Trobla Velike Lašče | Napis

V marcu je pričela Občina Velike Lašče z rekonstrukcijo in s spremembo namembnosti kozolca na Trubarjevi domačiji. Kozolec s podaljšano strešino na eni strani (»kozolec na psa«) izhaja iz 19. stoletja in je zaščiten kot kulturni spomenik.

Do sedaj je služil le kot lopa za shranjevanje brez svoje prvotne funkcije. Celotni projekt obsega rekonstrukcijo in spremembo namembnosti objekta. Kozolec želimo ohraniti, a ga hkrati spremeniti v sodoben informacijski in interpretativni center, združiti novo in staro, elemente dediščine ohraniti in mu dodati nove sodobne arhitekturne elemente. Slednji se bodo odražali predvsem v zasteklitvi, s katero želimo doseči povezanost z neposredno okolice domačije (mokrotni travniki Natura 2000) in hkrati poudariti originalne elemente podeželskega stavbarstva.

S prenovo bosta torej nastala osrednji turistično-informacijski center in interpretacijska točka s prepletom vsebin naravne in kulturne dediščine domačije ter širše Mišje doline.

Barbara Pečnik, občinska uprava

Trobla Velike Lašče | Rekonstrukcija kozolca na Trubarjevi domačijiKozolec na Trubarjevi domačiji - novi TIC

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih