Trobla Velike Lašče | Napis

Tokratna Poletna muzejska noč je bila prav zares poletna noč.

Trobla Velike Lašče | Poletna muzejska noč - delavnicaVreme je bilo odlično, vzdušje prijetno. Pričeli smo knjigoveško delavnico v knjigoveznici zavoda Parnas; nato je sledil koncert glasbenega dueta v zasedbi pevke Nine Virant in Domna Bohteta na bas kitari. Mlada glasbenika sta nam postregla z avtentičnimi starodavnimi tradicijami in novejšimi folk okusi, vse od Bosne, Bolgarije, Kosova, Slovenije in tja do Amerike. Čudovit vokal in mojstrstvo na kitari sta pričarala pravo glasbeno poslastico.

Trobla Velike Lašče | Poletna muzejska nočNina Virant, domačinka z Rašice, s svojim vsestranskim umetniškim izrazom deluje že vrsto let, z eno nogo na domačih tleh, z drugo na Nizozemskem, na številnih področjih, od raziskovanja glasbenega izročila predvsem slovanskih kultur, popa, jazza in vse do eksperimentalnih žanrov, progresivnega rocka, punka in sodobnega gledališča. Nase je kot solistka med drugim opozorila na Festivalu slovenska popevka 2014 in Festivalu slovenskega šansona kar dvakrat zaporedoma. Leta 2019 je otvorila 60. Ljubljana jazz festival s projektom LAS v tandemu z rusko glasbenico in producentko v raziskovanju zgodb in napevov naših skupnih slovanskih prednikov. Istega leta je diplomirala na prestižnem Jazz konservatoriju v Amsterdamu ter ustvarjala in se šolala pri številnih mednarodno priznanih glasbenikih, kot so Jay Clayton, Claron McFadden, Joey Blake, Theo Bleckmann, Becca Stevens, Raul Midón in drugi. Leta 2017 je posnela svoj drugi album LiLa z etno/eksperimentalno zasedbo Dvojina, kjer zabriše okvire vokalne razsežnosti; takisto nadaljuje na snemanju EP-ja v sodelovanju z internacionalno 12-člansko punk/"live" elektronsko/progresivno rock zasedbo Barmy FiveseveN. Svoj prvi album s slovensko pop/coutry zasedbo Lybra je posnela pri rosnih sedemnajstih. V Amsterdamu med drugim sodeluje z gledališko režiserko Ilario Forciniti in je del sodobne gledališke skupine NIM Theatre. Jeseni 2019 je v razprodanem gledališču Het Amsterdams Theaterhuis z njimi v vlogi protagonistke nastopila v premieri z naslovom Possessions.

Domen Bohte je diplomant Prins Claus konservatorija, kjer je v letu 2020 magistriral. Je tudi umetniški vodja delavnice in festivala Jazzinty. Ustvarja in deluje kot basist, studijski glasbenik, producent, skladatelj in organizator. Svoje izkušnje iz tujine uporablja v sodobnih in modernih glasbenih praksah. Je član slovenskih in mednarodnih zasedb Container Doxa, C H I M E R A, Hiske Oosterwijk kvartet in Austeja Žvirblyte kvintet, bivši in ustanovni član skupine Mrfy in član zasedbe Mihe Guština – Guštija. Igral in šolal se je pri mednarodno priznanih glasbenikih, kot so Tim Lefebvre, Wayne Krantz, Evan Marien, Becca Stevens, David Binney, Matt Wilson, Michael Mossman, Jonathan Kreisberg, JD Walter in številni drugi.

Barbara Pečnik

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih