Trobla Velike Lašče | Napis

Občina Velike Lašče je skupaj z Javnim zavodom Trubarjevi kraji in Osnovno šolo Primoža Trubarja Velike Lašče organizirala počitniško varstvo, ki je potekalo od 3. do 7. julija 2023. Počitniškega varstva se je udeležilo 25 otrok. Otroke sta vsakodnevno spremljali animatorki Ema Henigman in Lea Simonič.Trobla Velike Lašče | Počitniško varstvo Velike Lašče

Aktivnosti za otroke so bile izvedene s strani različnih lokalnih društev in posameznikov. Otroci so stkali nova prijateljstva in teden počitniškega varstva preživeli aktivno in zabavno. Prav gotovo so se vsak dan naučili tudi kaj novega in se preizkusili v aktivnostih, s katerimi se do sedaj morda še niso srečali. Prvi dan počitniškega varstva so z aktivnostmi obogatili Skavti – Škocjan – Turjak 1. Zbrali so se na igrišču pred šolo, kjer so se predstavili, pokazali nekaj trikov za preživetje v naravi in otroke naučili njihovih značilnih iger. Te so bile miselne, socialne in gibalne. Otroci so zelo uživali in se skozi igre spoznali in povezali. Po malici je sledil težko pričakovan lov na skriti zaklad. V skupinah so se odpravili na iskanje.     

Po postajah so jih čakale naloge in aktivnosti, kot so prva pomoč, Morsejeva abeceda, gradnja bivakov, stopinje živali ipd. Po vseh opravljenih nalogah so otroci s pomočjo zemljevida le našli zaklad. Skrite so bile dobrote, s katerimi so se lahko posladkali. Po kosilu je sledila je še ena zahtevna naloga – kurjenje ognja. Otroci so po navodilu skavtov v gozdu poiskali potreben material in reševali gozdno tombolo. Sledil je najboljši del dneva – peka hrenovk in skavtskega kruha. Siti in polni novih izkušenj so uspešno zaključili prvi dan.

Drugi dan počitniškega varstva so se otroci v spremstvu animatork odpravili peš iz Turjaka do Rašice; na poti jim je družbo delal član Lovske družine Turjak – Milan Podlogar. Po prihodu na Trubarjevo domačijo so si vzeli kratek odmor za malico; nato je sledil voden sprehod z Božom Zalarjem po Trubarjevi Rašci, kjer so otroci izvedeli številne drobce, ki jih skriva Raška vas. Po sprehodu so se zbrali v galeriji Skedenj, kjer so v izvedbi društva Finta izdelali čudovite izdelke iz recikliranih materialov, ki so jih odnesli domov. Po kosilu so se otroci z animatorkama odpravili do sušilnice sadja na Gradež. Tam jih je sprejel Alojz Senčar in jih pospremil do kozolca, kjer stoji zbirka starega orodja. Otroci so si ga pobližje ogledali in delili svoje izkušnje ter poznavanje orodja. Nato je g. Senčar predstavil še sušilnico sadja; otroci so spoznali postopek sušenja sadja in se na koncu okrepčali z odličnimi palačinkami in kompotom iz suhega sadja.

Tretji dan je bil dan, ki so ga vsi otroci nestrpno čakali. Obisk Mouse Valley Rancha v Podhojnem Hribu. Maša in Petra sta predstavili ranč in njihove konje. Demonstrirali sta krtačenje in oskrbo konj; kasneje so se v tem lahko preizkusili tudi otroci. Sledilo je jahanje. Po štirje otroci hkrati so veselo odjezdili do bližnjega gozda in nazaj. Kakšno veselje! Kosilo so pojedli kar na ranču in sledil je lov na zaklad v gozdu. Žal jih je pri tem ujelo neurje, zato so se odpravili nazaj v šolo. Tam sta animatorki pripravili športne igre v šolski telovadnici.

Četrti dan so se otroci po zajtrku skupaj z animatorkama odpravili do gradu Turjak. Otroci so si pod vodstvom ogledali vse prostore gradu in prisluhnili zanimivim zgodbam iz preteklosti. Sledilo je lokostrelstvo. Najprej jim je Lokostrelski klub Turjak predstavil opremo in demonstriral strele z različnimi loki. Nato so se preizkusili tudi otroci. Ciljali so s kratke in dolge razdalje. Okrepčali so se s kosilom in se odpravili do bližnje gozdne jase, kjer so otroci z Marijo Jakopin spoznavali delo gozdarja/ke. Najbolj zanimivo se jim je zdelo označevanje in merjenje dreves. V gozdu so se igrali tudi različne igre in s pantomimo oponašali živali ter s tem prek igre spoznavali gozd.

Zadnji dan počitniškega varstva, je bil dopoldanski program, namenjen vodenemu ogledu Trubarjeve domačije v družbi Andreja Perhaja in delavnici izdelovanja miniaturnih knjižic v izvedbi Zavoda Parnas, kjer so otroci v »tiskarni« platnico knjižice potiskali s svojo začetnico imena in tako dobili čisto svojo lastno izdelano miniaturko. Vrnili so se nazaj v šolo, kjer jih je po kosilu čakal zaključek.

Animatorki sta otroke razdelili v dve skupini in se pogovarjali o vtisih minulega tedna. Svoja doživetja so narisali in skupaj ustvarili plakat. Teden so zaključili v telovadnici s socialno igro. Vsak otrok je podal volno prijatelju in o njem povedal nekaj lepega. Tako so skupaj prepletli mrežo prijateljstva.

V petek smo imeli po končanem varstvu za otroke na podružnični šoli Turjak krajši zaključek, kjer je podžupan Dejan Zakrajšek sodelujočim podelil manjše pozornosti in zahvale za pomoč pri izvedbi počitniškega varstva. Predstavniki društev in posamezniki so z nami delili svoje izkušnje in podali koristne predloge za prihodnje leto.Vsi so bili z izvedbo zadovoljni in so pripravljeni na sodelovanje tudi v prihodnjem letu, ko bomo poskusili v program počitniškega varstva vključiti še več lokalnih društev.

Iskreno se zaTrobla Velike Lašče | Počitniško varstvo Velike LaščeTrobla Velike Lašče | Počitniško varstvo Velike Laščehvaljujemo vsem društvom in posameznikom za pripravljenost na sodelovanje in izvedbo posameznih aktivnosti. Zahvala gre tudi animatorkama, ki sta spremljali otroke pri vseh aktivnostih in sta v vmesnem času sami poskrbeli za kvalitetno preživljanje časa. Hvala tudi staršem za izkazano zaupanje. Vsi skupaj se že veselimo počitniškega varstva v prihodnjem letu, ki bo prav tako kot letos obogateno s pestrim programom za otroke

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih