Trobla Velike Lašče | Napis

Kdor vztraja uspe. Kdor čaka dočaka. Vztrajnost velja.

trobla vodovodTo in še več se navezuje na vlogo Občine Velike Lašče, ki se je prijavila na javni razpis za dodelitev sredstev na ukrepu Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje, podukrep: Izboljšanje ukrepov na področju ravnanja z vodo in okoljske infrastrukture (C1 K3) za operacijo: »Investicije v vodovodne sisteme, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev« (C1 K3 II), za sofinanciranje projekta »Izgradnja vodovodnega odseka Mala Slevica, Dvorska vas, Podkraj in Prilesje.
Že naziv se sliši precej zapleten, vendar je bila realnost še veliko bolj kruta. Sredstva kar niso hotela priti v našo občino. Kdo ve zakaj?
Pa začnimo na začetku. Ministrstvo za naravne vire in prostor je na začetku leta 2022 objavilo omenjeni razpis. Do jeseni so ga tudi dvakrat spremenili oziroma dopolnili.
Občina Velike Lašče se je prvič prijavila 7. 12. 2022, vendar takrat brez veljavnega gradbenega dovoljenja, tako da se je prva prijava zaključila z ustavitvijo postopka v marcu 2023.
Drugič se je Občina Velike Lašče prijavila 9. 6. 2023, takrat že z veljavnim gradbenim dovoljenjem in pridobljenimi vsemi soglasji za gradnjo. 12. 7. 2023, 27. 10. 2023., 7. 11. 2023, 20. 11. 2023. in 11. 12. 2023 so datumi vseh dopolnitev, ki jih ministrstvo zahtevalo od nas. Zahtevane so bile tudi priloge, mnenja, izračuni, ki jih sploh ni bilo v razpisni dokumentaciji; to je bil tudi povod za vse te dopolnitve.
Nato se je zgodil šok. 11. 12. 2023. takoj po oddaji zadnje dopolnitve. smo dobili klic iz ministrstva, naj se oglasimo na sestanku glede naše vloge. Takoj naslednji dan smo se udeležili sestanka, kjer so nam predlagali, naj zaradi ogromno dopolnitev celoten postopek prijave naredimo na novo, tj. 16 dni pred zaključkom razpisa. To je bil šok, velik šok.
Do 31. 12. 2023 smo kompletno dokumentacijo morali novelirati, spremeniti podatke in praktično spisati znova, saj je bil to datum, do kdaj je bil razpis odprt.
27. 12. 2023 smo oddali novo prijavo z vsemi zahtevanimi prilogami.
Čakali smo do 13. 2. 2024. Ker ni bilo odgovora, smo poklicali odgovorno referentko, ki je obravnavala našo vlogo. Dobili smo zagotovilo, da vlogo pregleda še isti dan.
Ker do 15. 3. 2024 spet ni bilo odgovora, smo dobili pisni odgovor preko elektronske pošte, da je z vlogo vse v redu.
22. 3. 2024 smo zopet preko elektronske pošte prejeli dopis, da so potrebni minimalni popravki pri ekonomskem delu; isti dan dve uri kasneje smo že poslali popravek in tudi dobili potrditev, da je popravek potrjen in naj počakamo odločbo.
27. 3. 2023 smo dobili obvestilo, da je pravnica zavrnila vlogo zaradi ekonomskega dela. Ko smo povedali, da je glavni ekonomik z ministrstva potrdil ekonomski del vloge, smo dobili dopolnitev za premik tabele vrednosti z davkom pred tabelo vrednosti investicije brez davka.
22. 4. 2024: Ker ni bilo odgovora, smo zopet klicali na ministrstvo, kjer so povedali, da sta v gradbenem dovoljenju dve parceli, ki jih v prijavni dokumentaciji ni. Ugotovilo se je, da se je ravno v času med izdajo gradbenega dovoljenja in prijavo na razpis na območju delala parcelacija na obravnavanem odseku. Parcele smo hitro zamenjali in oddali popravek.
29. 4. 2024 je bilo pisno potrjeno, da je vse v redu, da je potreben samo še podpisan in parafiran investicijski projekt. V roku ene ure smo poslali zahtevan dokument.
8. 5. 2024: Ker ni bilo nobenega odgovora, smo zopet stopili v stik z ministrstvom in povprašali, kaj se dogaja z vlogo. Odgovor je bil šokanten. Oseba, ki naj bi podpisala odločbo o dodelitvi sredstev, naj bi zamenjala službo, kar pomeni, da je naš trud bil popolnoma brezpredmeten, saj bi vlogo morala obravnavati novo imenovana komisija – zopet bi bili na začetku.
Po mnogih klicih, sestankih, zoom srečanjih in dopisovanju smo dne 10. 6. 2024 prejeli odločbo o odobritvi sofinanciranja projekta v znesku 248.194,90 €, kar predstavlja 50 % upravičenih stroškov celotne investicije.
Konec junija bomo objavili javni razpis za izbiro izvajalca in karseda hitro začeli z izvedbo, saj bo gradnja 3.528 metrov odseka trajala kar nekaj časa.
Ker je v projektu novega vodovoda tudi 77 novih hišnih priključkov, računamo na sodelovanje vseh občanov, ki bodo imeli urejen nov priključek na vodovodno omrežje. Cilj je vse notranje hišne vodomere prestaviti na zunanje površine. V mesecu juliju bodo organizirani sestanki z posameznimi deležniki, da se dogovorimo o lokacijah novih vodomernih jaškov.
David Krošelj, občinska uprava

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih