Trobla Velike Lašče | Napis

V četrtek, 14. marca, sta Literarna skupina KUD Primož Trubar in Javni zavod Trubarjevi kraji pripravila spominski večer ob 100. obletnici rojstva pisateljice, pesnice, učiteljice in kulturnice Marije Perhaj Gorše. Pesnice in pesniki Literarne skupine KUD Primož Trubar pod mentorstvom Ane Porenta so predstavili izbor Marijine proze in poezije. Prebrali so tudi nekaj svojih pesmi. Vse skupaj pa so povezali z lepimi spomini na Marijo.

Trobla Velike Lašče | Dušanka Hočevar Mihelič

Ana Porenta je spregovorila nekaj besed o avtorici in večeru, nato pa je čisto svežo pripoved in spomin nanjo s strani njene prijateljice Tanje Debeljak s prisotnimi delila Duška Hočevar Mihelič. Duška je gospo Tanjo obiskala in zapisala njene misli ravno za to priložnost.

Pri prebiranju pesmi iz vseh njenih treh pesniških zbirk ter odlomkov romana Očiščevanje in zbirke kratkih zgodb Usode so sodelovali: Maja Centa, Darinka Grmek Štrukelj, Duška Hočevar Mihelič, Srečo Knafelc, Aleksandra Marijanović, Bernardka Petrović Mager, Irena Zore, Zdenka Zabukovec, Gregor Grešak in Ana Porenta. 

Po pesniškem delu je sledila otvoritev likovne razstave velikolaških slikark, ki so prav tako posvetile svoja dela naši častni občanki. Bernardka Petrović Mager je za to priložnost naslikala portret Marije Perhaj ter deli Človek uživa in Polžek, polž – ne mene. Martina Starc je prispevala tri akvarele: Skrivnostno vrtnico, Pomladno jutro in portret Marije, Darinka Grmek Štrukelj pa triptih Ajdovske deklice (Okamenela) v treh različnih tehnikah. Galerijo je poživila Lidija Vilar s svojimi barvitimi vrtnicami. Razstavo je zaokrožila Saša Sever s črno-belim akrilom z naslovom Izbokline 1.

Seveda ni manjkalo glasbe, za katero sta poskrbeli mladi glasbenici Taja Peterlin na citrah (mentorica prof. Damjana Praprotnik) in Liza Lukić na klavirju (mentorica prof. Polona Bizjak) iz Glasbene šole Ribnica. 

Večer je bil lep poklon Mariji Perhaj Gorše in prav tako vsem velikolaškim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki nadaljujejo velikolaško literarno in likovno tradicijo. 

Ana Porenta je zaključila svojo predstavitev z besedami:

»Marija, čeprav si zapustila tuzemsko življenje, so tvoje besede še danes sveže in navdihujoče. So pomenljive, občutljive, krhke in večne. Z nami živiš v svojih stvaritvah in spominih, ki so jih ustvarila srečevanja s teboj. Marija, hvala.«

Naj dodam: Hvala tudi vsem tistim, ki so soustvarili ta večer.

Barbara Pečnik, Javni zavod Trubarjevi kraji
Foto: Boštjan Podlogar

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih