Trobla Velike Lašče | Napis

Izid zbornika in kratki film Pesniške razglednice 2

Trobla Velike Lašče | Pesniške razglednicePred Trubarjevim 513. rojstnim dnem je v soboto, 5. junija 2021, izšel letni zbornik poezije z najživahnejšega slovenskega portala www.pesem.si, ki domuje v naši občini na Kukmaki. Pesem si 21 na skoraj 370 straneh prinaša poezijo več kot 80 avtoric in avtorjev, ki prihajajo iz vseh slovenskih pokrajin in v tujejezičnem poglavju tudi s področja bivše skupne države, iz srbsko, hrvaško in bošnjaško govorečih dežel. V zborniku najdemo poglavja, ki so že stalnica pesniških knjig Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti: Pesem si izbrana, Podčrtana, Za otroke, Tujejezična, Prevedena, Uredniška. Ob koncu zbornika so vsi avtorji tudi kratko predstavljeni.

Tokratni, 15. letni zbornik, smo uredili Lidija Brezavšček, Luka Benedičič, Senada Smajić, Sara Špelec, Helena Zemljič in Ana Porenta. Za prelom in oblikovanje je poskrbela Gaja Grešak. Knjigo lahko posvojite preko spletne knjigarne www.knjiga.org. Izid zbornika sta podprli Občina Velike Lašče in Občina Sodražica, za kar smo jima iz srca hvaležni.

Tudi letos smo se odločili, da knjigo pospremimo na pot s kratkim filmom. Naslovili smo ga Pesniške razglednice 2 (spomnimo, lani smo že naredili podoben film) in v njem predstavili vse pesmi - izbranke letnih časov. Za vsak letni čas namreč na Pesem si dobimo zmagovalno pesem, ki jo izglasujejo bralci, uredništvo pa izbere pesem letnega časa, kratko pesem, pesem v formi ter tujejezično pesem. Letos so po zaslugi prevajalcev s portala na filmu predstavljene tudi slednje, tako da v polurnem filmu prisluhnete vsem dvajsetim izbrankam preteklega pesniškega leta.

Snemali smo na različnih koncih in krajih Slovenije, največ pesmi je posnetih na velikolaških tleh, posamezne pa so nam poslali avtorice in avtorji iz svojih krajev ter urednice in urednik s primorskega, gorenjskega, štajerskega konca in celo iz Španije. Nekaj pesmi smo na film prenesli z Nejo Štaba Pečnik in Matejem Polzelnikom, ki sta zastopala igralsko ekipo Gledeja iz KUD Primoža Trubarja Velike Lašče. Scenarij in režijo sva prispevala Gregor Grešak in Ana Porenta, montažo filma, oblikovanje napisov in glasbo pa smo tudi tokrat zaupali Danu Grešaku, ki nas je znova presenetil, da je tako raznolike posnetke združil v gledljiv in očarljiv pesniški kratki film. Še vedno si ga lahko ogledate na YouTube kanalu Pesem si!, kjer imamo objavljene tudi druge video pesniške vsebine.

In kaj lahko rečemo o poeziji v preteklem pesniškem letu? Pomenila nam je zatočišče, pribeževališče in srečevališče tudi v koronskih časih. Zbornik Pesem si 21 je prepreden z vdolbinicami, rovi, brazdami, vršički in poganjki, na katere so se ujemale za ta čas tako značilne besede. Poezija in epidemija se morda nikjer ne rimata, a obe boste našli tudi med odkrivanjem letošnje pesniške bere s portala www.pesem.si. Vabljeni torej v svet poezije s kratkim filmom Pesniške razglednice 2 in z zbornikom Pesem si 21.

Ana Porenta

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih