Trobla Velike Lašče | Napis

Marijo Nabernik in njeno delo smo na domačiji že lahko spoznali, in sicer v marcu leta 2017 na razstavi lesorezov, ki sta jo pripravila skupaj z Gregorjem Štrukljem in je spremljala predstavitev pesniške zbirke Gorečke z borjača pesnice Darinke Grmek Štrukelj. Marija je poskrbela tudi za prelom in oblikovanje knjige. Tokrat se nam je Marija predstavila s svojo samostojno razstavo.

Trobla Velike Lašče | Marija NabernikUmetnica Marija NabernikDoc. mag. Marija Nabernik je visokošolska učiteljica, zaposlena na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje na Univerzi v Ljubljani (ALUO UL) ter ilustratorka in oblikovalka.

Na ilustratorsko pot se je podala kot študentka grafičnega oblikovanja na ALUO. Leta 2006 se je izpopolnjevala na področju ilustracije in grafičnih tehnik na praški akademiji UMPRUM. Dodiplomski študij na ALUO je zaključila 2007, podiplomski pa 2012 z magistrskim delom Znanstvena ilustracija v Sloveniji in vpliv sodobnih medijev na to področje pod mentorstvom prof. dr. Staneta Bernika in prof. Zdravka Papiča. Med študijem je za prispevke s področja ilustracije prejela Priznanje (2005) in Nagrado ALUO (2007), skupinsko Zlato nagrado mednarodnega združenja EEPG (2005) ter Nagrado Primavera (2011), ki jo podeljuje Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM).

Trobla Velike Lašče | Marija NabernikUmetnica Marija Nabernik in direktor Javnega zavoda Trubarjevi kraji Matjaž Gruden.Med leti 2009 in 2015 je bila samozaposlena v kulturi kot oblikovalka vidnih sporočil in ilustratorka. Posveča se avtorskim projektom s področja grafičnega oblikovanja in ilustracije ter pedagoškemu delu. Kot višješolska predavateljica je sodelovala z Inštitutom in akademijo za multimedije (IAM) kot zunanja sodelavka z ALUO. Leta 2015 se je zaposlila na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij na ALUO, kjer je nekaj časa tudi vodila smer ilustracije.

Tako pri poučevanju kot ustvarjanju je njeno delo usmerjeno v področje poljudnoznanstvene in znanstvene ilustracije. Meni, da kvalitetnega ilustratorja poleg obvladovanja veščin odlikuje tudi poznavanje zgodovinskega in teoretskega okvira ilustracije. Njena dela lahko zasledimo v objavah strokovnih in znanstvenih člankov ter na uvrstitvah ilustratorskih del v domače (Bienale slovenske ilustracije) ter mednarodne selekcije (Castra, Zlato pero Beograda, Illustraciencia). Svoja dela razstavlja tako doma kot tudi v tujini.

Trobla Velike Lašče | Lucijan BratušO Mariji in njenem delu je spregovoril tudi Lucijan Bratuš, foto: Domen JugovarRazstava v galeriji Skedenj ima naslov »Sprehod«. Ob ogledu se sprehajamo v naravi, med cvetlicami, žuželkami in drugimi drobnimi živalcami. Razstava je topla, pomladna in prijetna. Odlikuje jo odlično izdelana ilustracija; ne nazadnje ravno to tudi Marija poklicno proučuje.

V kulturnem programu je prebrala nekaj pesmi Darinka Grmek Štrukelj, za glasbeno podlago pa sta poskrbela učenca Glasbene šole Ribnica, Oddelka Velike Lašče, Kaja Andoljšek na klarinetu in Ruben Kastiger na kitari.

Barbara Pečnik

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih