Trobla Velike Lašče | Napis

Trobla Velike Lašče | Dom v jeziku na Trubarjevi domačijiNa letošnji Trubarjev rojstni dan smo se po dolgem času lahko dobili v živo in od blizu spoznali nagrajene literarne ustvarjalce preteklega leta.

Dom v jeziku, tradicionalna oddaja ARS programa, ki se je odvijala na Trubarjev rojstni dan, se je pričela ob 18. uri na zunanjih prostorih Trubarjeve domačije. Tokrat je poleg zvoka oddajala tudi sliko in še vedno si jo lahko ogledate na spletnih straneh Programa ARS.

Vodil jo je iskrivi in duhoviti voditelj Ambrož Kvartič. Na uvodu je prebral poslanico Igorja Likarja, ki jo objavljamo tudi v tokratni Trobli. Prisotne sta pozdravila in nagovorila župan dr. Tadej Malovrh in predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc, ki se je zahvalil za podboro in sodelovanje Občini Velike Lašče in KUDu Primoža Trubarja. Med drugim je poudaril, da je Trubar pripeljal slovenščino v mednarodni Evropski prostor, v katerem je še dandanes ter izrekel posebno zahvalo avtorjem, ki bodo predstavili najboljše jezikovne tvorbe, ki jih je v tem trenutku zmožna slovenščina.Trobla Velike Lašče | Dom v jeziku - Veronika Simoniti

Sledili so nastopi nagrajenih avtorjev v preteklem letu. S podatki o vremenskih prilikah in neprilikah na dneve, ki so bili ključni za lavreate in z zanimivimi podatki o vsakem posameznem je Ambrož Kvartič najprej k besedi povabil pesnika. Brane Mozetič nam je prebral tri iz svoje z Jenkovo nagrado 2020 ovenčane zbirke Sanje v drugem jeziku, posvečene mrtvim prijateljem, denimo Alešu Debeljaku ali Metki Krašovec. Sledila je Veronika Simoniti, dobitnica "kresnika" 2020 za roman Ivana pred morjem. Prebrala je odlomek iz 3. dela romana, v katerem sledimo tankočutnemu prepletanju usod junakov. Najbolj svež nagrajenec, z "desetnico" 2021, Damjan Šinigoj, je prebral odlomek iz svojega mladinskega romana Kjer veter spi, v katerem smo sledili Blažu in Ireni, ki sta že sama našla pot iz podzemne jame in ugledala reševalce na planjavi. Kratko zgodbo iz knjige Plavalec Sergeja Curanovića, ki je za kratkoprozni prvenec prejel nagrado "novo mesto" 2020, je prebral voditelj prireditve in nas popeljal v skoraj svetopisemsko končanje in stvarjenje (novega) sveta.

Dom v jeziku Brane SenegacnikVečer je zaključil Prešernov nagrajenec 2021 Brane Senegačnik s štirimi mojstrskimi soneti iz svoje pesniške zbirke Pogovori z nikomer. Verzi so se vrezovali v nas in "Ves svet je par besed" nam je še dolgo odzvanjal v ušesih. Prisotni gledalci smo uživali ob poslušanju odlomkov iz nagrajenih besednih stvaritev, ki so nam jih predstavili avtorji. Z njimi smo se po končanem prenosu lahko tudi pogovarjali.

Dom v jeziku je izjemna in pravšnja prireditev za Trubarjev rojstni dan. Skoznjo začutimo, da smo najbolj doma v jeziku, s katerim se sporazumevamo, v njem ustvarjamo in se zbližujemo. Ne zamudite je naslednje leto, saj se je že vrasla v naš prostor. Želimo ji še veliko novih izdaj z nagrajenimi literarnimi ustvarjalci, ki nas nagovarjajo, da sežemo po njihovih knjigah in jih tudi sami preberemo.

mag. Ana Porenta

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih