Trobla Velike Lašče | Napis

»Že dolgo časa imam navado, da si zapišem, kar čez dan doživim. Končno pa sem se odločil, da vse doživljaje opišem v eni knjigi. Za to sem se odločil predvsem, da bi moji potomci videli in vedeli, kako smo živeli mi.«

Tako se začne knjiga Dnevnik o mojem življenju Cirila Hočevarja, ki so jo po njegovih zapiskih zbrali in uredili ter s pojasnili in z izbranimi fotografijami dopolnili njegovi ožji sorodniki, sinova Ciril in Tomaž Hočevar, nečakinja Mojca Ravnik in snaha Vaska Hočevar. Vnukinja Vanja Hočevar je knjigo uredila, Vaska Hočevar je poskrbela za prelom, oblikoval pa jo je priznan grafični oblikovalec Primož Pislak.

Trobla Velike Lašče | Ciril na vrtu pred hišo manjšaCiril je bil Matetov, vnuk Matije Hočevarja iz Velikih Lašč.Ciril je bil Matetov, vnuk Matije Hočevarja iz Velikih Lašč, zato imajo posebno mesto v knjigi, razumljivo, tudi Velike Lašče. Prav v glasilu Trobla, ki je bilo izdano ob neki občinski obletnici, je Cirilov dedek Matija Hočevar opisan kot gostilničar, trgovec, veleposestnik in župan Velikih Lašč. V knjigi na 232 straneh so slikovito opisani mnogi Cirilovi življenjski dogodki in zgodbe številnih družin sorodnikov, sodelavcev ter znancev. Knjiga se začne z otroštvom v Velikih Laščah, med drugim opisuje prigode v gostilni Pri Francki, ki sta jo imela njegova starša Lojz in Francka. Knjiga se nadaljuje s selitvijo v Ponikve in kasneje v Ljubljano, o počitnicah v Laščah, o služenju vojaškega roka, o delu moletier graverja v tovarni Mautner v Preboldu, o drugi svetovni vojni in zaporu v Firencah, zaključi pa se z družinskim življenjem v Krakovem v Ljubljani. 

Velik del knjige je namenjen tudi njegovemu športnemu udejstvovanju pri telovadbi, odbojki, tenisu in smučanju, ki je predstavljalo velik del njegova življenja, ter uspešni poklicni poti. Bil je izjemen graver in strokovni učitelj na Šoli za umetno obrt v Križankah, kasneje pa tudi vodja graverskega oddelka na omenjeni šoli.

 Z izdajo Cirilovih dnevniških zapiskov v obliki knjige so njegovi sorodniki uresničili njegovo željo, da bodo potomci videli in vedeli, kakšno je bilo njegovo življenje.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih