. Ves čas sem imel tudi svoje podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem nepremičnin in proizvodnjo električne energije.

Bil sem občinski svetnik v občini Ribnica. Sem član sveta zavoda vrtca in član sveta zavoda zdravstvenega doma v Ribnici. V svoji profesionalni karieri sem pridobil nekaj vodstvenih izkušenj tako na področju zasebnega kot tudi javnega sektorja. Pri vodenju občine bi mi te prišle zelo prav. Ocenjujem, da sem s svojimi izkušnjami in kompetencami zmožen izvesti pomembne korake za izboljšanje nadaljnjega razvoja naše občine.

Kdo vas podpira pri županski kandidaturi?

Pri županski kandidaturi me v prvi vrsti podpirajo družina, prijatelji in podporniki, ki kandidirajo na moji listi. Lahko tudi rečem, da sem v preteklih letih spletel kar nekaj prijateljstev z župani sosednjih občin, kar se mi zdi pomembno. Tudi sicer se mi veliko bolj kot podpore različnih organizacij in strank zdi pomembna podpora ljudi. Ravno zato sem se odločil, da na tokratnih lokalnih volitvah nastopim z neodvisno listo. Hvaležen sem za vso dosedanjo podporo.

Kaj  je vaše vodilo v življenju oz. kakšen je vaš življenjski moto?

Blizu sta mi dve: »Če nekaj delaš, naredi to tako, kot se spodobi« in »Če te v življenju ne vodi strast, zagotovo delaš nekaj narobe«.

 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih