Trobla Velike Lašče | Napis

Po dveh letih razdalj smo se ljubitelji in ustvarjalci poezije znova zbrali na Trubarjevi domačiji na Rašici. Z izidom našega novega Pesem si zbornika so se letos pričela ves teden trajajoča praznovanja ob velikolaškem občinskem prazniku.

V Trubarjevi spominski sobi smo pričarali pesniško glasbeno popotovanje v tednu, ko slavimo Trubarjev 514. rojstni dan in spomin nanj, še posebej na njegovo veličastno potezo in natis prvih slovenskih knjig Katekizma in Abecednika. Po 472 letih od takrat imamo še vedno slovenske knjige in Pesem si izhaja ravno tu. Zdi se nam imenitno slaviti preteklost s sedanjostjo. Šestnajsti letni zbornik Pesem si 22 obsega več kot 340 strani; v njej je izbrana poezija več kot 80 avtoric in avtorjev, ki prihajajo iz Slovenije in tudi bivše skupne države. Tudi tokrat so knjigo uredili aktualni uredniki s portala Pesem si: Luka Benedičič, Lidija Brezavšček, Ana Porenta, Sara Špelec in Helena Zemljič; pri izboru tujejezičnih nam je priskočila na pomoč še Senada Smajić. Izdajo zbornika Pesem si 22 so podprli Javni sklad za kulturne dejavnosti RS ter Občini Sodražica in Velike Lašče. Zahvaljujemo se jim, saj so omogočili, da so najboljše pesmi preteklega leta izšle v tiskani obliki tudi letos.

Na izidu 16. letnega zbornika poezije Pesem si 22 so bili z nami avtorice in avtorji, ki smo jih povabili k branju svojih pesmi iz nove knjige. Po dveh letih daljave, ki pa za Pesem si ni bila usodna, saj je glavnina našega delovanja vendar naslonjena na splet (objave, branje in komentiranje poezije, video večeri z avtorji in Odprti zasloni), smo si želeli slišati poezijo, ki je zazvenela z glasovi njenih ustvarjalk in ustvarjalcev. Pri Trubarju na Rašici so nas po pesemski reki, ki je zdaj žuborela, se svetila, lahkotno poplesavala, zdaj hrumela in kazala na bregove z vojnami, boleznimi in stiskami dandanašnjika, popeljali Brankica Bošnjak in Ljubica Ribić, naši gostji iz Hrvaške, ki sta naše srečanje razširili iz vseslovenskega na mednarodno ter ustvarjalci in ustvarjalke z vseh koncev in krajev Slovenije: Ananda Boutoute, Jasna Janež Markič, Damjan Japelj, Branka Kamenšek, Felicita Medved, Alenka Mihorič, Mateja Mohorko, Marko Nemec – Pečjak, Milan Novak, Irena Pajnik Beguš, Nada Pečavar, Janja Plevnik, Marko Skok – Mezopotamsky, Jože Vidmar, Janez Virant in Milan Žniderič. Pred vsakim posameznim sklopom branj so se predstavili prisotni soustvarjalci portala Pesemsi, ki so tudi sami pesnice in pesniki. Urednica Lidija Brezavšček je v svojem nagovoru med drugim sporočila lepe želje Brede Konjar – Koni, ki se srečanja ni mogla udeležiti: »... zahvalim se tudi vsem Pesemsijkam in Pesemsijcem ter vsakemu posebej, da se beremo. Ob prav vsaki zapisani pesmi se namreč zavedam, da ni sama sebi namen, da je moja samo v času nastajanja in da takoj, ko ji odprem vrata, pripada vsem, ki jo berejo. /... / Pesem je tista, ki nas povezuje.« Urednica dr. Sara Špelec je izpostavila pomen virtualnega druženja na Pesem si, ki je blažilo samoto v času korone, saj je bilo na spletnem portalu tudi v tistih časih vedno živo in živahno. Jure Drljepan, pesnik in najdejavnejši prevajalec na portalu, je spregovoril o pomenu prevajanja za dostopnost pesmi širšemu krogu bralcev ter o tem, kako se želi s prevodi iz južnoslovanskih jezikov v slovenščino in obratno čim bolj približati izvirniku. Skrbnik portala Gregor Grešak se je zahvalil za razumevanje ob tehničnih težavah na portalu – vsi iz uredništva pa so z nami delili tudi svojo pesem.

Glasbeno sta prireditev, ki sem jo povezovala Ana Porenta, ozaljšala pevka Nina Virant ter kitarist in pevec Meto Banko s svojo svežo, zanimivo in rahločutno glasbo. Prvič sta nastopila v duetu kot Metod gospon pa Nina ninasta in nas presenetila z naborom svoje glasbe, ki se je napajala v ljudskem izročilu, pri poeziji Janeza Ramoveša in Nine Virant. Njuna glasba se je izjemno prilegala poeziji in obiskovalci so se jima po prireditvi zahvaljevali za njun prispevek k letošnjemu srečanju Pesem si 22.

Da je prireditev imenitno uspela, je zaslužen tudi Zdenko Samsa iz KUD Primoža Trubarja Velike Lašče, ki je s tehnično opremo in prisotnostjo preprečil marsikatero zadrego, gasilca z Rašice, ki sta priskočila na pomoč pri parkiranju, Tine Dolžan iz KGD Reciklaža, ki je posnel dogodek, ter članice in člani Društva za ohranjanje dediščine Gradež, ki so pripravili pogostitev z domačimi dobrotami, ob katerih smo se v Galeriji skedenj še dolgo družili in pomenkovali o poeziji in izzivih življenja.

Hvala vsem avtoricam in avtorjem, ki ste delili z nami svojo poezijo, in vam, ki ste ji prisluhnili in jo posvojili. Zelo veseli smo bili domačih obrazov in klepeta po poetično glasbenem večeru. Upamo, da naslednje leto znova v živo odpremo platnice naslednjega zbornika pri Trubarju. Vabljeni že sedaj. Za tiste, ki bi želeli podpreti delovanje Pesem si in prebirati poezijo, je na voljo spletna knjigarna: www.knjiga.org, kjer lahko naročite svoj izvod Pesem si 22 ali katere druge knjige Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti.

Rašica, 4. junij 2022

Besedilo: mag. Ana Porenta

Foto: Gaja Grešak, Gregor Grešak in Ana Porenta

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih