Trobla Velike Lašče | Napis

festival bozicnega duha

Decembra 2021 je v velikolaških krajih potekal Festival božičnega kruha. Postregel je s številnimi zanimivimi dogodki in aktivnostmi, ki jih je povezovala tematika poprtnika in božično novoletnih praznikov.  

Že tretje leto smo festival pričeli na Ta veseli dan kulture. Na Trubarjevi domačiji so potekala brezplačna vodenja. Izvedli smo brezplačno vodenje po razstavi Velike Lašče skozi obrti in dejavnosti v Levstikovem domu ter izvedli predstavo Večerja za enega v Domu krajanov Turjak. Društvo podeželskih žena je uspešno izvedlo državno razstavo kruha, pečenega v krušni peči. Turjak je obiskal tudi čarodej Toni. Na Miklavžev predvečer, 5. decembra, smo prižgali lučke v Velikih Laščah. Navzoče je pozdravil Miklavž. Odprli smo tudi adventno tržnico, ki je obratovala tudi naslednja dva decembrska vikenda. Na njej so lahko obiskovalci kupili izdelke rokodelcev, društev in drugih posameznikov, ki so bili lahko odlično darilo.  

Med 6. in 12. decembrom smo lahko na FB Trubarjeve domačije spoznavali velikolaški praznični čas v preteklosti. Poskrbeli smo tudi za različne dejavnosti za otroke. V Levstikovem domu so potekali petkovi pravljični večeri. Ustvarjali smo glasbene voščilnice s KD Čonce in s pomočjo ptička iz poprtnika spoznavali naravne zaklade v okolici Velikih Lašč. Dobro obiskani so bili tudi kulinarični sprehodi po Laščah, na katerih so obiskovalci spoznavali 13 hudičevih kapelic. Velikolaški vodniki so izvedli pohod Po Goldovih sledeh.  

Ifestival bozicnega duha2zvedli smo krasen koncert v Levstikovem domu »Med glasbo, naravo in korono«, na katerem smo prisluhnili svetu opere in narave. Nastopili so Petra Vrh Vrezec, Al Vrezec, Tadej Horvat, ženski komorni zbor Anamanka z zborovodjo Simonom Korošcem ter Marjana Höningsfeld Adamič. Literarna skupina KUD Primož Trubar nam je na trgu brala pesmi upanja, svetlobe in pričakovanja.  

Kot že mnogo let so člani DOD Gradež tudi letos postavili razstavo jaslic po skritih kotičkih Gradeža. Konjerejsko društvo Velike Lašče je izvedlo Štefanji dan, planinsko društvo Velike Lašče pa dva pohoda – božični pohod z lučkami in novoletni pohod na Kamen Vrh in Grmado.   

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 26. decembra je po enoletnem premoru, v Športni dvorani v Velikih Laščah ponovno potekal tradicionalni Božično novoletni koncert. Prireditev je z državno himno otvorila Zasedba Kranjci in obiskovalce pospremila v tokratni poseben koncert. Poseben tudi zato, ker je potekal z zahtevnimi ukrepi Nacionalnega instituta za javno zdravje s predpisanimi razmiki med sedišči in omejenim številom obiskovalcev.  

Skozi prijeten večer sta nas tudi tokrat vodila Mojca Šilc in Matjaž Gruden. Zbrane je nagovoril župan Občine Velike Lašče dr. Tadej Malovrh, ki je ob prazniku vsem čestital in zaželel vse dobro v novem letu. Glasbeni večer se je nadaljeval s koncertom Zasedbe Kranjci s pevko Steffy. Zbrano občinstvo so več kot prepričali. Za smeh in dobro voljo je poskrbel stand up komik Gašper Bergant. Z vrsto zabavnih zgodb je dodobra nasmejal zbrane obiskovalce in dodal še piko na i prijetnemu večeru. 

Tudi letošnji festival je zaznamovala epidemija koronavirusa. Ves čas smo spremljali spreminjanje ukrepov in njim prilagajali izvedbo dogodkov. Adventni tržnici na Levstikovem trgu je brez gostinske ponudbe in glasbenih gostov manjkalo tisto pravo decembrsko vzdušje. Epidemija se je pokazala tudi v manjšem številu udeležencev na nekaterih dogodkih.  festival bozicnega duha3

A kljub temu smo organizatorji s potekom in izvedbo festivala zadovoljni, saj so bili odzivi udeležencev pozitivni. Velika večina dogodkov je bila izvedena v živo, kar v teh časih zahteva veliko mero poguma. Veseli smo, da smo lahko dediščino priprave poprtnika predstavili tudi v različnih medijih. Najbolj odmeven je bil prispevek v Oddaji Dobro jutro, v katerem sta članici DPŽ Velike Lašče Milka Debeljak in Magdalena Peterlin prikazali postopek krašenja poprtnika in s širno Slovenijo delili svoje spomine in izkušnje. V Velikih Laščah je ob taktirki Zavoda Parnas potekalo tudi letno srečanje nosilcev izročila priprave poprtnika.  

Glavni organizator in koordinator letošnjega festivala je bil Javni zavod Trubarjevi kraji, pri organizaciji posameznih dogodkov pa so sodelovali še: Občina Velike Lašče, ki je festival tudi finančno omogočila, CI Velikolaški vodniki, DOD Gradež, DPŽ Velike Lašče, Konjerejsko društvo Velike Lašče, KD Čonce, KUD Primož Trubar, OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče, Petra Vrh Vrezec, PD Velike Lašče, TD Turjak ter Zavod Parnas. Iskrena hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri izvedbi dogodkov in aktivnosti v okviru festivala. Posebna zahvala gre tudi predsednikom krajevnih odborov – Anji Zalar Mihelič (KO Rašica), Andreju Kastelicu (KO Rob) in Borutu Tomažinu (KO Rute), ki so organizirali pohode do okrašenih Velikih Lašč iz svojih vasi. Vsi skupaj močno upamo, da se na festivalu srečamo tudi v letu 2022, predvsem pa, da bodo naša srečevanja bolj brezskrbna, sproščena in množična.

Sara Košir, Javni zavod Trubarjevi kraji 

Nika Perovšek, Občina Velike Lašče 

Fotografije: Boštjan Podlogar, Sara Košir, Metka Starič 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih