Trobla Velike Lašče | Napis

Letos mineva 100 let od smrti Josipa Stritarja, pripovednika, pesnika, esejističnega pisca in urednika. V počastitev te obletnice se bomo v Velikih Laščah našega rojaka spominjali ob različnih prireditvah in dogodkih celo leto. V marcu, ob Stritarjevem rojstnem dnevu, je MKL, Knjižnica Frana Levstika v sodelovanju z Občino Velike Lašče in Javnim zavodom Trubarjevi kraji pripravila že 8. Stritarjev večer.

Stritarjev vecer 01Za uvod v večer je Matjaž Gruden prebral Stritarjev tekst o vrednosti umetnosti in kulture, ki ostaja aktualen vse do danes. Sledil je pogovor z osrednjim gostom Žigo X Gombačem, slovenskim mladinskim pisateljem, pesnikom in striparjem.

Žiga pripada mlajši generaciji slovenskih mladinskih pisateljev. Pohvali se lahko z izjemno produkcijo vseh žanrov. V zadnjih dvanajstih letih je spisal in objavil več kot 178 pravljic, pesmic in stripov za otroke tako v revijah kot knjigah. Sodeloval je in še sodeluje z revijami Zmajček, Galeb, Kekec, Bim Bam, Trobentica, Bučka in National Geographic; v zadnjih šestih letih svoja dela izdaja izključno v knjižnih oblikah.

Njegova slikanica Adam in tuba, ki jo je ustvaril skupaj s še eno izjemno slovensko ustvarjalko, akademsko slikarko in ilustratorko Majo Kastelic, je izšla pri založbi North South in je zato dosegla mlade bralce v Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi in Avstraliji. Izjemni so njegovi stripi, ki jih ustvarja skupaj z različnimi ilustratorji, npr. Zgodovina Slovenije v stripu, Lumpsterji itd. Še vroč je njegov strip Cukrarna, Zgodba slovenske pesniške duše, ki ga je ustvaril skupaj z Jakom Vuketičem in izdal zavod Škrateljc. To je velika zgodba, ki opisuje nastanek pesmi in rojevanje nove pesniške smeri – Moderne. Mimogrede: ta strip je naprodaj tudi na Trubarjevi domačiji in gre za med. ?Stritarjev vecer 02Z Žigo X Gombačem se je pogovarjala Maja Smole, vodja Knjižnice Frana Levstika Velike Lašče.

Žiga nam je v pogovoru z Majo Smole na zabaven način predstavil svoja prva srečanja s knjigo, pravljicami, kako je prišlo do njegove prve objave v Zmajčku in do izida svoje prve knjige. Predstavil nam je, od kje jemlje navdih, kako in kje raziskuje za posamezno delo in kaj vse še počne v svojem življenju, da si napolni baterije.

Za glasbeni vložek je poskrbela Hana Adamič na harmoniki iz Glasbene šole Ribnica.

Bil je prijeten večer in bilo bi ga res škoda zamuditi.

Barbara Pečnik, Javni zavod Trubarjevi kraji

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih