Trobla Velike Lašče | Napis

16.–22. SEPTEMBER 2022

Tudi letos smo v Občini Velike Lašče obeležili Evropski teden mobilnosti (ETM), ki je potekal od 16. do 22. septembra pod sloganom »Trajnostno povezani.« Pobuda Evropskega tedna mobilnosti je zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti. V okviru ETM smo v naši občini izvedli več različnih aktivnosti, ki so bile namenjene vsem generacijam.

V Osnovni šoli Primoža Trubarja Velike Lašče so učenci prve triade izvajali program Aktivno v OŠ s kokoško Rozi in izpolnjevali dnevnik aktivnosti. Za učence je bilo organiziranih več izletov z avtobusom in vlakom v kombinaciji s pohodom. Nekateri pa so se odpravili na izlet s kolesom, ki ga je vodil Jože Starič. Na igrišču pri OŠ je potekalo tudi medgeneracijsko sodelovanje, kjer so imeli 5. razredi kolesarski spretnostni poligon. Povabili so svoje babice in dedke, ki so se jim lahko pridružili. Na voljo so bila tudi električna kolesa za poskusno vožnjo. Policista iz PP Ribnica sta imela za vse udeležence predavanje o varni vožnji s kolesom.

V vrtcu Sončni žarek so otroci izvajali program Aktivno v vrtec z Belim zajčkom in z uporabo trajnostne mobilnosti za pot v šolo, očistili zajčkov kožušček. Starejše skupine so se udeležile ustvarjalne delavnice na temo trajnostne mobilnosti, ki jo je izvedlo društvo Finta. Štiri skupine vrtčevskih otrok so se z avtobusom odpravile na izlet v Županovo jamo. Preizkusili so se tudi v vožnji s poganjalci in skiroji, ki so bili kupljeni v okviru ETM. V času zapore ceste na Šolske ulice so vrtčevski otroci in učenci prve triade OŠ po cestišču risali s s kredami.

S strani Javnega zavoda Trubarjevi kraji je bil organiziran kolesarski izlet po okolici Velikih Lašč, ki ga je vodila Tina Štebe. Več o kolesarskem izletu si lahko preberete v naslednjem prispevku.

Vse izvedene aktivnosti so bile sofinancirane s strani Ministrstva za infrastrukturo, ki občine finančno podpira pri izvajanju aktivnosti v okviru ETM na podlagi uspešne prijave na razpis. Sredstva so pridobljena iz projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Radi bi se zahvalili vsem sodelujočim, ki ste na kakršenkoli način pripomogli k uspešni izvedbi Evropskega tedna mobilnosti v občini Velike Lašče. Posebna zahvala gre učitelju OŠ, Bojanu Novaku, ki je koordiniral aktivnosti v OŠ ter vodji vrtca Sončni žarek Stanki Mustar za koordinacijo aktivnosti v vrtcu. Zahvala gre tudi Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki je projekt podprl, in občini Velike Lašče omogočil izvedbo aktivnosti.

Trobla Velike Lašče | Teden mobilnosti

Klara Varga, Občinska uprava

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih