Trobla Velike Lašče | Napis

Poletje na Trubarjevi domačiji se že več let zapored uradno prične s Poletno muzejsko nočjo, največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev in galerij. Letos je ta potekala v soboto, 17. junija.

Trobla Velike Lašče | Koncert na Trubarjevi Domačiji

Trubarjeva domačija je bila s svojimi stalnimi postavitvami in aktualno likovno razstavo Trubarjevi kraji: Josip Stritar in likovna kritika odprta med 18. in 23. uro. Sicer pa je bil zagotovo eden od vrhuncev večera koncert Big Banda in Pihalnih orkestrov Glasbene šole Ribnica: La Fiesta Grande »Por Amor« s posebnimi gosti s Kube, Hrvaške, Slovenije in mehiško zasedbo Mariachi Los Caporales. Kot so napovedovali ravnatelj glasbene šole Franci Malavašič, vodja projekta profesor in dirigent Andrej Štrekelj in sodelujoči glasbeniki, je bil koncert edinstvena priložnost za doživetje manj poznanih, a zelo zanimivih pozitivnih vibracij z drugega konca sveta – s Kube, iz Mehike in drugih držav.

Koncert je otvoril Big Band Glasbene šole Ribnica, ki deluje projektno od lanskega aprila pod vodstvom Andreja Štreklja. V njem sodelujejo učenci, bivši učenci, učitelji ter seveda drugi odlični gostje. Z njimi so zaigrali tudi izjemni tolkalci: Acliet Cruz Artega, Leonel Salazar, svetovni znani Rolando Salgado in Črt Pšeničnik.

Sledil je nastop otroškega pihalnega orkestra glasbene šole, v katerem igrajo učenci od 1. do 3. razreda, preden se pridružijo pihalnemu orkestru. Zasedba deluje že tretje leto; od začetka ga vodi profesor in dirigent Luka Logar.

Mehiško obarvan del je pripadal zasedbi Mariachi Los Caporales, ki je s svojimi mehiškimi melodijami v značilni opravi dodobra ogrela občinstvo. Skupina je prvič nastopila s pihalnim orkestrom glasbene šole, ki deluje že dolga leta; celo desetletje ga je vodil Vanjo Tomc, sicer profesor klarineta, zadnjih nekaj let pa ga vodi dirigent Andrej Štrekelj. Najprej je zazvenela skladba Por Amor, ki je bila še bolj posebna, saj jo je spremljal tudi solist na vokalu, odlični Ivan Adroić iz Zagreba.

Sledile so vsem znane skladbe Besame Mucho, Desperado in Havanna. Kot pa veleva že tradicija vseh nastopov orkestrov Glasbene šole Ribnica, se je tudi na Trubarjevi domačiji celoten večer zaključil z »ribniško himno« Veseli Ribnčan ob obveznem sodelovanju ravnatelja Francija Malavašiča na harmoniki.

Po koncertu je sledila zakuska v mehiškem slogu.

Bil je izjemen koncert z izjemnimi sodelujoči, zato vsem še enkrat iskrene čestitke in iskrena zahvala.

Poletne muzejske noči pa seveda še ni bilo konec. Že tradicionalno se je nadaljevala s predavanjem Andreja Perhaja v Trubarjevi spominski sobi. Tokrat je bilo posebno, saj je bilo predvsem namenjeno Josipu Stritarju in njegovem delu. Konec koncev se to spodobi v letu, ko praznujemo 100. obletnico smrti Josipa Stritarja.

Barbara Pečnik, Javni zavod Trubarjevi kraji

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih