Trobla Velike Lašče | Napis

Končana je izgradnja nove kotlovnice na lesno biomaso s pripadajočim toplovodnim omrežjem. Z gradnjo, začeto v času lanskoletnih poletnih počitnic se je posodobilo ogrevanje v stavbah osnovne šole, vrtca in glasbene šole. Nova kotlovnica je umeščena v obstoječi objekt, tik ob športnem igrišču. Z nekaj prilagoditvami je v njem postavljena sodobna, centralna kotlovnica na lesno biomaso, ki oskrbuje bližnje šolske stavbe. V levem delu pritličja so umeščeni kotel Herz 600 kW, polž, zalogovniki za ogrevno vodo ter ostala tehnološka oprema. Desni del pritličja pa predstavlja zalogovnik lesne biomase, ki ima možnost polnjenja z zgornje, igriščne strani. V nadstropju je na mestu odstranjenega lesenega objekta, novo postavljen manjši montažni objekt, namenjen shrambi orodja in druge opreme.

Trobla Velike Lašče | Kotlovnica na biomasoNov sistem ogrevanja je nadomestil ogrevanje s kurilnim oljem v osnovni šoli in vrtcu ter ogrevanje s plinom v glasbeni šoli. Posodobitev predstavlja velik napredek za našo občino in sledenje ciljem s področja energetske zakonodaje. Poleg okoljske koristi, pričakujemo tudi pozitiven učinek na lokalno gospodarstvo - cilj je zagotavljati lokalno dobavo sekancev in sodelovanje z lokalnimi dobavitelji. Eden najpomembnejših ciljev pa je zagotovo nižanje stroškov ogrevanja vseh prej naštetih stavb. Pričakujemo, da bo Občina za to v prihodnje porabila manj sredstev.

Projekt je poleg gradnje kotlovnice in toplovodov obsegal tudi prenovo sistema za pripravo tople sanitarne vode v kurilnici osnovne šole. Dotrajan sistem, ki je na prenovo čakal dolga leta, je prenovljen in opremljen z novimi zalogovniki vode, mehčalno napravo, zunaj pa je dodana nova toplotna črpalka.

Celotna investicija, ki obsega izvedbo nove kotlovnice s toplovodi in prenovo sistema priprave tople sanitarne vode je znašala nekaj manj, kot 900.000,00 EUR. Projekt smo prijavili na aktualna javna poziva Eko sklada in Borzena ter zanj pričakujemo delež nepovratnih sredstev. Trenutno pa smo v fazi zbiranja dokumentacije in pridobivanja uporabnega dovoljenja.   

Nika Perovšek

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih