Trobla Velike Lašče | Napis

Kulturno in s kulturo

Pred Prešernovim dnem smo bili v dvomih, ali je smiselno prireditev sploh izvesti. A kultura vedno najde samosvojo pot. Na pobudo Občine Velike Lašče je prireditev nastala s sodelovanjem Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti in KUD-om Primož Trubar Velike Lašče. Skupaj smo se odločili okoliščine sprejeti kot priložnost, da kulturni praznik v Občini Velike Lašče proslavimo drugače, na dandanes ustaljen način, torej digitalno. Obenem je to dober preizkus, kako daleč med ljudi lahko seže kultura na svetovnem spletu, za katerega se počasi začenja dozdevati, da je pozabil osnove medčloveške kulture. Pa vendar je tudi kultura močno pripomogla, da je splet zrastel in postal to, kar je. Z njim spoznavamo nove svetove in njihove kulture. Včasih pozabimo, da naša interakcija s spletom ni interakcija z ekranom, temveč interakcija s sočlovekom. Spoznavamo, da je komunikacija bistvenega pomena za ohranitev človeške dostojanstvenosti.

Trobla Velike Lašče | Kulturni praznik ADl 2021Scenarij za prireditev je pripravila Ana Porenta, tudi urednica literarnega zbornika VEZje.To smo ustvarjalci želeli predstaviti in poudariti tudi na letošnji prireditvi. Njena rdeča nit je bila kultura dialoga, h kateri je pozvala tudi Skupnost občin Slovenije. Scenarij za prireditev je pripravila Ana Porenta, tudi urednica literarnega zbornika VEZje. V programu smo lahko prisluhnili pesmim ali proznim odlomkov vseh osemnajstih avtorjev, ki sodelujejo v knjigi. Spomnimo, to so: Majda Babič, Danica Cvetko, Ana Pia Debeljak, Marinka Dernovšek, Gregor Grešak, Darinka Grmek Štrukelj, Srečo Knafelc, Marko Kožar, Silva Langenfus, Aleksandra Marijanović, Marija Mohorič, Marija Ovca, Andrej Perhaj, Bernardka Petrović Mager, Ana Porenta, Marjan Alojz Sever, Zdenka Zabukovec in Irena Zore. Nekaj avtorjev se je odzvalo vabilu na snemanje in so sami brali svoje stvaritve, druge pa so interpretirali KUDovci: Neja Štaba Pečnik, Matej Polzelnik, Ana Porenta in Matjaž Gruden. V zborniku VEZje so objavljene številne slike slikarke Žive Agrež, ki so jih med montažo vnesli (kot tudi posneli celotno proslavo) sodelavci iz tehnične ekipe: Niko Samsa, Matej Hren, Urban Gruden, Drejc Gruden in Nik Hren, ki je poskrbel tudi za montažo. Glasbene (klavirske in kitarske) točke so prispevali učitelji in učenci Glasbene šole Ribnica, Oddelek Velike Lašče. Nastopili so Zala Sedej pod mentorstvom Mirjane Zeljić Brnčič ter Neli Cimperman, Ruben Kastigar in Tristan Alex Hočevar pod mentorstvom Viktorja Papeža.

Snemanje kulturnega praznika 2021V zborniku VEZje so objavljene številne slike slikarke Žive Agrež, ki so jih med montažo vnesli (kot tudi posneli celotno proslavo) sodelavci iz tehnične ekipe: Niko Samsa, Matej Hren, Urban Gruden, Drejc Gruden in Nik Hren, ki je poskrbel tudi za montažo.Knjiga VEZje je bila navdihnjena z idejo o povezovanju različnih generacij velikolaških ustvarjalcev, različnih literarnih zvrsti in oblik ter sozvanjanju besedne z likovno umetnostjo, tako se nam je zazdela imenitna za prikaz kulture dialoga ob letošnjem Prešernovem dnevu. Prepletu pesmi, proze, glasbe in slik se je pridružilo tudi poustvarjanje v digitalnem okolju in dodalo novo dimenzijo oziroma možnost, da kultura pride med ljudi: iz njih raste, z njimi diha in se k njim vrača.

Proslava je doživela premiero na velikolaški kabelski televiziji v nedeljo, 7. 2. 2021, ob 19. uri in je bila predvajana na Občinskih in KUD-ovih straneh, vzporedno pa tudi na spletnem kanalu #TVKUD ptvl na Youtube.

Vabljeni, da si jo ogledate tudi zdaj, saj bo še naprej domovala na spletu v želji, da pride do vas.

Besedilo: Matej Polzelnik in Ana Porenta
Fotografije: Niko Samsa

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih