Trobla Velike Lašče | Napis

Letošnje leto je za naše gasilsko društvo prav posebno, saj je minilo že 70 let od njegove ustanovitve. Člani smo se tega dogodka in vseh let delovanja spomnili že na začetku leta na slavnostnem občnem zboru, večjo slovesnost pa smo pripravili 25. junija, ko praznuje tudi naša domovina.  

Snipaste_2022-09-20_09-28-00.pngSlovesnosti so se udeležili predstavniki regije Ljubljana I, predstavniki gasilske zveze Velike Lašče, gasilci iz društev naše gasilske zveze, župan občine Velike Lašče in tudi naši vaščani in podporniki. Slovesnost se je pričela s prihodom ešalona gasilcev in državno ter gasilsko himno. Zbrane je pozdravil in nagovoril predsednik društva, ki je v nagovoru opisal prehojeno pot od začetkov in do danes. Kot eden glavnih povodov za kasnejšo ustanovitev društva je bil hud požar, ki je leta 1949 prizadel vas Veliki Osolnik. Požar se je zelo hitro razširil in v kratkem času uničil dom šestim družinam. Pomoč gasilcev je prišla pozno in v vasi je tudi primanjkovalo vode za gašenje. Ta nesreča je za vas, ki si še ni opomogla od grozot vojne, pomenila veliko katastrofo.

Leta 1952 se je na pobudo učitelja Lovra Mraka in ostalih naprednih vaščanov ustanovilo prostovoljno gasilsko društvo Veliki Osolnik, v katerega so se povezali vaščani vasi Veliki Osolnik, Laze, Škamevec in Srnjak. Prvo opremo so pridobili kmalu – ročno brizgalno, nekaj deset metrov cevi in 10 delovnih oblek. V želji po svojem domu so v letu 1954 začeli z gradnjo objekta, v katerem je poleg gasilske orodjarne dobila prostor tudi šola in dvorana; v nove prostore so se vselili že v letu 1956. V letu 1960 je bila nabavljena motorna brizgalna Savica in gumi voz. Lahko rečemo, da je bilo za tisti čas društvo kar dobro opremljeno. Leta 1969 so se vasi odločile zgraditi vodovod; s tem smo gasilci dobili tudi hidrantno omrežje za boljšo oskrbo s požarno vodo. Ob otvoritvi vodovoda v letu 1974 so v našem društvu prevzeli sodobno motorno brizgalno Rosenbauer in leto kasneje še novo orodno vozilo IMV.

Trobla Velike Lašče :   70 let PGD Veliki OsolnikFoto: Boštjan Podlogar Ob 50-letnici je društvo slovesno razvilo svoj prapor. Začela se je tudi gradnja nove garaže, saj so bili vsi napori usmerjeni v nabavo novega orodnega vozila, ki smo ga prevzeli leto kasneje. Za novim vozilom se je društvo pričelo opremljati s sodobno opremo, zaščitnimi oblekami, dihalnimi aparati. V letu 2014 smo prevzeli v uporabo visokotlačno črpalko Kotorna. Ker pa vemo, da nam vsa sodobna oprema nič ne koristi, če je ne znamo pravilno uporabljati, so naši člani od ustanovitve naprej skrbeli tudi za izobraževanja. Opravljenih je bilo veliko osnovnih tečajev za gasilca ter tečajev raznih specialnosti. Prvi podčastnik se je izšolal že leta 1960. Gasilci se izobražujemo in vzdržujemo operativno pripravljenost tudi s pomočjo raznih vaj in tekmovanj in prav na tekmovanjih smo dosegali odlične rezultate, še posebej z mladino. Naj omenimo samo dvakratno uvrstitev na državno tekmovanje v GŠTD (gasilsko športno tekmovalne discipline) in enkrat v gasilski orientaciji. Zelo dobro sodelujemo tudi v naši gasilski zvezi Velike Lašče. Naši člani so in še zasedajo razne funkcije v tej organizaciji. Prav tako odlično sodelujemo tudi s sosedi iz Roba, saj skupaj redno obiskujemo šolarje v podružnični šoli ter organiziramo skupne vaje. Gasilci smo vse od začetka tudi pobudniki družabnega življenja, organizatorji piknikov, silvestrovanj in kresovanj; zadnja leta prirejamo tudi dneve odprtih vrat, kjer naši vaščani spoznavajo naše delo in se tudi kaj koristnega naučijo. V vseh letih delovanja smo si pridobili zaupanje ljudi, zato nas velikodušno podpirajo pri našem delu, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.  

Po nagovoru predsednika društva sta spregovorila tudi predstavnik regije in predsednik GZ Velike Lašče. Oba sta pohvalila naše delo in poudarila pomen gasilstva v naših krajih. Ob praznovanju 70-letnice smo se gasilci skupaj z občino Velike Lašče odločili obnoviti tudi našo dvorano, kar nam je do praznika tudi uspelo. Sledila je otvoritev dvorane in nagovor župana. 

Ob koncu slovesnosti, ki so jo z deklamacijami popestrili naši pionirji, so bila podeljena še priznanja najbolj zaslužnim članom in članicam. Prisotni so si ogledali obnovljeno dvorano, v kateri smo pripravili zbirko stare opreme in fotografij iz zgodovine našega delovanja. Sledila je pogostitev, ki smo jo pripravili domači gasilci. Prijetno druženje z glasbeno skupino TOP TRIO je trajalo še dolgo v noč.  

Gasilci se iskreno zahvaljujemo občini Velike Lašče ter vsem izvajalcem, ki so sodelovali pri obnovi dvorane ter prav tako tudi vsem, ki so pripomogli, da je slovesnost lepo uspela. 

Z gasilskim pozdravom Na pomoč! 

Za PGD Veliki Osolnik Vladimir Tekavec in Aleš Širaj 

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih