Trobla Velike Lašče | Napis

20 teden mobilnostiV občini Velike Lašče smo letos prvič obeležili Evropski teden mobilnosti. Gre za mednarodno pobudo, s katero želimo na glas pozvati k spremembi potovalnih navad. Letos je Evropski teden mobilnosti ali krajše ETM potekal od 16. do 22. septembra pod sloganom "Živi zdravo. Potuj trajnostno".

zivi zdravo potuj trajnostno 1V naši občini smo v tednu mobilnosti izvedli več različnih aktivnosti. Vsem gospodinjstvom smo poslali knjižico o ETM, kjer so predstavljene tudi različne oblike javnega prevoza v naši občini in širši okolici. Za starejše smo na Turjaku organizirali delavnico >Varno s kolesom<, na kateri so udeleženci ponovili znanje o CPP za kolesarje in se preizkusili v vožnji z električnim kolesom po poligonu. V okviru ETM smo postavili tudi polnilnico za e-kolesa na Turjaku in stojalo za kolesa.

Organizirali smo tudi tržnico na temo trajnostne mobilnosti v Velikih Laščah in z njo popestrili dogajanje ob tržnem dnevu. Prostovoljci so predstavili projekt Prostofer. Svoje aktivnosti so predstavili člani Kolesarskega društva Velike Lašče. Obiskovalcem smo bili na voljo za informacije o pešpoteh v občini. Policista Saša in Maša sta predstavila delo policije in osveščala o varnem obnašanju v prometu. Najmlajši so se udeležili ustvarjalne ekodelavnice z naslovom Zemlja se je prehladila, ki jo je pripravila Tjaša Tomc, in društva Finta. Miha Grohar je pripeljal električna kolesa, ki smo jih lahko preizkusili na Stritarjevi cesti. Del te ceste je bil namreč zaprt za promet in je bil vsaj za nekaj ur namenjen samo pešcem in kolesarjem. Če bi si tudi vi želeli izposoditi električno kolo za raziskovanje naših hribov in dolin, lahko pokličete Miho na številko 041 323 865, ki kot prvi nudi izposojo električnih koles v Velikih Laščah.

zivi zdravo potuj trajnostno 2V aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti sta se vključila tudi OŠ Primoža Trubarja in vrtec Sončni žarek. V vrtcu so se igrali igro "Beli zajček" in s čistimi oblikami mobilnosti očistili zajčkov kožušček. Z avtobusom so se odpravili na izlet do bližnjega Bloškega jezera in preživeli dan prav v slogu letošnjega slogana ETM. V šoli so najmlajši v šolo hodili s kokoško Rozi, višji razredi pa so se odpravili na izlet. Nekateri peš, drugi z vlakom. Nekaj učencev se je opogumilo in se na izlet odpravilo s kolesom z vodnikom Jožetom Staričem. Da so bili bolj vidni na cesti, so dobili rumene promocijske majice ali bandane. V okviru ETM smo kupili tudi dve novi kolesi za osnovno šolo, ki bosta v uporabi pri kolesarskih izpitih in pri šolskih izletih s kolesi.

Vse izvedene aktivnosti so bile sofinancirane s strani Ministrstva za infrastrukturo, ki občine finančno podpira pri izvedbi aktivnosti v okviru ETM s posebnim razpisom, na katerega smo se uspešno prijavili. Sredstva so pridobljena iz projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

zivi zdravo potuj trajnostno 3Radi bi se zahvalili tudi vsem sodelujočim, ki ste na kakršenkoli način pripomogli k izvedbi prvega Evropskega tedna mobilnosti v Velikih Laščah. Posebna zahvala gre učitelju Bojanu Novaku, ki je koordiniral vse aktivnosti v šoli, ter vodji vrtca Stanki Mustar, ki je poskrbela za izvedbo v vrtcu Sončni žarek. Hvala tudi Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki je projekt podprl, in Občini Velike Lašče pomagal pri izvedbi aktivnosti.

zivi zdravo potuj trajnostno 5

Sara Košir, občinska uprava

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih