Trobla Velike Lašče | Napis

Ob pričetku pomladi in zelo blizu mednarodnega dneva voda – praznujemo ga 22. marca – smo na Trubarjevi domačiji dočakali odprtje prenovljenega kozolca.

Prireditev je potekala v četrtek, 24. marca, v večernih urah. Vreme nam je šlo na roko, tako da je prireditev potekala na prostem po zastavljenem cilju, s projekcijo in svečano osvetlitvijo kozolca. Za slednje je odlično poskrbela ekipa velikolaške mladine pod vodstvom Tadeja Bavdka.

Po uvodnem nagovoru župana dr. Tadeja Malovrha sta najprej predstavili projekt rekonstrukcije arhitektki Maja Starič in Nadja Krašovec iz podjetja Starim, d. o. o., z Gradeža; nato je sledila predstavitev namembnosti novega objekta.

Trobla Velike Lašče | Otvoritev kozolca na Trubarjevi domačiji

Kozolec se v grobem deli na dva dela. Prvi del bo namenjen turistično-informacijskem centru občine Velike Lašče, s katerim bo upravljal novoustanovljeni Javni zavod Trubarjevi kraji. Kot je povedala Sara Košir iz Javnega zavoda Trubarjevi kraji, bo kozolec v prvi vrsti prostor dobrodošlice za vse obiskovalce Trubarjeve domačije in velikolaških krajev. V topli polovici leta bodo obiskovalci lahko v kozolcu dobili vse potrebne informacije o preživljanju prostega časa v naši občini in tudi v širšem prostoru od Ljubljane do Kolpe. 

Turistično-informacijski prostor pa je tudi prodajno mesto za različne spominke, rokodelske izdelke in druge predmete, ki v sebi skrivajo bogato dediščino teh krajev. Namenjeni so tako obiskovalcem, turistom, ki želijo v svoj dom odnesti košček te dediščine, kot tudi vsem domačinom, ki za svoje bližnje iščejo darilo z eno od slikovitih velikolaških zgodb.

Drugi del je interpretativni center, informacijsko središče za Mišjo dolino kot območje Natura 2000, ki predstavlja preplet naravne in kulturne dediščine domačije in širše Raške doline (dediščina mlinarstva in žagarstva, biotska raznovrstnost mokrišč, preplet narave in dela človeka). Intepretacijske vsebine je predstavila Urška Hren, ena izmed članic projektne skupine mladih deklet, ki so raziskale in preučile dediščino Mišje doline z okolico ter pripravile podroben interpretacijski načrt s številnimi inovativnimi rešitvami.

Trobla Velike Lašče | Otvoritev kozolca na Trubarjevi domačiji

Po predstavitvah je bil na lesenem delu kozolca nad vhodom predvajan promocijski film, ki predstavlja celoten proces preobrazbe starega kozolca v nov moderno zasnovan objekt.

Film je delo Tadeja Bavdka, snemalca, montažerja in režiserja (Different Angles, s. p.).

Trobla Velike Lašče | Otvoritev kozolca na Trubarjevi domačijiSlavnostno so prerezali trak velikolaški župan Tadej Malovrh, Metka Starič iz zavoda Parnas in Matjaž Gruden, direktor Javnega zavoda Trubarjevi kraji.

Po svečani otvoritvi je sledil koncert rokovske zasedbe Lumberjack in prvi obiskovalci so si kozolec lahko tudi že ogledali.

Trobla Velike Lašče | Otvoritev kozolca na Trubarjevi domačiji

Trobla Velike Lašče | Otvoritev kozolca na Trubarjevi domačiji

Kozolec je sprejel prve obiskovalce konec aprila. Sedaj je TIC odprt ob petkih od 13. do 17. ure ter ob sobotah in nedeljah med 10. in 17. uro.

Barbara Pečnik, Javni zavod Trubarjevi kraji
Foto: Domen Jugovar

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih