Trobla Velike Lašče | Napis

Tako kot drugje po Sloveniji se tudi Zdravstveni dom dr. Janeza Oražma Ribnica sooča z izzivom pridobivanja novih zdravnikov specialistov družinske medicine. Obstoječi družinski zdravniki se pogosto odločajo za odhode ven iz javnih zavodov h koncesionarjem, kjer jim lahko zagotovijo boljše pogoje, saj koncesionarji nimajo obveznosti spoštovanja pravil, kot so določena za javni sektor. V Zdravstvenem domu Ribnica ves čas iščejo tako mlajše kot starejše zdravnike, ki bi lahko vsaj deloma pomagali pri opravljanju nalog na zdravstveni postaji Velike Lašče. Čeprav se je v iskanje novega zdravnika aktivno vključila tudi lokalna skupnost, žal ne bo mogoče zagotoviti takojšnjega prihoda novega zdravnika.

Trobla Velike Lašče | Ambulanta Foto Boštjan PodlogarFoto: Boštjan Podlogar

Zaradi odhoda sedanje zdravnice bo skrb za njene paciente prevzela ambulanta za neopredeljene, ki bo delovala tudi na lokaciji v Velikih Laščah. Tisti, ki v delovnem času ambulante ne bodo mogli priti do zdravstvene oskrbe, bodo lahko obiskali tudi ambulanto za neopredeljene v Ribnici. Cilj je, da zdravstvena oskrba ostane dostopna. Pred obiskom ambulante za neopredeljene se je morda, malce paradoksalno, potrebno opredeliti kot uporabnik ambulante za neopredeljene. Opredelitev se opravi ob prvem obisku, saj je potrebno podpisati izjavo, kot bi se opredelili pri svojem zdravniku. Ta opredelitev pa ni ovira, da bi se kadarkoli kasneje opredelili za izbranega osebnega zdravnika.

Po besedah direktorja Zdravstvenega doma Ribnica Andreja Lampeta bodo skušali zagotoviti, da bo ambulanta za neopredeljene v Velikih Laščah delovala vsaj nekajkrat na teden. Čeprav se bodo trudili zagotavljati stalen urnik ambulante za neopredeljene, se bodo lahko delovni čas ambulante in tudi prisotni zdravniki spreminjali glede na razpoložljivost zdravnikov.

Ambulanta za neopredeljene ima že sedaj objavljene kontakte na spletni strani www.zdribnica.si. Pacienti, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, se lahko predhodno naročijo po elektronski poti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. številko 01/837 22 00 v ordinacijskem času. Tako se delo lažje organizira in tudi čakanja je manj.

Andrej Lampe tudi pojasnjuje, da je število zdravnikov v Sloveniji omejeno. To pomeni, da vsak zdravnik, ki pride od drugje, tam pusti paciente, ki jih je prej obravnaval. Število specialistov družinske medicine, ki zaključijo specializacijo, je bistveno manjše od števila specialistov družinske medicine, ki se upokojujejo, zato ne pričakuje, da bi se situacija v kratkem bistveno izboljšala.

Glede na trenutno stanje v Sloveniji lahko pričakujemo, da bodo ambulante za neopredeljene delovale še kar nekaj časa. Pacienti se sicer lahko opredelijo v katerikoli ambulanti za neopredeljene, vendar je smiselno, da izberejo ambulanto v ZD, ki je blizu njihovega kraja bivanja.

Zaradi splošnega pomanjkanja zdravnikov si zdravstveni domovi med seboj ne morejo zagotavljati večje pomoči. Na individualni ravni se lahko izvajajo dogovori med zdravniki in različnimi zdravstvenimi domovi, če bi zdravniki želeli pomagati zunaj svoje matične ustanove.

V Velikih Laščah bi si želeli tudi večji obseg dela laboratorija, vendar je trenutni obseg storitev laboratorija omejen.

Kljub temu direktor zagotavlja, da si vedno prizadevajo poskrbeti za vse paciente ne glede na to, kdaj so bili opredeljeni, pri komu, koliko časa je poteklo ali imajo osebnega zdravnika. Prav tako skrbijo za paciente ne glede na to, od kod prihajajo. Poudarja, da se lahko zgolj veliki požrtvovalnosti zdravnikov in ostalega medicinskega osebja zahvalimo, da so vsi pacienti ne glede na opredelitev in zdravstveno stanje obravnavani. Vodilo vseh zaposlenih v ZD Ribnica ostaja največja možna skrb za pacienta.

Pridobivanje ustrezno usposobljenega kadra ostaja velik izziv tudi za prihodnost. V Zdravstvenem domu Ribnica lahko novemu zaposlenemu ponudijo urejeno delovno okolje, kjer se ordinacijski čas, obseg programa in izbor sodelavcev v največji možni meri prilagaja zdravniku oziroma nosilcu dejavnosti. Za potencialnega zdravnika, ki nima rešenega stanovanjskega vprašanja oz. bi prišel na delo od zelo daleč, bi lahko bila prednost tudi izgradnja kadrovskega stanovanja v Velikih Laščah. To bi lahko v nekaterih primerih pomenilo dodatno spodbudo, da se odloči za prihod in delo v Zdravstvenem domu Ribnica oz. specifično na Zdravstveni postaji Velike Lašče.

Kadrovska situacija se v Sloveniji vsaj na področju zdravstva ne bo kmalu izboljšala in temu se bomo morali prilagoditi. Marsikaj se lahko uredi tudi po elektronski poti. Možno je urediti podaljšanje receptov, naročanje medicinsko tehničnih pripomočkov, urejanje administrativnih vprašanj. Za bolezenska stanja (še posebej težja ali dlje trajajoča) je vsekakor še vedno potreben obisk pri zdravniku. Predvsem pa je potrebno, da se vse te storitve izvedejo pravočasno, torej da se recepti podaljšajo pravočasno, da se ne čaka zadnjega dne in ure, ko zmanjka zdravil ali opreme.

Smiselno je tudi, da se pacienti že vnaprej pripravijo na obisk pri zdravniku. Če nimajo svojega izbranega zdravnika, je pomembno, da imajo pripravljen seznam zdravil, ki jih jemljejo, izvide preteklih preiskav in informacije o napotnicah, kamor so že napoteni. Pomembno je, da se ne čaka do zadnjega trenutka, ko je lahko bolezen že napredovala, ampak da se pravočasno poišče pomoč. Za ureditev nekaterih storitev pa obisk ni nujen. Tako ni potrebno, da se vedno dostavi papirnati izvid specialista, saj imajo zdravniki dostop do teh izvidov v centralnem registru podatkov o pacientih takoj, ko specialist izvid objavi.

Pomembna novost je tudi na področju zagotavljanja nujne pomoči. S prvim majem se je nujna medicinska pomoč ZD Ribnica vključila v dispečerski center zdravstva, kar v praksi pomeni, da so ekipe aktivirane s strani zdravstvenega dispečerja preko številke 112. V nujnih primerih se ne uporablja več številke zdravstvenega doma, ampak klic na 112, kjer bo dispečer dodelil najbližjo ekipo oz. ekipo, ki bo lahko najhitreje nudila nujno medicinsko pomoč. Enako velja tudi za telefonski posvet v času dežurstva.

Lampe poudarja, da z lokalno skupnostjo več čas mandata odlično sodeluje. Občina Velike Lašče ima posluh za zdravstvo in v največji možni meri v okviru svojih zmožnosti prispeva k delovanju zdravstvene postaje. Vedno pa so potrebe večje od finančnih zmožnosti. Pred kratkim je vlada sprejela sklep o dodelitvi sredstev za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, kar bi lahko pripomoglo k lažjemu reševanju težav na področju infrastrukture. Kljub dobremu vzdrževanju stavbe Zdravstvene postaje Velike Lašče se pozna zob časa. V prihodnosti se pričakuje, da bodo potrebne tudi večje investicije v zgradbo. V prvi vrsti to vključuje hidroizolacijo, sanacijo tlakov in odtočnih cevi oz. obnovo vseh dotrajanih inštalacij.

Pacienti, ki ste ostali brez izbranega osebnega zdravnika, za pregled pri zdravniku, naročilo receptov, napotnic ipd. pokličite na 01/837 22 00 v ORDINACIJSKEM ČASU ali pošljite e-sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Naročilo bo obravnaval zdravnik po razporedu.

Opredeljevanje v ambulanti za neopredeljene je omogočeno.

ORDINACIJSKI ČAS

Ponedeljek

/

Torek

/

Sreda

/

Četrtek

8:00 – 12:00

15.00 – 19.00

Petek

/

 

Angelca Petrič

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih