Trobla Velike Lašče | Napis

Nika Perovšek, občinska uprava 

Natečaj za najlepšo okrasitev v občini smo izvedli tudi letos in dosegli lep odziv. Prijaviteljem so bile na voljo tri kategorije: trško/vaško jedro, domačija/hiša z okolico ter izložba/ okenska polica. Prejeli smo 7 prijav in prav vsem se lepo zahvaljujemo za izkazan interes in sodelovanje. Komisija si je vse prijavljene okrasitve ogledala na terenu in kot najboljše izbrala naslednje: 

TRŠKO/ VAŠKO JEDRO 

1.      mesto: Vaško jedro v Robu  1. mesto: Vaško jedro v Robu

KUD Rob je tudi tokrat presenetil z dekoracijo središča vasi pri vagi. Okrasitev je s sporočilnostjo in vpetostjo v lokalno okolje dosegla prvo mesto. Takole so zapisali ob prijavi: venčki simbolizirajo ponavljajoče življenje. Jaslice imajo osnovo v eni korenini, ki je razvejana v tri smeri. Predstavlja našo župnijo; en krak sega proti Rutam, drugi proti hribom, tretji proti Velikemu Osolniku in spodaj je dolina. Smerokazi kažejo vse vasi. Na slemenu je cerkev, pod cerkvijo jaslice. Korenina nas tudi povezuje s predniki. Nad jaslicami je nebo z lučkami – veja cedre predstavlja sveto deželo. Pred vago so jelenčki, naše gozdne živali in božično drevo.  

 

2.      mesto: Vaško jedro na Rašici 

Z letošnjo okrasitvijo vaškega jedra na Rašici so se vaščani nostalgično spomnili na sankanje po vaškem klancu in okrasitev pripravili v reciklažnem duhu. Pod z lučkami okrašeno smreko, ki so jo postavili fantje, so otroci postavili okrašene steklene kozarce s svojimi imeni. Vse to spremlja snežak iz odpadnih pnevmatik na sankah, ki je simbol sankanja po Raškem klancu, ki je bilo tradicionalno vse do dni, ko se je vaški klanec začel temeljito posipati in plužiti kot vse ostale ceste. Sankanje in ostale zimske radosti so tako morali preseliti v bližnjo dolino; po vaškem klancu se lahko le sprehajamo in upamo, da še kdaj zapade toliko snega, da ga vsaj nekaj dni ne bodo uspeli splužiti ?. Vse skupaj pospremijo jaslice v kapelici, ki jih vsako leto prispeva g. Škulj. Pri okrasitvi je tako sodelovalo staro in mlado iz Rašice. 

S kreativnim pristopom, sporočilnostjo in sodelovanjem širše skupnosti so prijavitelji dosegli drugo mesto. 

 

3.      mesto: Vaško jedro na Malem Ločniku 

K sodelovanju so se prijavili tudi na Malem Ločniku. Primož Petrič je prijavil domačijo z vaškim jedrom in okolico ter z nami delil čarobnost praznične okrasitve. V središče vasi so postavili jaslice in z lučkami poudarili praznični čas. Jaslice so izdelek skupnosti; okrasitev bogati sleherni dom v vasi. Vse te aktivnosti so skupnost še dodatno združile in povezale ter praznikom dodale čarobnost.  

Celovita okrasitev, povezovanje in izraz tradicije gotovo pripomorejo k še lepšemu izgledu vasi.

 

DOMAČIJA/HIŠA Z OKOLICO 

1.      mesto: Družina Cukrov iz Podkoglja 1. mesto: Družina Cukrov iz Podkoglja 

Lanskoletni dobitniki prve nagrade so uvrstitev uspeli ohraniti tudi v letošnjem letu. Družina Cukrov iz Podkoglja je pripravila čudovito okrasitev, ki navdušuje z detajli. Okrasitev temelji na recikliranju, doma izdelanih dodatkih in naravnih materialih, ki so zaokroženi v rustikalni videz.  

Okrasitev so tako predstavili: Na oknih so v zabojčkih mahove smrekice, okrašene z storži in šipkom. Poleg njih so prebarvane prazne pločevinke (pobarvane, z zvrtanimi luknjicami). Ponosni so na zimsko vasico – iz ostankov vezane plošče jo je izrezal mlajši sin. Jaz sem jo pobarvala, starejši sin in mož pa sta poskrbela za streho in montažo. ? Letos so novi tudi zvončki na stebrih pod lučmi – iz starih glinenih lončkov in vrvi. Na mizici pa kraljuje stara lesena škatla za orodje – napolnjene z mahom in storži. Venček na vhodnih vratih je rustikalen – ni pa tradicionalen. ? Vhod stražijo škrati. Smrečica je kot mala skladovnica drv. Vse skupaj poživijo še lučke, ki se sramežljivo skrivajo pod snegom. 

 

2.      mesto: Družina Hren iz Ščite 2. mesto: Družina Hren iz Ščite 

Okrasitev družine Hren iz Ščite je tudi tokrat navdušila z izrazito svetlobno dekoracijo na temo pravljične dežele. Številne lučke in drugi dekorativni svetlobni dodatki lepo zaokrožajo celovitost okrasitve. Z dodelano tematiko in sporočilnostjo je okrasitev dosegla 2. mesto.  okrasitev3.png

3.      mesto: Družina Adamič iz Škrlovice 

Družina Adamič je tokratno okrasitev povečala in dodala več elementov: smreke, jelenčke, darila … Manjša, a celovita dekorativna postavitev je uravnotežena, barvno in idejno dovršena. Naravni materiali so kot osnova, ki jo dopolnjujejo sodobnejši dodatki. 

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo. Najboljše uvrščene okrasitve so prejele zahvalo Občine in nekaj praktičnih nagrad naših sponzorjev. Hvala podjetjem Knut d. o. o., Tenis Cereja s. p., Boštjan Kastelic s. p., Cvetličarstvo – Marko Zakrajšek s. p. za podporo in zagotovitev nagrad. 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih