Trobla Velike Lašče | Napis

Letos je ETM potekal od 16. do 22. septembra, aktivnosti v okviru projekta pa do konca meseca oktobra. Občina Velike Lašče je za sofinanciranje med ostalimi aktivnostmi prijavila tudi organizacijo vodenega kolesarskega izleta. Kolesarski izlet je organiziral Javni zavod Trubarjevi kraji.

Tako smo v soboto, 15. oktobra, izlet tudi uspešno izpeljali. Potrebne prijave smo preko naše Facebook strani Velikolaška odprli nekaj dni pred dogodkom. Ponudili smo tudi možnost izposoje občinskih e-koles, vendar se za to možnost ni odločil nihče od prijavljenih. Bili pa smo prijetno presenečeni nad odzivom, saj se je prijavilo 7 udeležencev (4 otroci in 3 odrasli) in kolesarska vodnica Tina Štebe. Upoštevali smo pravilo, da je lahko na enega vodnika prijavljenih od 6 do 8 udeležencev.

trobla8.jpgDobili smo se ob 10. uri na železniški postaji Velike Lašče, kjer smo zbrali vse podpise udeležencev ter se podali v našo kolesarsko avanturo. Pot nas je peljala mimo Levstikovega spomenika v središču Lašč, kjer nismo mogli mimo zgodbe o Martinu Krpanu; vmes smo se za trenutek ustavili ter pogled usmerili proti Dolnjim Retjam, rojstni vasi Frana Levstika. Svojo pot smo nadaljevali po makadamski poti mimo zelenic in pašnikov, čez gozdno pot in vse tja do odcepa proti Kamen vrhu. Ravno na križišču, nekoliko višje ob vlaki smo pustili svoja kolesa ter se približno 200 metrov strmo navkreber peš podali proti Turškim skledam. Vodnica Tina nam je o tej naravni znamenitosti povedala zanimivo zgodbo o Turkih in o tem, kako so sklede, ki jih je kot skupek apnenca in ilovice izoblikovala narava, za njih ob taborjenju veljale kot naravni kotel za kuhanje. Danes za njih skrbijo in jih čistijo lovci, saj veljajo za naravni napajalnik za gozdne živali. Po 15-minutnem premoru smo se podali nazaj proti domu. Ves čas nas je spremljal topel sonček, ki nas je med izletom prijetno grel.

Na izhodišče smo se vrnili okrog 12.30 ure; skupno smo prevozili okrog 12 km. Tako otroci kot odrasli smo na izletu uživali ter upamo, da bomo v kratkem lahko ponovno izpeljali kaj podobnega.

Hvala vsem udeležencem ter vodnici Tini, ki je poskrbela za našo varnost. Naslednjič, ko se boste odpravili na Kamen vrh, se pa le pogumno odpravite še do Turških skled in si oglejte še to naravno znamenitost.

V bodoče si želimo, da bi naša e-kolesa, ki jih je na izposojo trenutno 5, zaživela med vsemi, ki imate interes in željo odkrivati velikolaške kraje. Električno kolo si lahko izposodite za 4 ure ali za cel dan (od 9.00 do 17.00 oz. po dogovoru). Cena najema e-kolesa in pripadajoče kolesarske opreme znaša za do 4 ure uporabe 20 EUR, za celodnevni najem pa 25 EUR. Zaradi logistične izpeljave izposoje je potrebno poslati svojo namero vsaj 3 dni prej na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., kjer je potrebno napisati datum, želeno uro prevzema in uro vrnitve ter število želenih koles za izposojo. Z imenovanega elektronskega naslova bo uporabnik prejel informacijo o točni lokaciji in uri prevzema e-koles.

Se že veselimo vseh prevoženih skupnih poti!

Stella Vlašić, JZTK

 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih