Trobla Velike Lašče | Napis

Osrednja prireditev ob letošnjem občinskem prazniku je bila posvečena 30. obletnici samostojnosti Slovenije. Slavnostna akademija s podelitvijo občinskih priznanj in akustičnim koncertom skupine MI2 je tudi zaradi danih epidemioloških razmer in ukrepov potekala na Trubarjevi domačiji na Rašici.

V izjemnem ambientu domačije sta program akademije povezovala Alenka Matjašič in Matjaž Gruden. Uvod v Slavnostno akademijo je napovedal prihod članov gasilskih društev in drugih društev s prapori. Po državnim himni, ki jo je zapela Velikolaška vokalna skupina z zborovodjo Martino Kovačič je zbrane nagovoril župan Občine Velike Lašče dr. Tadej Malovrh. Izpostavil je Slovenijo kot državo na svoji tridesetletni poti od osamosvojitve do danes. Sloveniji je zaželel zdravja, sreče, uspehov in vse dobro za njenih 30 let. Kljub njeni težki poti želi, da bi naša Slovenija ostala pokončna in razumevajoča. Želi, da bi bili ponosni, da smo Slovenci, in veseli, da živimo v Velikih Laščah.

Nagovoru župana je sledila podelitev naziva častni občan, podelitev občinskih priznanj in pohval. Častna občanka občine Velike Lašče je z letošnjim letom postala Katarina Venturini. Priznanje Občine Velike Lašče sta prejela Prostovoljno gasilsko društvo Škrlovica in organizatorji festivala Rocktronika. Zlato plaketo je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Dolnje Retje. Pohvalo župana sta prejela Metod Strle in Rebeka Merljak.

S svojim obiskom je občinski praznik počastila delegacija iz občine Puconci z županom Ludvikom Novakom in s tem okrepila vez med tremi slovenskimi protestantskimi mesti – Puconci, Rašica, Ljubljana. Vabilu sta se odzvala tudi častna občana Miro Cerar in Milan Tekavec ter župani in podžupani iz sosednjih občin.

Občinski praznik smo letos po daljšem obdobju ponovno praznovali na Trubarjevi domačiji, saj je navsezadnje praznik posvečen rojstvu Primoža Trubarja. Ambient Trubarjeve domačije je pripomogel k slavnostnemu vzdušju. Protokolarni del s podelitvijo priznanj je potekal na osrednjem dvorišču in povezal celotno stavbno dediščino domačije v odlično scenografijo. Kasneje, ko je otok zaživel v barvah, se je koncertni del nadaljeval na odru pri žagi. Kljub nekaj dežnim kapljicam je prireditev uspela in bila dobro obiskana. Skupina MI2 je z akustičnim koncertom navdušila zbrano množico. Nepozabno doživetje bo ostalo v spominu.

Prejemniki priznanj ob občinskem prazniku 2021

Častno občanstvo Občine Velike Lašče podeljeno KATARINI VENTURINI za izjemne dosežke na področju plesne dejavnosti

Katarina Venturini je svoja predšolska leta preživela v Velikih Laščah. Po selitvi v Ljubljano pri šestih letih je (če je bilo le mogoče) preživljala vse svoje mladostniške počitnice in konce tedna pri starih starših. Z Laščami je ostala povezana do danes.

Njena plesna dejavnost je tesno povezana s plesno potjo Andreja Škufce. Po njej sta skupaj hodila 17 let. Zdi se, da jima je bilo že na začetku usojeno, da bosta skupaj daleč najuspešnejši slovenski plesni par. Že po dveh letih skupnega partnerstva sta leta 1992 prvič postala državna prvaka v latinskoameriških plesih. Naslov, ki jima ga v naslednjih desetih letih ni uspel vzeti nihče.

Katarina Venturini in Andrej Škufca sta na področju plesa dosegla največje mednarodne uspehe in dosegla najvišja priznanja ter tako pomembno prispevala k prepoznavnosti Slovenije v Evropi in drugje po svetu. V svoji karieri sta osvojila kar 23 naslovov državnih prvakov, naslove amaterskih svetovnih prvakov in mnoge vrhunske lovorike na področju profesionalnega plesa.

Katarina sedaj sledi svojim drugim sanjam in uspešno vodi plesno šolo Plesna zvezda. Njena želja in hkrati cilj je Slovence naučiti dobro plesati ter dvigniti kulturo plesa na višjo raven. Ko jo v intervjujih vprašajo, od kod prihaja, nikoli ne reče, da je iz Velikih Lašč ampak tako, kot pravijo domačini; »'z Vel'kih Lašč«.

Priznanje Občine Velike Lašče za 50-letno delovanje društva prejelo PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO ŠKRLOVICA.

PGD Škrlovica je bilo ustanovljeno v letu 1971 in deluje v vaseh Škrlovica in Zlati Rep. Tedanje prometne povezave so bile zelo slabe, saj je do vasi peljala ozka kolovozna pot tako iz smeri Sveti Gregor kot tudi iz Dvorske vasi. Glede na število članov in po površini požarnega okoliša je PGD Škrlovica najmanjše društvo, ki je vključeno v Gasilsko zvezo Velike Lašče.

V petdesetih letih se je marsikaj spremenilo. Na Škrlovico in Zlati rep so dobili novo cestno povezavo, novo transformatorsko postajo, vodovod, telefon in prav člani društva so bili nosilci razvoja. Obnovili so gasilski dom, predvsem streho in dvorano. V letu 2020 dobili v upravljanje mobilni repetitor, ki je naložba občine v večjo povezljivost ob naravnih nesrečah.

Kot dobri gospodarji so člani društva spoznali, da so časi, ki so prinesli razvoj, odnesli veliko prebivalcev. Sami še vedno skrbijo za svoj požarni okoliš; pri tem jim pomaga sosednjo PGD. Nikoli ne iščejo in niso iskali izgovorov, da jih ni dovolj in ne zmorejo, pač pa vedno priskočijo na pomoč, kot bi bili vsaj desetkrat številčnejši.

Priznanje Občine Velike Lašče za petletne izjemne uspehe in dosežke prejeli ORGANIZATORJI FESTIVALA ROCKTRONICA

Festival rocka in elektronske glasbe se dogaja meseca avgusta že od leta 2015. Ideja za festival se je porodila ob ugotovitvi, da v poplavi veselic manjka dogodek z drugačno glasbo, in tako se je rodila Rocktronica, festival rocka in elektronske glasbe.

Rocktronica je svojo pot začela v lovski koči na Turjaku. Začetni organizatorji so bili Tadej Bavdek, Tomaž Lenič, Blaž Bavdek, Urban Gruden, Jan Žužek, Miha Žužek, Nejc Hren ter Mark Pintarič. V naslednjem letu sta se ekipi pridružila še Maša Ahec in Rok Kokošinek.

Festival se je v fazi izboljšav iz večernega programa razširil tudi v dnevnega – z raznovrstnimi aktivnostmi, kot so car show, car contest, zorbing nogomet, stand-up komedija, friziranje, tetoviranje in ostalo. Na Rocktronici je do sedaj nastopilo že več kot 20 glasbenih gostov pred več kot 4000 obiskovalci, kar potrjuje, da festival uspešno promovira našo občino vsepovsod po Sloveniji.

Zlato plaketo za 70 let delovanja prejelo PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO DOLNJE RETJE

PGD Dolnje Retje je bilo ustanovljeno na ustanovitvenem občnem zboru leta 1951. Zagotavlja požarno varnost za vasi Gornje in Dolnje Retje, Prilesje, Srobotnik in Strmec.

Z gradnjo gasilskega doma v Dolnjih Retjah so pričeli leta 1954; leta 2003 je bil gasilski dom prenovljen.

Društvo je dalo kar dva predsednika GZ Velike Lašče, Bogomirja Samso in Jožeta Stariča. Ves čas so se v društvu posvečali delu z mladino. Rezultati so bili res odlični, saj so bili v posameznih disciplinah v vrhu regije.

V sedanjem obdobju imajo mlado in zagnano vodstvo, ki ima zelo smele načrte. Pričeli so organizirati vrtne veselice, za katere lahko trdimo, da so edine dobesedno vrtne. Čaka jih posodobitev voznega parka, verjetna razširitve garaže in seveda izobraževanje čim večjega števila gasilcev.

Pohvalo župana prejel METOD STRLE, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Rob, za izjemne dosežke na področju gasilstva.

Metod Strle je član gasilske organizacije od leta 1975 in ima čin gasilski častnik 2. stopnje. Zadnjih 32 let je predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Rob.

V tem času je s požrtvovalnim in zavzetim delom dosegel, da se je društvo razvilo v močno gasilsko organizacijo, ki ima pomembno vlogo pri zagotavljanju požarne varnosti v občini Velike Lašče. Pod njegovim vodstvom se je povečevalo število članov; vseskozi si je prizadeval tudi za posodabljanje na področju gasilske tehnike. Društvo je tako zdaj prvič opremljeno skladno z merili Gasilske zveze Slovenije, ki veljajo za društvo 2. kategorije.

Zavzeto delo Metoda Strleta so opazili tudi na višjih ravneh. Bil je namreč član upravnega odbora nekdanje Občinske gasilske zveze Ljubljana Vič – Rudnik; po ustanovitvi Gasilske zveze Velike Lašče je bil najprej 13 let njen podpoveljnik, nato član nadzornega odbora in trenutno je član njenega upravnega odbora.

Pohvalo župana prejla REBEKA MERLJAK za izjemne uspehe v Osnovni šoli Primoža Trubarja Velike Lašče

Rebeka je nadarjeno, vestno, prijazno, delavno dekle. Letošnje šolsko leto bo zaključila s samimi odličnimi ocenami in je polna idej. Vsake naloge se loti zavzeto in z največjo mero odgovornosti. Povprečno narejena naloga pri njej ne obstaja.

Je ena redkih učenk, ki se udeležuje skoraj vseh tekmovanj, tako na področju naravoslovja kot družboslovja. Samo v letošnjem letu se je v zadnjem mesecu udeležila številnih državnih tekmovanj. Prejela je srebrno priznanje v razvedrilni matematiki, bronasto Proteusovo priznanje iz znanja biologije; na državno tekmovanje se je uvrstila tudi iz znanja slovenščine, angleščine, zgodovine in nemščine. Vsekakor je njeno močno področje tudi jezik in kot mlada literarna ustvarjalka se vsako leto preizkusi v pisanju različnih literarnih zvrsti.

Čeprav je do sebe izredno zahtevna in je zadovoljna le takrat, ko poseže po najvišjih rezultatih, ne pozabi na sošolce, ki potrebujejo pomoč. Če le more, si vzame čas in svoje znanje deli z njimi.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih