Trobla Velike Lašče | Napis

ŽENSKA KONJENICA, konjenica štirih občin

Drugi vikend v juniju, 11. in 12. 6. 2022, se je skozi štiri občine slišal ropot konjskih kopit in vrisk dvajsetih žensk. S konjskimi prikolicami so se pripeljale z vseh koncev Slovenije. Nekatere z Gorenjske, Dolenjske in Štajerske, nekatere pa smo bile domačinke.
Konjenico smo otvorile v Čušperku (Grosuplje), nato pa nas je pot vodila skozi občino Dobrepolje, mimo Predstrug v vas Ponikve, kjer smo imele krajšo pavzo. Tam smo konjem ohladile noge in jih napojile v potoku Rašca. Po makadamski poti smo naprej odjahale proti velikolaški občini v Velike Lašče, kjer smo prvič razjahale in konje privezale v senco ter si odpočile. Vseskozi nas je po poti spremljal kombi z malico in pijačo. Nadaljevale smo na Veliko Slevico, kjer nam je dih zastajal ob čudovitih terenih in razgledih na mehke gozdne poti, prekrite z mahom; v podrasti so že dozorevale prve borovnice. Pot se je vila do Karlovice, kjer smo prečkale drugi potok in naši konji so lahko spet namočili kopita. Pred nami je bila še zadnja tretjina poti, ki nas je popeljala v bloško občino, na Volčje in še naprej, in tako je tudi naša ženska konjenica prispela na ciljno destinacijo, na Runarsko. Zvečer smo se poveselile; besed in smeha kar ni zmanjkalo. Prespale smo v družbi naših konj, na senu. Naslednji dan smo osedlale in odjahale po isti poti nazaj proti grosupeljski občini, v Čušperk. Čeprav je bilo na ženski konjenici dvajset žensk, nismo imele prav nič dežja, ravno nasprotno.

Zahvalile bi se rade tudi našim sponzorjem, ki so nam omogočili lažjo realizacijo konjenice. Najlepša hvala kmetiji Puc, kmetiji Jakopič, Arhitekturi SEM DOM, Priba oknom, MM preformance horses in Bdesign. Najlepša hvala tudi partnerjem, ki so nas spremljali po poti in bili z nami! Hvala tudi gostujoči kmetiji Pavčič – Pr Gudnovih, da so nam odstopili hlev za konje. Še enkrat pa bi rada pozdravila prav vse, ki ste nas z nasmehom in dvignjenih rok pozdravljali in spodbujali ob poti! Konjenico želimo ohraniti tradicionalno in obljubljamo, da se vrnemo drugo leto in to še v večjem številu!

Ženska konjenica | Konjenica

Avtorica: Barbara Cimerman

Foto: Tadej Cimerman in Barbara Cimerman

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih