Trobla Velike Lašče | Napis

Klara Varga, občinska uprava

Tudi v letošnjem letu se je Občina Velike Lašče pridružila Evropskemu tednu mobilnosti. V tednu od 16. do 22. septembra so pod sloganom »Varčne poti« potekale različne aktivnosti z namenom promocije trajnostne mobilnosti. 

Posnetek_zaslona_2023-11-17_095221.pngEvropski teden mobilnosti smo otvorili s Tržnico trajnostne mobilnosti v organizaciji Javnega zavoda Trubarjevi kraji, ki je potekala v soboto, 16. septembra, na trgu v Velikih Laščah. Več o tržnici trajnostne mobilnosti si lahko preberete v naslednjem prispevku. V OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče so učenci prve triade ves teden izvajali igro Aktivno v osnovno šolo s kokoško Rozi in se na pot v šolo odpravili peš, s kolesom ali na drug trajnosten način. Organiziran je bil tudi medgeneracijski dan na temo kolesarjenja za 5. razred OŠ ter njihove stare starše. Izvedli so kolesarski poligon, poskusno vožnjo z e-kolesi; udeležili so se predavanja o varni vožnji s kolesom, ki ga je pripravil policist iz PP Ribnica. Za vse razrede OŠ je bil izveden tudi tematski športni dan v kombinaciji izleta z vlakom, avtobusom in pohoda. Nekateri pa so se odpravili na izlet s kolesom pod vodstvom lokalnega vodnika Jožeta Stariča, kjer so spoznavali varne kolesarske poti ter znamenitosti občine.

Trobla Velike Lašče | Kolesarjenje 5.razredAktivnostim v okviru Evropskega tedna mobilnosti so se pridružili tudi naši najmlajši. V vrtcu Sončni žarek so izvajali igro Aktivno v vrtec z Belim zajčkom in, če je bilo možno, v vrtec prihajali na trajnosten način. Izvedena je bila delavnica z društvom Finta, kjer so otroci ustvarjali z odpadnim materialom. Tri vrtčevske skupine so se odpravile tudi na izlet z avtobusom z namenom spodbujanja otrok k uporabi sredstev trajnostne mobilnosti. Obiskali so Hišo kranjske čebele v Višnji gori.

Posnetek zaslona 2023 11 17 095316V petek, 22. septembra, na dan brez avtomobila, smo občane spodbujali k temu, da se vsaj ta dan na pot odpravijo peš, s kolesom, v sopotništvu ali pa z uporabo javnega potniškega prometa. V ta namen je bila zaprta Šolska ulica na delu pred OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče. Tako so otroci iz vrtca in šole lahko risali s kredami po cestišču. Občina je v okviru Evropskega tedna mobilnosti kupila tudi dve stojali za kolesa, ki sta nameščeni na igrišču v Dvorski vasi in na igrišču v Robu. Vse aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti so bile izvedene v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe. Hvala vsem sodelujočim, ki ste pripomogli k uspešni izvedbi posameznih aktivnosti. Posebna zahvala gre učitelju OŠ Bojanu Novaku za koordinacijo aktivnosti v OŠ ter vodji vrtca Sončni žarek Stanki Mustar za koordinacijo aktivnosti v vrtcu. Zahvala gre tudi Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki je projekt podprl.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih