Trobla Velike Lašče | Napis

Projekt rekonstrukcije kozolca na Trubarjevi domačiji se bliža koncu. Čakamo le še pomlad, da kozolec tudi uradno odpremo za obiskovalce, predstavimo promocijski film in pričnemo z zastavljenimi programi. V prejšnji številki Troble je bila podrobneje predstavljena stavbna rekonstrukcija kozolca; tokrat bodo v ospredju sama notranjost kozolca, njegova oprema in namembnost le-te.  

V grobem se prostor deli v dva dela. Prvi del bo namenjen turistično-informativnem centru občine Velike Lašče, s katerim bo upravljal novoustanovljeni Javni zavod Trubarjevi kraji. To bo vstopna točka na Trubarjevo domačijo in hkrati izhodišče za odkrivanje Velikolaške. Obiskovalec se bo v njem opremil z vsemi potrebnimi informaciji o lokalni kulturno-turistični ponudbi in dobil ideje za zanimiva doživetja v bližnji in daljni okolici. 

Drugi del je interpretativni center, informacijsko središče za Mišjo dolino kot območja Natura 2000, ki predstavlja preplet naravne in kulturne dediščine domačije in širše Raške doline (dediščina mlinarstva in žagarstva, biotska raznovrstnost mokrišč, preplet narave in dela človeka). V nadaljevanju ga bosta predstavili Urška Hren in Metka Starič. 

Središče bo obiskovalcem ponujalo vpogled v našo bogato lokalno naravno in kulturno dediščino v obliki interpretacijskih vsebin, ki so zasnovane za različne starostne skupine. Gre za izkustveno doživljanje največjega Natura 2000 območja v občini in njenih posebnosti, kot so mokrišča, bogat vodni svet, raznolikost živalskih in rastlinskih vrst, mlinarstvo, žagarstvo in ekstenzivno kmetijstvo. Vse to se prepleta z vodo, ki močno zaznamuje življenje v Mišji dolini in njeni okolici.  

Notranja ureditev interpretacijskega dela objekta, ki bo deloval tudi kot informacijsko središče za območje Natura 2000 Mišja dolina, je bila financirana iz projekta Mala barja Marja (2017-2021, podaljšano do 2023). Projekt vodi Zavod RS za varstvo narave, odgovorni partner za vsebine objekta z interpretacijo je Zavod Parnas. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.  Turistično informativni in interprativni center

Načrtovanje interpetacijskih vsebin in opreme je Zavod Parnas zaupal Zavodu Krpanove novice iz Velikih Lašč. Ta je z izbrano ekipo lokalnih (takrat še) študentk biologije Sare Gačnik in Brine Puntar ter študentk agronomije Urške Hren in Eve Indihar raziskal in preučil dediščino Mišje doline z okolico ter pripravil podroben interpretacijski načrt s številnimi inovativnimi rešitvami. Pod budnim očesom in mentorstvom Metke Starič so ga predstavile Občini Velike Lašče, ki se je oblikovanja interierja kozolca lotila skupaj z arhitektkama Majo Starič in Nadjo Krašovec v sodelovanju s Studiem Bonutti in podjetjem Starim d. o. o. z Gradeža.  

Pri izdelavi načrtovanih vsebin se je Zavod Parnas povezal s številnimi sodelavci. Močno sporočilne so ilustracije akademske slikarke Marije Prelog. Njene natančne botanične risbe rastlin z mokrišča najdemo v premičnem herbariju in na stenskem zemljevidu. Skupaj s številnimi živalmi so upodobljene v prerezu Velikega loga in v stilizirani lovski preži, ki je lahko otroška igralnica, opazovalnica ali prostor za raziskovanje. Za grafično oblikovanje je bila odgovorna Una k riše pa un k piše – Špela Andolšek s. p. iz Velikih Lašč, ki je ilustracije in besedila mojstrsko povezala v sporočila, ki nagovarjajo obiskovalce različnih starosti. Mizarska dela oz. leseno opremo je izdelalo Stritar, Mizarstvo d. o. o. z Rašice. Odlično so sledili zastavljenim vsebinam, ki sta jim projektantki vdihnili sodoben izgled z izbranimi materiali, barvnimi kombinacijami ter ostalimi v celoto povezanimi detajli. Dobro so se znašli tudi pri zahtevnejših detajlih – kot je npr. mlinček zgodb, pa lopatice in stenske niše, lesena silhueta kmeta, premični herbarij in niša za senzorično doživljanje mokrišča. Za tisk ter namestitev tapet in nalepk je poskrbelo podjetje GEA ART d. o. o. iz Nazarij, ki je z bogatimi izkušnjami razrešilo tudi številne tehnične podrobnosti. Za lektoriranje je skrbela Urša Fujs s. p., za angleške prevode Aleš Lampe s. p., saj je z brošuro v angleškem jeziku in prevodom filma poskrbljeno tudi za tuje obiskovalce. 

Obiskovalci bodo lahko uživali ob didaktični igri »Pokosi travnik« Jake Gašperja Pečnika in posnetkih živalskih zvokov (Tomi Triler, Prirodoslovni muzej Slovenije). Monitor na dotik omogoča ogled videorazglednic iz življenja rastlin in živali Marjana Artnaka (Lesart d. o. o.) ter dveh kratkih in daljšega dokumentarnega filma Življenje z Mišjo dolino (Different Angels Tadej Bavdek s. p.).  

O Mišji dolini govorijo tudi preparati in predmeti, ki so jih »botri« (Urška Hren, Metka Starič, Jože Starič) za nedoločen čas posodili v zbirko, npr. replike najstarejših arheoloških najdb iz okolice, ki so jih izdelali v Narodnem muzeju v Ljubljani, ali pa vrček zadnjega turjaškega grofa. Radovedno zre v svet tudi Artur – vidrin samček, ki je bil v času projekta žal najden poginjen ob cesti Malih Laščah.  

Za bolj radovedne so v mobilni aplikaciji na tablici na voljo podrobnejše vsebine. Aplikacija Mišja dolina 2GO je oblikovana v sodelovanju slovenskega razvijalca programske opreme Nexto, Zavoda Krpanove novice in Zavoda Parnas. Tudi na lastnih telefonih že omogoča voden sprehod po Trubarjevi domačiji in voden kolesarski izlet po Mišji dolini. Postopno bomo dodajali še nove poti. 

Info središče Mišja dolina Natura 2000 je torej rezultat tako idej kot znanja mladih strokovnjakov iz lokalnega okolja, dobre organizacije in medgeneracijskega sodelovanja. Tudi izvedba je v veliki meri plod dela domačih mojstrov. Pridobljene vsebine predstavljajo neločljiv del sodobnega informacijsko-interpretacijskega središča, ki ga Občina Velike Lašče vzpostavlja v prenovljenem kozolcu. Predvidoma spomladi bo lahko sprejel prve obiskovalce in trajno obogatil tudi turistično in kulturno ponudbo občine Velike Lašče. 

Marija Prelog, ilustratorka: 

»Vse skupaj je bilo kot dobro leto dolgo potovanje po že risarsko znani mokriščni deželi, jo na novo odkrivati, oživeti v drobnih posebnostih preko svinčnika, barv. Jo oživiti v stvarne ilustracije, ki dopuščajo tudi firbčno domišljijo. Bilo je le potovanje za delovno mizo. In bilo 

je potovanje iz racionalnega, premišljenega pogleda v spontanost, ki se je dogajalo s spremembami, tudi že kar v letnih časih. 

Včasih se mi je ta pokrajina z življem ljudi, živali, rastlinja izmikala, nato pa me spet čisto prevzela. Iz kupa skic, risb je nastal izlušček, ki je zdaj tam v tem svetlem kozolcu. Ja 'bilo je' in ostalo je še veliko odprtega in čas bo, da se grem v živo potepat v Mišjo dolino z okolico.« 

 

Tadej Bavdek, snemalec, režiser in montažer: 

»Priprava filmov o Mišji dolini je bila super izkušnja, pri kateri sem odkril veliko novih lokacij, ki jih kot občan še nisem obiskal. Obenem sem lahko razširil svoje znanje o naravi. Pridobil sem tudi dragocene izkušnje ob ustvarjanju dokumentarnega filma.« 

  

Avtorji: 

Urška Hren in Metka Starič 

Barbara Pečnik, Občina Velike Lašče 

Foto: Boštjan Podlogar 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih