Trobla Velike Lašče | Napis

V soboto, 1. oktobra, je bil v farni cerkvi Marijinega rojstva jubilejni koncert velikolaške vokalne skupine ob njihovi 30-letnici delovanja.

Koncert je bil zaradi epidemije z dveletnim zamikom, saj letos praznujejo že 32 let skupnega prepevanja. Vokalci so skupaj že od leta 1990, ko so dekleta, ki so prej prepevala v ženski zasedbi, povabila v svojo družbo še fante in prvič so skupaj zapeli na poroki v velikolaški cerkvi. Od takrat nastopajo v mešani zasedbi pod imenom Velikolaška vokalna skupina. Že od vsega začetka jih z vso predanostjo in neizmerno energijo vodi Martina Kovačič. Skupino sestavlja 7 pevk in 7 pevcev. Poleg veselja do skupnega prepevanja večino povezujejo tudi sorodstvene vezi. Kmalu po začetku so člani svoje delovanje od petja na poročnih mašah razširili še na posvetno področje. Sodelovali so na različnih prireditvah v domači občini in drugje po Sloveniji.

Ko vokalci, kot sami sebe imenujejo, brskajo po pevskih spominih, se ustavijo na večerih podoknic, ko so s pesmijo obiskali bližnje vasi in bili povsod prijazno sprejeti, na Dalmatinskih večerih pri Kuklju, božičnem koncertu v Kliničnem centru, na obisku v pobratenem Lützelflühu, na številnih otvoritvah razstav na Trubarjevini in na letnih koncertih, ki so bili za pevce vedno največji izziv. Te so obogatili najrazličnejši zanimivi gostje. Za ta večer so v goste povabili glasbena prijatelja Blaža Podobnika na klaviaturah in Mira Božiča na orglicah. Blaž je s svojimi spretnimi interpretacijami na klavirju obogatil že veliko njihovih nastopov. Miro pa se je na koncertu leta 2017 izkazal kot pravi virtuoz na kromatičnih in diatoničnih orglicah. Poznajo ga tudi v Lützelflühu, saj je tam leta 2018 igral ob obisku Laščanov. V goste so povabili tudi velikolaška dekleta, ki so se za to priložnost zbrale v godalni zasedbi.

Vokalci so se v prvem delu predstavili s priredbami ljudskih in umetnih pesmi, za drugi del pa so izbrali duhovne pesmi.  V obeh delih so se prepletali nastopi gostov, ki so dodobra razgreli občinstvo. Vokalci imajo že vrsto let svojo zvesto publiko, ki je tudi nocoj napolnila cerkev do zadnjega kotička. In tudi tokrat nas pevci niso razočarali, saj so s svojim ubranim petjem in veličastnim nastopom pobožali prav vsakega izmed nas in še enkrat dokazali, da so odlični. Pevcem vsi skupaj želimo še na mnoga pevska leta.

 Katarina Polzelnik Sever

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih